Upoznajte Pienu: naš omiljeni hrvatski pjenušac

Prije pet godina je iz podruma plešivičke vinarije Dobra Berba izniknuo inovativni hrvatski pjenušac Piena koji je u kratko vrijeme postao naše „go-to“ piće za svaku prigodu
10.11.2022.
IMAGE SOURCE: Danko Šimunović
RECOMMENDED

U Ivančićima kraj Jastrebarskog, na prekrasnim padinama Plešivice, smjestila se vinarija Dobra Berba. Ova vinarija osnovana je 2013. godine i od tada nas osvaja svojom originalnošću, kvalitetom proizvoda, kao i odličnim partyjima na koje vrlo rado dolazimo. Nije ni upitno da su vina koja proizlaze iz Dobre Berbe vrhunske kvalitete, no prije pet godina je iz podruma vinarije iznikao jedan proizvod u koji smo se bespovratno zaljubili. Riječ je o jedinstvenom pjenušcu prikladnog imena „Piena“ kojemu se uvijek iznova vraćamo u svako doba dana, bilo da smo na nekoj večernjoj zabavi, brunchu ili pijuckamo čašu Piene uz jutarnju kavu.

Zašto je Piena inovativan proizvod na hrvatskom tržištu?

Odmah ćemo naglasiti da je Piena pravi domaći pjenušac jer je proizveden od hrvatskih sorti: žutog plavca, štajerske bjeline, šipona i kraljevine. A ono što je najbitnije je to da je Piena proizvedena u Hrvatskoj, u vinariji Dobra Berba, među obroncima zavodljivog krajolika Plešivice. Cijelu priču o Pieni pokrenuo je Saša Štula, poznati vinar i vlasnik vinarije Dobra Berba. „Ideja o proizvodnji vlastitog pjenušca je došla sasvim spontano, odnosno spoznajom da sam kao vinar postao ljubitelj Prosseca Millesimato, Superiore i drugih…i tada sam krenuo istraživati sve o tehnologiji proizvodnje te metodi vinifikacije“, rekao nam je Saša. Nakon što je došao do zaključka da ovu metodu nitko u Hrvatskoj ne radi, Saša je otišao na intenzivnu edukaciju u talijanski grad Valdobbiadene na tri godine, kako bi stvorio inovativni i jedinstveni pjenušac.

Piena je jednostavan, lepršav, svjež i nenametljiv pjenušac koji je, kako nam Saša opisuje, svakim gutljajem zavodljiv. Mnoge ljubitelje pjenušca Piena podsjeća na prosecco s čime se Saša slaže, no kaže da je opet sasvim drugačija karakterom od samog Prosecca. Doista je riječ o jednom iznimno pitkom pjenušcu koje vam može biti „go to“ piće za svaku prigodu.

Što je Charmat metoda?

Lagani, lepršavi i skladni okusi Piene nastali su zahvaljujući Martinoti, odnosno Charmat metodi. Saša nam objašnjava da je to metoda u kojoj se sekundarna fermentacija odvija u posebnim inox tankovima u kojima se prirodno stvaraju mjehurići, nakon čega se s nastalim proizvodom pune boce.

„Za Charmat proizvodnju je potrebno jako puno opreme s kojom kontroliramo sve prirodne procese u nastajanju mjehurića“, rekao je Saša.

Koje arome i okuse sadrži Piena?

Piena sadrži blage voćne arome koje nikako ne smiju biti prenapadne ili „preparfumirane“ jer bi time pjenušac izgubio svoju prepoznatljivost po laganim i svježim okusima. „Htio sam proizvesti sasvim jednostavan pjenušac koji će se ispijati u bilo koje doba dana , u bilo kojoj prigodi, u bilo kojem trenutku obroka“, kaže Saša. I to je doista postignuto. Piena je naše ultimativno piće koje ćemo odabrati za baš svaki događaj. A osim izvrsnog okusa, Piena se može pohvaliti i otmjenim dizajnom. Za njega je zaslužna dizajnerica Romana Kajp s kojom Dobra Berba ima uspješnu suradnju i na ostalim vinima. „ Dizajn apsolutno prati naš stil pjenušca, a to je jednostavnost i elegancija, što je Romana Kajp uspješno i napravila“, kaže Saša ponosno. Ako želite iz prve ruke isprobati čaroliju koju stvara ovaj pjenušac, uputite se ovaj vikend prema Plešivici i vinariji Dobra Berba gdje je Saša Štula pripremio odlična brunch party.

A vjerujte nam, partyji ispred ove vinarije su doista nezaboravni. Osim originalne Piene, imat ćete priliku isprobati novu verziju pjenušca: Pienu Rose. Mi smo ga probali i već se u njega zaljubili.

SAZNAJ VIŠE: