SpY ima novu instalaciju: suvremenu umjetnost spaja sa starim Egiptom

Madridski umjetnik SpY oduševio nas je novom umjetničkom instalacijom pod nazivom "ORB: Pod istim suncem" koja se nalazi u Egiptu
05.11.2022.
IMAGE SOURCE: SpY
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Često nazivan „španjolskim Banksyjem“ , madridski umjetnik SpY pozornost je stekao još 90-ih kada je ukrašavao ulice grafitima, a odonda glasi za jednog od najvažnijih urbanih umjetnika današnjice. Njegovi konceptualni radovi istražuju umjetničku komunikaciju s publikom u javnom prostoru što postiže raznim instalacijama koje mame poglede. Zadnja u arsenalu instalacija o kojima se pričalo, bila je ona načinjena od 150 nadzornih kamera koje ne nadziru ništa.

Ovog puta, SpY nas je oduševio instalacijom smještenom u Egiptu, a riječ je o velikoj, kromiranoj kugli u kojoj se reflektira odraz neba i vizure piramida u Gizi. U sklopu izložbe „Forever is now II“, grupe Art D’Egypte’s , umjetničko djelo „ORB: Pod istim suncem“, spaja drevnu egipatsku baštinu i suvremenu umjetnost, a sve izgleda poput scene iz Sci-Fi filma.

Sferni oblik djela predstavlja broj „pi“ koji se skriva u geometriji piramida, a reflektirajuće staklo na površini povezuje se sa simbolikom Sunca i ponovnog rođenja u starom Egiptu. Cijela konstrukcija široka je čak 4 metra i napravljena od kromiranog čelika zbog čega je ne možete ne zamijetiti u zemljanim tonovima pustinje.

Od 27. listopada do 29. studenoga, monumentalne piramide u Gizi, pretvorene su u veliki izložbeni prostor na otvorenom, a osim Orba, biti će izloženi i radovi  priznatih svjetskih umjetnika od kojih su samo neki Emilio Ferro i Jwan Yosef.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: