U tijeku je jedinstveni studentski projekt DA! Festival

Festival koji je stvoren za studente
30.03.2022.
IMAGE SOURCE: Privatna arhiva
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Već se sedmu godinu za redom održava DA! Festival, posebni projekt studenata iz područja arhitekture, dizajna i umjetnosti. Ovaj projekt pokrenut je 2011. godine i organiziraju ga „studenti za studente“, s ciljem pokazivanja studentskih sposobnosti, afirmacije u javnosti i uspjeha na tržištu rada, stvaranje međusobnih poznanstava te stjecanje novih znanja i vještina u interdisciplinarnom okruženju. DA! Festival započeo je prošlu subotu i traje sve do 3. travnja kada će se izabrati tri najbolja rada s izložbe studentskih radova iz Hrvatske, regije i inozemstva. DA! Festival, uz skupljanje studentskih radova, kroz višednevno trajanje nudi predavanja i radionice stručnih predavača raznolik zabavni program.

DA! Festival organiziraju studentice Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu – Nola Bokun i Luciana Medić sa Studija dizajna, te Romana Dusper, Gita Grah i Rea Novaković Matošić sa Studija arhitekture i urbanizma. Ove je godine festival kroz temu Medici Effecta ima za cilj ostvariti komunikaciju i manje projekte s brojim studentskim i profesionalnim inicijativama u Zagrebu, Hrvatskoj i šire. Frans Johansson, autor knjige The Medici Effect: Breakthrough Insights at the Intersection of Ideas, Concepts, and Cultures postavlja tezu da inovacije dolaze iz preklapanja i suradnje različitih industrija, kultura i disciplina, dovodeći ideje iz jednog područja u drugo, što će biti naglasak ovogodišnjeg programa gdje će se povezati mnogi mladi i kreativni pojedinci.

Prošli je vikend održana radionica umjetnika Antona Vrlića – Iz industrijskog prema unikatnom dizajnu, zatim Kako prodati svoj rad a ne sebe Damjana Gebera, arhitekta i kreativnog direktora agencije Brigada, te radionica Klesanje tipografije koju je održao Marko Hrastovec. Kroz tjedan održat će se i radionica Ivone Martinčić (poznate pod umjetničkim imenom Voona) nazvana Reci to vunom, radionica Uvod u generativni dizajn pod vodstvom Mihaela Miklošića, te Radionica stickera i grafita hrvatskog street art umjetnika Marija Miličića, poznatijeg pod imenom Mane Mei. Jere Kuzmanić i Ivana Stančić održat će Seminar, dvodnevnu urbanističku radionicu vikend nakon zatvaranja festivala.

Na predavanja, koja se održavaju preko Zoom platforme, nije se potrebno prijavljivati, kao ni prijašnjih godina. Održat će se uglavnom subotom i nedjeljom , 2. i 3. travnja, a predavači dolaze iz raznih područja. Tako DA! ove godine ugošćuje mnoga poznata imena pojedinaca, udruga ili kolektiva – predavanja će kroz tjedan održati Blanca Valdivia Gutierrez, Nikola Olić, Ivana Stančić i Natalia Qadreh. U subotu nas očekuju RIsort grupa, Sekcija, Kuća Klajn, Kontejner, Marin Čosić i Roko Crnić te Jeremy Landes, a u nedjelju će predavanja voditi Lovorka Magaš Bilandžić i Patricia Počanić, Biro, Konntra, Irena Gajić, Dora Bilandžić, Nemanja Jehlička te Niko Mihaljević.

Studentska izložba radova održava se na web stranici u sljedećim kategorijama: arhitektura, urbanizam i krajobrazna arhitektura, dizajn vizualnih komunikacija, industrijski dizajn, film, fotografija te likovna umjetnost. Stručni žiri čine: BIRO u kategoriji Arhitektura, Tea Truta za kategoriju Urbanizam i krajobrazna arhitektura, Davor Bruketa za Dizajn vizualnih komunikacija, Nikola Radeljković za Industrijski dizajn, Nives Milješić za kategorije Film i fotografija, te Sabina Oroshi za kategoriju Likovna umjetnost. Na festivalu ne izostaje ni zabavni program pa će svaka večer biti posvećena nekoj vrsti zabavnog programa – druženja, interaktivno predavanje Nine Bačun, projekcija pobjedničkih filmova FRKA-e, gostovanje Udruge Kružok, Časopisanje s Tristotrojkom, suradnja studenata Akademija dramskih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta, i kviz općeg znanja.

MOYI font
Lada Kušec Deči 
Vizualne komunikacije 

Suncohvat
Aleksandar Marić, Vesna Đekić
Fotografija i film

Pook
Ema Čimbur 
Industrijski dizajn

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: