Restoran Carbone je omiljeno mjesto poznatih. Što je posebno?

Na dejtu su u Carbone restoranu u Greenwich Villageu bili valjda svi- Kanye West i Julia Fox, Rihanna i ASAP Rocky, tamo su jele sve sestre Kardashian, ali i Barack Obama. Zbog toliko poznatih ljudi ovaj je restoran i sam dobio status zvijezde, a nas zanima zbog čega o jednostavnoj talijanskoj kuhinji bruji cijeli New York?
02.11.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram/Pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

POČETCI RESTORANA „CARBONE“

Iako talijanskog podrijetla, Mario Carbone, glavno ime iza restorana Carbone, odrastao je u Queensu i svojim je idejama dao život uz partnere Jeffa Zalaznicka i Richa Torrisija. Tri prijatelja nisu mogli ni zamisliti da će u svojim kasnim dvadesetima ostvariti nešto ovoliko veliko. 2013. godine otvorili su restoran koji je instantno postao hit, a Vanity Fair ga naziva nostalgičnom odom talijansko- američkoj kulturi prošlog stoljeća.

Prva znanja Carbone je sticao uz Daniela Bouluda, majstora koji vlada tehnikama klasične francuske kuhinje i premda se odlučio ići u drugom smjeru, ovaj period života valja spomenuti u širokom opusu. 2009. Carbone i Torissi otvorili su mali deli shop u kojem su se igrali okusima klasičnih talijanskih sendviča, a to je napredovalo u služenje večera paprenih cijena. Kada im se godinu kasnije pridružio Zalaznick, osnovali su „Major Food Group“ koja danas drži čak 20 svjetski priznatih restorana.

TALIJANSKA HRANA NA AMERIČKI NAČIN

Vratimo se malo na Carbone i meni zbog kojeg restoran bere najvažnije kulinarske nagrade. Unatoč bljeskovima fotoaparata paparazza koji konstantno vrebaju ispred vrata, ovo mjesto nije prepoznato samo kao odmaralište slavnih, već je ono i dom američko-talijanske kuhinje koju podiže na novi gastronomski nivo. O tome svjedoči recenzija Petea Wellsa , kritičara NY Timesa, koji je restoranu dao 3 zvjezdice.
Meni se sastoji od bogatog goveđeg carpaccia prošaranog vlascem, poznatih rigatona s vodkom i ostalih američkih verzija tradicionalne talijanske kuhinje, ali za oko nam je zapeo poseban „Thanksgiving menu“ za kojeg ćete izdvojiti vrtoglavih 225 američkih dolara. Mala cijena za platiti za ručak od četiri slijeda, zar ne? Ponuda se ničime ne razlikuje od ostalih bistroa Velike Jabuke, ali drži prestiž zbog A- listera koji ga religiozno pohode. Za takvu ponudu izdvojit ćete novce isključivo zbog iskustva i prekrasne usluge, a i zato što za stolom do možda večera obitelj Bieber.


„THE MOVE“ I MALI BIJEG U PEDESETE

Chef Daniel Boulud, koji je nekoć zaposlio Carbonea, rekao je kako je ovo mjesto poput filmskog seta na kojem su svi konobari glumci i to je u neku ruku istina pošto osnivači i sami spominju „The Move“. Radi se o malim, uvježbanim gestama kojima se konobari služe ne bi li vas oduševili. Bilo da je riječ o načinu na koji vam se konobar obraća ili o čemu s vama ćaska, sve je to dio predstave kako biste se osjećali posebnima. Upravo to je ono po čemu svi prepoznaju legendarni „Carbone“ i zašto se iznova vraćaju.
Osim posluge i ambijent igra ulogu u opuštenosti pa ćete tako u večeri uživati u prostoru koji izgleda kao da je izašao iz filma „Kum“ koji je poslužio kao inspiracija dizajneru Glenu Cohenu. Malen prostor nalik na tavernu smjestio se u New Yorku iz pedesetih godina prošlog stoljeća i čini nam se kao da je tamo oduvijek bio. Prije spomenuti Pete Wells, dizajn je opisao kao nešto iz filma Quentina Tarantina i slažemo se s time.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: