Što kada vam je Instagram račun hakiran ili obrisan? Sačuvajte ovaj priručnik

Nije rijetkost da Instagram računi svako toliko budu hakirani pa je dobro znati što trebate učiniti ako se to dogodi
20.08.2022.
RECOMMENDED

„Rekao bih da je uobičajeno da prosječni korisnik bude hakiran u jednom ili drugom trenutku“, kaže Matthew Krull, stručnjak za strategiju i društvene mreže. Za korisnike Instagrama ova rečenica zvuči kao uvod u napad panike. Ali, za time nema razloga. Ukoliko vam se dogodi da vam je račun obrisan, hakiran ili sumnjate da se nešto događa, uvijek se možete vratiti ovom priručniku.

Dvostruka autentifikacija  (Two factor autentification)

Prvi i najvažniji korak po principu bolje spriječiti nego liječiti je da uspostavite dvofaktorsku autentifikaciju. Što to točno podrazumijeva? Svaki put kada se vi ili netko drugi prijavi na račun preko novog uređaja, aplikacija će zahtjevati da unesete kod koji se šalje na vaš mobilni ili na aplikacije kao što je Google Authenticator. Ovu opciju pronaći ćete u security

Login aktivacija

Držite oko na login aktivaciji. U security dijelu aplikacije vidjet ćete sve uređaje s kojima je vaš račun trenutno povezan, zajedno s njihovom geografskom lokacijom. Ako primjetite sumnjivu aktivnost, možete se odjaviti s ovih uređaja pomoću uređaja koji koristite u datom trenutku.

Third party aplikacije

Davanje pristupa aplikacijama trećih strana vašem računu je jednostavan način da dijelite svoje fotografije na različitim platformama, ali također dolazi s određenim nivoom rizika. Hakeri mogu provaliti u ove aplikacije i ukrasti podatke koji su im potrebni da se ulogiraju na vaš Instagram. Idite na sigurnosne postavke, a zatim kliknite na „Aplikacije i web lokacije“ da biste vidjeli koje druge aplikacije imaju pristup vašem računu. Pazite na sve veće povrede podataka koje bi mogle utjecati na ove aplikacije – ako se to dogodi, odmah promijenite lozinku.

Autosave

Iako ova minorna mjera neće nužno zaštititi vaš račun od hakera, ona vam daje mogućnost da napravite rezervnu kopiju svih svojih fotografija na telefonu u slučaju da vaš Instagram račun bude hakiran ili izbrisan. U aplikaciji kliknite na postavke, zatim račun, originalne fotografije i podesite ovu opciju.

Sumnjate da vam je neko hakirao račun?

Obratite pažnju na ove dvije velike crvene zastavice: primate neželjene mailove za promjenu lozinke od Instagrama i na vašem računu se pojavljuju objave koje niste sami napravili. Ovu sumnjivu aktivnost možete primjetiti sami ili je aplikacija može uočiti. Ako neko pokuša osvježiti vašu lozinku, Instagram će vam poslati mail s obavijesti o promjeni, tako da ćete morati brzo reagirati. Ukoliko dobijete mail u kojem se navodi da je netko pokušao promijeniti vašu lozinku, prijavite situaciju Instagramu putem tog istog maila, jer ćete na taj način moći sami promijeniti svoju lozinku. Ako primite poruku da je netko promijenio mail povezan s vašim računom, možete ponovno poništiti promjenu preko spomenutog maila.

Budite na oprezu! Neke poruke koje izgledaju kao da su s Instagrama mogu zapravo biti pokušaji krađe identiteta od strane hakera, ali dobra vijest je da vas Instagram štiti. Ako uđete u security odjeljak aplikacije, možete vidjeti koje mailove vam je Instagram poslao posljednja dva tjedna. Pregledavanje ovih podataka trebalobi vam pomoći da potvrdite autentičnost maila.

Ukoliko primjetite da se na vašem računu pojavljuju fotografije ili story-ji koje niste objavili, ali ste i dalje prijavljeni, trebali bi odmah promijeniti lozinku, jer će to izbaciti hakera s vašeg računa. Također bi se trebali ručno odjaviti s bilo kojeg sumnjivog uređaja preko stranice aktivnosti za prijavljivanje i da opozovete pristup svim aplikacijama trećih strana koje su možda pretrpjele sigurnosni proboj.

Više nemate pristup svom računu?

Za početak – ne paničarite. Ponekad se gubitak pristupa događa uslijed propusta. Ipak, kako biste rizik sveli na minimum, čuvajte kodove za oporavak na sigurnosnom mjestu. Oni se koriste za resetiranje dvofaktorske autentifikacije, što će vam pomoći da oporavite svoj račun. Nalaze se u security dijelu aplikacije. Nekada, nažalost, nemogućnost pristupa računu može značiti da ste hakirani. 

Kako oporaviti hakiran račun?

Ukoliko je posrijedi najgora od svih mogućnosti, imajte na umu da postoje dva različita nivoa hakiranja: jedan uključuje samo vašu lozinku, drugi uključuje promjenu i vaše lozinke i kontakt informacija. U prvom slučaju, samo pratite korake za postavljanje nove šifre, a uz malo sreće, veza za resetiranje će biti poslana na vaš mail ili broj telefona, te možete koristiti sigurnosni kod da se ponovo prijavite na svoj račun i promjenite lozinku.

Ako je vaš račun zaključan i ne dobijete vezu za resetiranje lozinke kada je zatražite od Instagrama, haker je možda promijenio vašu mail adresu i broj telefona. U ovom slučaju, morat ćete prijaviti svoj račun Instagramu prateći ove upute. Instagram će zahtjevati da potvrdite identitet prije nego što pokuša vratiti vaš račun, a možda ćete čak morati napraviti selfije kako biste isti dokazali.

Račun vam je obrisan?

U nekim slučajevima, hakeri mogu izbrisati sve vaše postove ili čak u potpunosti izbrisati vaš račun. Šanse da sve uspijete vratiti su male, ali ipak postoje! Ukoliko je netko obrisao vaš račun, imate 30 dana na raspolaganju da kontaktirate Instagram, objasnite da ste hakirani i zatražite pomoć. Nažalost, jednom obrisan račun teško se vraća u online svijet.

SAZNAJ VIŠE: