Razgovarali smo s kreatoricama FitMindseta, prve aplikacije za wellbeing na hrvatskom jeziku

Premda je mentalno zdravlje važno otkako postoji čovjek i njegova složena psihologija, o mentalnoj "higijeni" ozbiljnije se i otvorenije priča tek posljednjih nekoliko godina
24.10.2022.
IMAGE SOURCE: Fit Mind Set

Osim različitih psihoterapijskih pravaca poput Gestalt terapije ili psihoanalize, na tržištu danas postoji bezbroj različitih alata koje možemo odabrati kako bismo taj “teret” koji nosimo na duši učinili lakšim, pronašli osjećaj zadovoljstva i ravnoteže te krenuli na put osobnog rasta.

Jedan od alata koji nam u održavanju i unapređenju mentalnog zdravlja mogu pomoći je i FitMindset, jedinstvena mobilna aplikacija koju su razvili stručnjaci za mentalno zdravlje, osobni razvoj i mindfulness. Iza prve aplikacije za wellbeing na hrvatskom jeziku stoje Katarina Pavliša, wellbeing coach, trenerica mindfulnessa i osobnoga razvoja, te Martina Šušnjara, komunikacijska stručnjakinja, profesionalni coach i NLP Master Trener. Ono što FitMindset aplikaciju čini posebnom jest njezin holistički pristup wellbeingu i mentalnom zdravlju. Osim što je sadržaj aplikacije strukturiran tako da “pokriva” šest ključnih životnih dimenzija (emocije, svjesnost, ispunjenost, povezanost, uspjeh i vitalnost), Martina i Katarina su u kreiranje sadržaja aplikacije uključile 20 priznatih stručnjaka iz različitih polja, od psihologa i stručnjaka za osobni razvoj preko nutricionista i kondicijskih trenera pa sve do aromaterapeuta i učitelja joge.

Što vas je potaknulo na razvijanje FitMindset aplikacije? Je li aplikacija izrasla kao svojevrsni nastavak vašeg profesionalnog bavljenja wellbeingom ili je ona rezultat vašeg osobnog razvoja?

FitMindset aplikacija nastala je iz zajedničke ideje i iskrene želje da svima omogućimo dostupan i praktičan alat na hrvatskome jeziku za poboljšanje zdravlja, blagostanja i kvalitete života. Kroz vlastita profesionalna i privatna iskustva ostvarivale smo brojne uspjehe, ali i suočile se s mnogim neuspjesima, strahovima i izazovima. Upravo to višegodišnje traganje za raznim alatima i njihovo isprobavanje dovelo nas je na ovaj poslovni put.

Kroz profesionalan rad na području osobnog razvoja spoznale smo da postoji niz učinkovitih i jednostavnih alata koji mogu pomoći živjeti s više lakoće, uspjeha, samopoštovanja i radosti. Brojna iskustva pokazala su nam da je ključan faktor uspjeha upravo u izgradnji zdravoga i snažnoga mindseta. Zato smo udružile vlastite snage, znanje i iskustvo i kroz razvoj aplikacije ponudile cjelovito rješenje  – jednostavan, praktičan alat koji će uvijek biti pri ruci i dostupan za poboljšanje mentalnoga, emocionalnoga, fizičkoga, karijernoga i socijalnoga blagostanja.

Pružanje sadržaja na ovaj način ima brojne prednosti za korisnike od toga da im je sadržaj dostupan u svakom trenutku, strukturiran na intuitivan način koji omogućava ugodno korisničko putovanje pa do potpunog zadržavanja privatnosti.

Danas se, više nego li ikada prije, priča o wellbeingu. Slijedom toga, na tržištu postoji bezbroj različitih alata, terapija i treninga. Iz kojih polja dolaze stručnjaci koji su sudjelovali u izradi FitMindset aplikacije?

Wellbeing i mentalno zdravlje postale su prepoznate teme u posljednjih godinu, dvije prvenstveno kao posljedica pandemije koronavirusa koja je promijenila naše živote. Svima nam se dogodilo da, sve što smo dotad smatrali normalnim, više nije i to je značajno utjecalo na mentalno i emotivno stanje populacije. Dobra stvar koja je proizišla iz te globalne situacije upravo je podizanje razine svjesnosti o važnosti brige za mentalno zdravlje i opće životno blagostanje. Wellbeing ili blagostanje holistički je pristup koji podržava sve segmente života od emocionalnih stanja, mentalne higijene, fizičke aktivnosti, prehrane, spavanja pa do profesionalnog razvoja. Iznimno smo ponosne što je aplikacija okupila 20 priznatih stručnjaka među kojima su psiholozi, treneri za osobni razvoj, komunikacijski i wellness stručnjaci, nutricionisti i fitness treneri.

Srž FitMindset aplikacije leži u ideji da je “ključan faktor uspjeha na bilo kojem polju života snažan i zdrav mindset”. Zašto je mindset toliko važan?

Mindset u širem smislu opisuje naše metalno stanje. Slikovito rečeno predstavlja naš okvir ili prozor kroz koji vidimo sebe i svijet oko sebe. Upravo je taj skup naših vrijednosti, uvjerenja i obrazaca ključan element koji određuje naše ponašanje, osjećaje i kvalitetu života. Radi se prije svega o subjektivnom doživljaju svakog pojedinca, no ipak brojna istraživanja pokazuju da postoje navike u stilu života koje nam osiguravaju znatno bolju poziciju u postizanju i zadržavanju osjećaja zadovoljstva i ravnoteže u životu. FitMindset pruža sadržaj koji pomaže u izgradnji pozitivnog životnog okvira koji nam omogućuje da se lakše nosimo sa izazovima, osnažimo svoje samopouzdanje, bolje spavamo, usvojimo zdrave navike i uspostavimo ravnotežu u svom životu.

Kada izgovorimo riječ “fit” obično mislimo na optimalno stanje našeg fizičkog tijela, a rijetko kada na naše mentalno stanje. Vaša aplikacija kreirana je upravo s namjerom da svoje mentalno stanje učinimo fit i to vježbom. Što to točno znači? Što podrazumijeva “vježbanje” mentalnog stanja?

FitMindset aplikacija kreirana je s namjerom da bude podrška razvijanju fit – zdravog i snažnog uma, duha i tijela. Vjerujemo da smo svi u nekoj fazi života iskusili barem fit osjećaj u tijelu, a taj osjećaj možemo doživjeti i u ostalim dimenzijama života. Aplikacija je prije svega kreirana da pomogne usvojiti nove životne vještine i zdrave navike na mentalnom, fizičkom i emocionalnom polju. Svima nam je poznato da je uvođenja novih navika u život proces koji od nas traži ustrajnost, predanost i kontinuitet. Mentalni trening kao i onaj fizički podrazumijeva usvajanje određenih vještina i njihovo dosljedno prakticiranje koje uvijek donosi rezultate. Mentalno vježbanje konkretno podrazumijeva korištenje vođenih meditacija ili vizualizacija koje nam pomažu da oblikujemo strukturu misli i osjećaja u našem tijelu. Prakticiranje mentalnih vježbi samo 5 minuta dnevno donosi znatno poboljšanje u našoj životnoj ravnoteži i otpornosti na izazovne situacije.

Planirate li aplikaciju s vremenom nadopunjavati novim sadržajima?

Aplikacija je živi organizam koji će se sadržajno razvijati u skladu sa željama i potrebama naših korisnika. Planiramo svaki mjesec redovito dopunjavati aplikaciju s novim temama i implementirati sadržaje u skladu s aktualnim spoznajama na polju osobnog razvoja. Želimo korisnicima FitMindset aplikacije ponuditi kvalitetan i aktualan sadržaj za njihov rast i razvoj na jeziku koji razumiju. Više informacija možete vidjeti na našim stranicama www.fitmindset.hr

SAZNAJ VIŠE: