Razmišljate o prodaji stana? Evo kako pripremiti prostor za potencijalne kupce (i tako podići cijenu)

25.11.2021.

Prodaja stana je i u vrijeme koje ne podrazumijeva pandemiju zanimljivo iskustvo, a sad je svakako taj proces još neobičniji, no svijet se polako privikava na novu dimenziju “normale”.  Imamo i čitav arsenal mjera kojima čuvamo svoje zdravlje: maske, rukavice i dezinfekcijsko sredstvo za ruke, s kojima dočekujemo goste već na pragu. Ako ste imali plan ove godine promijeniti adresu stanovanja, slobodno nastavite po planu, ali ako želite da ta misija završi što brže i efikasnije poslušajte naše savjete.

SKOCKAJTE ULAZ I HODNIK 

Ove stavke mnogi previde, ako živite godinama u istom stanu vjerojatno više ni ne reagirate na nepotrebne naslagane stvari u hodniku ili, primjerice, na otirač ispred vrata koji je ušao u fazu raspada. Potpuno pogrešno! To su prve stvari koje će potencijalni kupci vidjeti pa ne škodi malo “ušminkati” prostor. Pokušajte sve sagledati drugim očima i vidjet ćete što sve morate pomaknuti. Dodajte i par tegli sa zimzelenim biljem pored vrata, detalji poput tog mogu potaknuti nekoga da se zaljubi u vaš prostor.

RAZMISLITE O NOVOM RASPOREDU

Da, ali ja želim prodati stan, a ne renovirati ga! Jasno nam je, ali da biste eventualno podigli cijenu nekretnine koju posjedujete morate uložiti i malo truda. Jedan od najlakših trikova je da izmijenite položaj namještaja i poslažete ga u skladu sa standardnim dizajn pravilima (primjerice, geometrijski organizirana prostorija može djelovati privlačnije) umjesto dosadašnjeg rasporeda koji vam je bio praktičniji. Ono što je sjajno za svakodnevni život, često nije ono što će “prodati priču”. Obavezno rasteretite prostor, maknite lampe iz kuteva prostorija, pospremite nagomilane knjige i časopise – iako ovi detalji jesu dio vaše personalizacije stana, zbog njih prostor vizualno djeluje manji nego što je. Kupcima je važno da vide pun potencijal prostora, zato im to omogućite.

“ŠMINKA” JE KLJUČNA

Kad počnete romatrate prostor tuđim očima vidjet ćete sve one male mane na koje ste se toliko navikli da su vam postale simpatične. A sve ih možete riješiti s kanticom boje u dan posla. Pređite bojom preko svih flekica po zidovima, a ako imate kadu dodajte novi sloj blistavo bijele boje. Svjež premaz dat će novi šarm i čistoću i najstarijim ormarima i kredencima.

UKLONITE OSOBNE STVARI

Potencijalni kupci koji dolaze pogledati stan žele zamisliti kako bi tu izgledao njihov budući, a ne vaš trenutačni život. Osobne stvari kao što su uokvirene fotografije ili plišane igračke i ostale dekoracije po policama mogu im skrenuti pažnju s bitnijih stvari. Ionako planirate selidbu, već polako dio stvari možete upakirati u kutije, dobra ideja je i da sredite ormare – urednost je stavka koja će se svima zasigurno svidjeti.

DOBRE FOTOGRAFIJE SU SVE

I ovo ne možemo naglasiti dovoljno! Posebno zbog aktualne situacije, fotografije su važnije nego ikada. Dio onih koji kupuju stan i dalje gleda samo slike jer se možda još uvijek ne usuđuju obilaziti nekretnine uživo. Zašto onda fotkama ne biste osigurali mjesto na vrhu njihove liste potencijalnih stanova. Fotografiranje interijera je posebna vještina koja podrazumijeva kreiranje scena kombiniranjem različitog svjetla, kuteva fotografiranja i slika detalja. Kvalitetno snimljen prostor kod promatrača mora izazvati pozitivnu reakciju, a fotografije bi trebale prenijeti i atmosferu prostora. To nije nimalo lak zadatak, zato uložite u ekipu profesionalaca, to će vam se dugoročno isplatiti.

SAZNAJ VIŠE: