Resort koji nas je osvojio svojim revolucionarnim dizajnom

Peak Resort and Spa nalazi se u pustinjskom krajoliku Rajasthana i očarava svojim luksuznim izgledom pčelinje košnice
16.06.2022.
IMAGE SOURCE: Studio Symbiosis

U netaknutoj prirodi pustinjskog kraljevstva Indije Udaipura u Rajasthanu smjestio se Peak Resort and Spa, projekt studija Symbiosis. Resort je dizajniran kao odredište za opuštanje s osam vila s bazenom, prostorom za događanja, restoranom, spa centrom, teretanom, vanjskim bazenom te platformom na kojoj možete promatrati zvijezde. Koncept dizajna spaja ljepotu prirode zajedno s regionalnom arhitekturom Rajasthana. Svaka vila u obliku čahure savršeno se uklapa u krajolik, a građena je iskopavanjem zemlje kako bi se minimalno narušila prirodna ljepota mjesta.

Šesterokutni uzorak osnovni je element u dizajnu vila i cijeli resort podsjeća na pčelinju košnicu. Polovica terena resorta je gotovo u potpunosti ravna, a zatim se drastično spušta od juga prema sjeveru. Ravni dio parcele koji se nalazi uz prilaznu cestu iskorišten je za recepciju, cjelodnevno blagovanje spa centar i nastavlja se na otvoreni prostor za događanja. Na uzvišenom dijelu resorta pogled puca na zadivljujuće planine ovoga mjesta. Ideja dizajna bila je stvoriti formu gnijezda u prirodi. Prirodna topografija mjesta stvara visinsku razliku između vila, dajući gostima na taj način potpunu privatnost.

Arhitektura Rajasthana može se pohvaliti intrigantnim rezbarenjem i Jharokhom, poluotovorenim balkonima s perforiranim prozorima. Koncept Jharokhe pretočen je u dizajn vila na način da su vile izvučene iz terena kako bi stvorile ovaj Jharokha trenutak. Svaka vila ima 140 metara kvadratnih unutarnjeg i 130 metara kvadratnih vanjskog prostora. Opremljene su glavnom spavaćom sobom, dnevnim boravkom, blagovaonicom, ostavom, vanjskim bazenom i platformom za gledanje zvijezda. Vile su ugniježđene u zemlji kako bi ostale prirodno ohlađene u vrućoj pustinjskoj klimi tijekom dana, a zimi održavaju vile toplima preko noći.

Osim zadivljujuće estetike, u projektiranju resorta integrirana su rješenja održivog dizajna. Temperatura u ovoj regiji može narasti i do 47 stupnjeva Celzijusa pa su uvedene određene strategije u dizajnu kako bi se smanjila rashladna opterećenja u zgradi i time stvorilo održivo naselje. Osim što je vila prirodno rashlađena zbog svog smještaja u zemlji, vanjski prostori su zasjenjeni pergolama kako bi se smanjila izravna toplina od sunca. Iskopana zemlja pretvara se u blokove koji se koriste kao potporni zidovi vila, a ostatak građevinskog materijala dolazi s mjesta koje je udaljen 5 kilometara od resorta. Ovaj je projekt potaknut dizajnerskim potezima koji stvaraju model održivog dizajna u žarkoj vrućini Rajasthana.

SAZNAJ VIŠE: