Upoznajte Teclu: održivu kuću koju je izgradio 3D printer

Tecla je održiva i klimatski prilagodljiva nastamba izgrađena od 3D ispisane gline
24.07.2022.

Današnja tehnologija dopušta nam da ostvarimo ono što je nekoć bilo nezamislivo. Pa se tako moderna tehnologija uključila u sferu dizajna i arhitekture s ciljem razvijanja održivih domova. Tako je nastala Tecla, kuća s niskim udjelom ugljika koju je izgradio 3D printer uz pomoć gline. Tecla predstavlja vrhunac naprednog istraživanja između materije i tehnologije što je nevjerojatno postignuće gdje se digitalni dizajn predstavio kao novi način gradnje nastamba s lokalnim sirovinama.

Ime Tecla nastalo je kombinacijom dviju riječi: technology i clay, što znači tehnologija i glina. Kuću je dizajnirao arhitektonski studio Mario Cucinella Architects. A sagradio i projektirao studio Wasp koristeći glinu dobivenu iz obližnjeg korita rijeke. Izgrađen u Massa Lombardi u Italiji, dom se sastoji od dva povezana volumena u obliku kupole s rebrastim vanjskim zidom koji se sastoji od 350 naslaganih slojeva 3D ispisane gline. Glina je raspoređena u valovite slojeve koji ne samo da pružaju strukturnu stabilnost, već i djeluju kao toplinska barijera.

Prototip kuće konstruiran je pomoću modularnog 3D printera na više razina koji koristi dvije sinkronizirane ruke, svaka s površinom za printanje od 50 četvornih metara koje mogu istovremeno printati module. Korištenjem ove tehnologije, stambeni moduli se mogu izgraditi u roku od 200 sati uz trošenje u prosjeku šest kilovata energije. Također, 3D tehnologija u gradnji gotovo u potpunosti smanjuje građevinski otpad. Prema studiju, prototip kuće kombinira drevne građevinske tehnike s modernom tehnologijom kako bi se formirala niskougljična i klimatski prilagodljiva nastamba s mogućnošću recikliranja. „Tecla odgovara na sve ozbiljniju klimatsku kriznu situaciju, na potrebu za održivim domovima i na veliko globalno pitanje hitne stambene situacije s kojom ćemo se morati suočiti“, rekli su iz Mario Cucinella Architecta.

Ova stambena struktura od 60 četvornih metara visoka je 4,2 metra i sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje i spavaće sobe. Iako je kuća uglavnom bez prozora osim kružnog krovnog prozora, njezin ulaz obilježen je staklenim vratima unutar velikog svoda. Namještaj unutar kuće je također djelomično printan korištenjem zemlje lokalnog izvora kako bi se ujedinio prostor te je dizajniran za ponovnu upotrebu ili recikliranje. Tecla je razvijena kao dio istraživačke studije eko-održivosti koja se bavi bioklimatskim principima te arhitekturom i gradnjom za proizvodnju kuća s niskim udjelom ugljika. „Tecla pokazuje da se lijep, zdrav i održiv dom može izgraditi strojem kojem se daju bitne informacije o lokalnoj sirovini“, rekao je osnivač Waspa, Massimo Moretti. Biste li voljeli živjeti u ovakvoj kući?

SAZNAJ VIŠE: