Trikovi s kojima ćete savršeno izrezati svako voće i povrće

Ako se i vi često puta mučite s čišćenjem i rezanjem svog omiljenog voća i povrća, onda pogledajte male trikove s kojima ćete jednostavno očistiti komplicirane namirnice i što prije početi uživati u njihovim okusima
11.10.2022.
IMAGE SOURCE: Pinterest/ Unsplash

Ljeto je daleko iza nas, a u nadolazećim mjesecima nas očekuje samo sve hladnije vrijeme. Zato  moramo naboostati imunitet kako bi se naše tijelo lakše borilo protiv prehlada koje su za mnoge od nas neizbježne zimi. Vitamini su glavni pokretači imuniteta, a najjednostavnije ćemo ih unijeti voćem i povrćem. Bilo bi dobro da, ako još niste, unesete ove namirnice što više u svoju svakodnevnu prehranu.

Vjerujemo da kao i mi, imate svoje favorite među voćem i povrćem. A isto tako vjerujemo da se među favoritima nalaze i one namirnice koje su vrlo komplicirane za pripremiti. Bodljikave su, tvrde kože i kore, čvrste, premekane…da, to je pravi opis pojedinog voća i povrća. I sigurno je svatko napravio nešto krivo dok je pokušao narezati svoju omiljenu voćku. No, ništa nije nemoguće pa tako ni izrezati voće i povrće do savršenstva. Zato želimo podijeliti s vama male trikove za pripremu ovih vitaminskih namirnica s kojima ćete vrlo jednostavno napraviti vlastiti voćni i povrtni raj. Krenimo!

MANGO

Nema osobe koja ne voli ovo slasno i osvježavajuće tropsko voće. Ali isto tako znamo da ga nije uvijek lako očistiti. Jedan od trikova koji često kruži društvenim mrežama je taj da koristeći oštar nož prerežete mango na pola dok on stoji uspravno. Zatim polovicu prislonite na rub čaše te povučete ovu voćku prema dolje. Na taj način će se odvojiti meso od kore i upasti ravno u čašu. Ovo je najjednostavniji nači za očistiti mango.

Drugi trik tiče se onih instagramski izrezanih polovica manga na kockice koje su još uvijek pričvršćene za koru. Rezanje manga u kori rezultirat će prekrasnim i estetski privlačnim komadićima manga, ali je za ovu tehniku potrebno malo više vremena, strpljenja i finoće noža. Nakon što ste odrezali mango na dvije polovice, malim i oštrim nožem zarežite meso voćke u oba smjera. Pažljivo zarežite sve do kore, ali pazite da ne prerežete i nju. Rukama gurnite koru straga kako biste ju preokrenuli. Kockice manga će „iskočiti“ i tako će se lakše moći odvojiti od kore. A usput ćete dobiti onaj poznati look manga kojeg posvuda viđamo.

ANANAS

Ananas je još jedno tropsko voće u kojem svi uživamo, a jednako tako je jako zdravo. Ananas je savršen voće zimi jer jača imunitet i može suzbiti razne upale. Iako se ovo voće može kupiti u raznim oblicima i već prethodno narezanog, postoji nešto posebno u cijeloj bodljikavoj voćki koja često puta stoji kao ukras u našem domu jer ju ne znamo očistiti. No, zato ćemo objasniti najjednostavniji način rezanja ananasa kako bismo svaki put mogli u njemu uživati.

Položite ananas na čvrstu površinu, najbolje na dasku za rezanje. Uzmite oštar kuhinjski nož (ravan, ne nazubljen jer on može ispustiti previše tekućine) i čvrsto držeći voćku rukom, odrežite šiljasti vrh ananasa. Isto napravite i da donjoj strani voća. S ovime stvarate ravnu, ujednačenu bazu s kojom će vaš ananas ostati stabilan dok ga nastavljate rezati. Zatim postavite ananas uspravno te ga zarežite prema dolje prateći zakrivljenost voća. Ponovite ovaj postupak dok u potpunosti ne uklonite koru. U ovom ćete trenutku imati relativno dobro očišćen ananas. Uzmite mali nožić i odrežite tamne mrlje ili tvrde dijelove kore koji znaju ostati u mesu. I sada dolazi onaj jednostavan dio gdje režete ananas na koji god oblik želite. To mogu biti kockice ili krugovi, a ako želite napraviti prstenje od ananasa kao u koktelima, sredinu kruga izdubite s okruglim modlićem za kolače.

NAR

Pravu dozu vitamina dobit ćete upravo iz Nara. Njegove bobice, odnosno sjemenke nam odmah podižu energiju i odličan su zdravi snack koji grickamo dok gledamo neki film. Međutim, čišćenje nara može biti prava noćna mora i više soka iz bobica izgubimo dok čistimo voćku nego što pojedemo. Postoji odličan trik kako najlakše očistiti nar i izvaditi sjemenke iz svog „postolja“. Prvo nožem odrežite krunu nara i napravite pet do šest rezova na plodu. Rezovi trebaju biti površinski, a plodovi netaknuti. Voćka će se tada otvoriti poput cvijeta. Uklonite središnji dio nara koji je bijele boje. Zatim napunite posudu vodom i preokrenite voćku u nju. Lupkajte žličicom po stražnjoj strani nara kako bi sjemanke ispale u posudu s vodom. Na ovaj način ćete ukloniti sve sjemenke. Kad je sve gotovo, iscjedite vodu i poslužite ove malene slasne bobice.

KUKURUZ

Ovo škrobno povrće dio je svačijeg djetinjstva. Najčešće ga kupujemo s već očišćenim zrnima bez klipa, ali prava nostalgija se vrati kada držimo u ruci vrući klip sa zrnima, pečeni ili kuhani. Ako imate cjeloviti kukuruz u svojoj kuhinji, postoji jednostavan način kako odvojiti zrna i kasnije ih iskoristiti za razna jela. cijeli kukuruz prvo skuhajte i pustite da se ohladi. Zatim ga prerežite na pola po širini. Stavite prerezanu stranu prema dolje, čvrsto držite kukuruz za vrh te malim nožem „ostružite“ zrna s klipa na dasku za rezanje. Nipošto nemojte čistiti zrna dok je kukuruz položen vodoravno jer će se početi kotrljati što je opasno za vas jer se možete porezati, a također će zrna letjeti po svuda.

LUK

Taj nesretni luk koji je toliko zdrav, a zbog njega plačemo svaki put dok ga režemo. Mnogima je spas sjeckalica, ali nemojte se ustručavati narezati luk ručno. Vjerujte nam, uz ove savjete rezat ćete ga kao profesionalac. Najvažnija stvar je da vam je nož oštar. Zatim, razlog zbog kojeg chefovi tako brzo režu luk leži u jednostavnoj tehnici. Stavite vrhove prstiju na dasku ili ih potpuno savijte ispod-najširi dio noža trebao bi biti uz vaše zglobove. Dok režete, zadržite vrh noža na dasci. To daje više stabilnosti i brže ćete rezati. Sjeckanje luka nije neka velika filozofija i uz sve tehnike koje postoje, doista je najbitnije imati dobar i oštar nož koji je udoban u vašoj ruci.  I tada možete napraviti čuda.

Bez obzira na to o kojem voću i povrću je riječ, jedna stvar ih povezuje: dobar nož. On je zaista ključan u svakom rezanju, oblikovanju i sjeckanju. Ako vam nedostaje jedan dobar kuhinjski nož, imate odličan način kako ga možete nabaviti jeftinije. Naime, prikupljanjem naljepnica u Petrolu i Croduxu ili digitalno u aplikaciji „Na putu“ široka ponuda vrhunskih noževa Fontignac za vas će biti jeftinija 82%. Naljepnice se mogu prikupljati do 22. siječnja 2023. godine, a unovčiti sve do 5. veljače 2023. Više informacija pogledajte na web stranici Petrola i Croduxa.

SAZNAJ VIŠE: