Savršeni domaći profiteroli čiji recept potpisuje restoran Sol

Isprobajte odličan recept Mate Jankovića za profiterol s pastrvom, dimljenim vrhnjem i ikrom od pastrve
15.04.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram

Profiteroli su čuvena francuska poslastica koja ne može proći nezapaženo u gastro svijetu. Njihova je priprema jednostavna, a čarolija ovih delicija je u tome što se mogu puniti s kojim god namirnicama želite. Neki ih vole slatke, drugi preferiraju slanu verziju, ali nitko ne ostane imun na ove male zalogaje koji se tope u ustima. Iako je ova poslastica francuskih korijena, zašto ne biste isprobali profiterole na domaći način? Poznati kuhar Mate Janković u sklopu svoga restorana „Sol“ nudi bogatu lepezu tradicionalnih hrvatskih specijaliteta na „tapas način“ pa su se između ostaloga pronašli i profiteroli s domaćim prizvukom na meniju. Ovaj vrhunski kuhar podijelio je s nama svoj recept za lagane proljetne profiterole s pastrvom koje i vi možete jednostavno napraviti u vlastitoj kuhinji.

Restoran „Sol“ je prvi domaći tapas bar koji je nastao pod palicom hrvatskog chefa Mate Jankovića. Njegov je cilj bio otvoriti neformalno mjesto na kojem će gosti uživati u hrvatskim delicijama u obliku malih zalogaja tapasa. Tapasi originalno dolaze iz španjolske kuhinje koji se mogu kombinirati s raznim namirnicama pa je tako Mate Janković iskoristio priliku i kreirao „hrvatske tapase“ koji oduševljavaju goste restorana. Na meniju se tako mogu pronaći tapas verzije knedli, pašticade, tartarskog bifteka te mnoga druga omiljena domaća jela. Mate je također svojim tapasima dao dalmatinski prizvuk s namirnicama poput pastrva, kozica, pršuta i inćuna. Upravo jedno takvo dalmatinsko jelo su ukusni profiteroli s pastrvom i vrhnjem gdje profiteroli igraju savršenu ulogu tapas koncepta. Ako i sami želite isprobati ovu poslasticu, u nastavku teksta dijelimo s vama Matin recept.

Profiterol s mariniranom pastrvom, dimljenim vrhnjem i ikrom pastrve (za 12 porcija)

Sastojci za profiterole

  • 250 ml vode
  • 130 g maslaca
  • 140 g brašna
  • 250 g jaja

Sastojci za pripremu pastrve

  • 500 g filetirane pastrve
  • 250 g šećera
  • 250 g soli

Sastojci za dimljeno vrhnje s hrenom

300 g domaćeg kiselog vrhnja
300 g sijena
sol, papar
2 žlice naribanog hrena

Priprema

Napravite profiterole. Zakuhajte vodu s maslacem, a kada se maslac otopio dodajte brašno i dobro izmiješajte. Maknite s vatre i polako dodajte tučena jaja. Stavite smjesu u slastičarsku špricu i našpricajte u kalupe ili na masni papir. Stavite peći na 160 stupnjeva na 20 minuta, a zatim smanjite na temperaturu od 170 stupnjeva na 10 minuta. Ohladite.

Pripremite pastrvu. Pomiješajte sol i šećer i smjesu posipajte po filetima pastrve. Ostavite da se marinira 4 sata u hladnjaku, a zatim isperite i tanko narežite.

Pripremite dimljeno vrhnje. U posudu s poklopcem stavite sijeno. U drugu metalnu posudu pored sijena stavite domaće vrhnje s hrenom, soli i paprom. Zapalite sijeno i poklopite posudu. Nakon nekoliko minuta ponovite postupak i promiješajte vrhnje svaki put. Napravite to u 5 do 6 navrata, ovisi koliko dimljeno vrhnje želite.

Profiterole napunite dimljenim vrhnjem s hrenom. Na profiterol stavite tanko narezanu fetu pastrve, dimljeno vrhnje i ikru pastrve.

SAZNAJ VIŠE: