Stiže zima i vrijeme za saune, a ovo su neki od najluđih primjeraka na otvorenome

17.12.2021.
RECOMMENDED

Da ste kojim slučajem Finac, sada biste vjerojatno razmišljali o sauni. Kažu da je u Finskoj, sauna obavezan dio svakodnevnog dana kod 99% populacije. Ritual je to duge povijesti koji osim što nas oslobađa stresova i priziva zdravlje, također inspirira arhitekte i dizajnere diljem svijeta. S hladnim mjesecima koji dolaze, pronašli smo nekoliko najluđih primjeraka sauni na otvorenome. Nećemo ih možda vidjeti kod nas u neko skorije vrijeme, ali tko nam brani da sanjamo.

SORIA MORIA, GRAD DALEN, NORVEŠKA

Smještena na norveškom jezeru Bandak, ova je sauna malo remek-djelo. Okružena je šumama gradića Dalen, a otvorena je za goste istoimenog hotela u blizini, ali i za sve planinare koji se nađu u prolazu. Nudi nevjerojatan pogled prema prirodi i sasvim drugačiji pogled na kanal. To je i bila želja arhitektonskog tima iz Feste Landskap koji su ujedno i dizajneri svjetla zbog kojeg sauna navečer izgleda kao skulptura na vodi.

JAVNA SAUNA U GOTHENBURGU, ŠVEDSKA

Iako izvana osmišljena kroz metalne konstrukcije, ova javna i besplatna sauna u švedskoj luci Gothenburg, toplo je utočište za hladne zime na sjeveru. Drvo kojim je obložena unutrašnjost pravi su doživljaj klasične saune kojoj pogled kroz veliku staklenu stijenu odskače od onog na što smo navikli – brodove i industriju stare gradske luke. Njemački arhitekti iz studija Raumlabor željeli su čeličnom konstrukcijom izvana odati počast izumirućoj industrijskoj prošlosti grada, a lokacija u samoj luci bila je idealna za to.

VALA, NACIONALNI PARK SOOMAA, ESTONIJA

Kako se sve dobre saune nalaze na sjeveru, tako i Estonija ima svoj dragulj. Plutajuća drvena kabina smještena je duboko u najvećem nacionalnom parku u zemlji, blizu kampa i planinarske staze. Posjetitelji ovdje mogu skočiti direktno u rijeku iz saune ili se ohladiti pod tušem koji prikuplja kišnicu. Besplatna je za sve posjetitelje nacionalnog parka i najljepše je što se nalazi u potpunoj divljini.

LÖYLY, GRAD HELSINKI, FINSKA

U ovom gradskom wellnessu sve se vrti oko pogleda na grad. Barem je tako zamislio arhitektonski studio Avanto Architects kada je gradio najveću finsku gradsku saunu Löyly. Ovaj kompleks nudi tradicionalne načine grijanja saune putem pare, ali i na drva, a posjetitelji mogu birati između nekoliko različitih prostorija. One veće primaju i do 20 ljudi dok manje nude intimniji doživljaj. Terasa koja se nalazi ispred Löyly wellness huba je prostrani veliki plato za opuštanje i druženje, u što je uključen onaj pogled na grad s početka priče.

SAZNAJ VIŠE: