Raža s hrskavom palentom po receptu Davida Skoke

Hrvatski kuhar David Skoko podijelio je s nama recept za ražu u toču s hrskavom palentom i kremom od kukuruza šećerca
16.10.2022.
IMAGE SOURCE: PRESS

U kuhinji omiljene zagrebačke gastro lokacije Broom 44 na Dolcu, u četvrtak je predstavljen osvježeni izgled 24 Kitchen kanala uz proslavljenog hrvatskog chefa, Davida Skoku. Kao prvi domaći kuhar na najpoznatijem europskom gastro kanalu, Skoko je ušao u društvo celebrity chefova kao što su Gordon Ramsey i Jamie Oliver, o čemu je, kako sam priznaje, mogao samo sanjati.

“Dobio sam nevjerojatnu priliku da predstavim domaća jela puno šire od hrvatskih granica i to mi je otvorilo brojne nove mogućnosti u ovome poslu, koji je ujedno i moj život”, kaže Skoko.

Kao što i ostali kuhari u emisijama 24 Kitchena nastoje promovirati lokalna jela kroz koja ujedno promoviraju i kulturu svoje zemlje, tako i Skoko bira lako dostupne namirnice za svoje gastro rapsodije. Ovaj put nam je ribarev sin pripremio novi recept s ražom i palentom. I mi ćemo ga, naravno, podijeliti s vama. Nakon ukusne cikle od prošle nedjelje, danas isprobajte Skokov recept koji vas neće ostaviti ravnima.

Raža u toču s hrskavom palentom i kremom od kukuruza šećerca

Recept za 4 osobe

Sastojci:

Krila raže 1kg

Palenta 200g

Kukuruz šećerac u zrnu 200g

Raštika dva lista 

Luk 500g

Korjenasto povrće 300g

Mlijeko 250g

Maslac 100g

Vino 200 ml

Maslinovo ulje 150g

Ulje za prženje 250g

Brandy 50ml

Sol

Papar

Soja sos 50ml

Ružmarin

Lovor

Kurkuma 1 čajna žličica

Priprema:

Otkostite meso raže i zarolajte filete. Skuhajte palentu unaprijed da se ohladi, pa ju ohlađenu narežite i pržite u ulju dok ne dobije hrskavu koricu.

Od ostataka raže i narezanog korjenastog povrća, lovora i ružmarina (po želji) napravite temeljac tako da prvo pet minuta zapržite sve sastojke i deglazirate ih s brendijem. Podlijte s 500 ml vode, dodajte soja-sos i kuhajte 15 minuta.

Kratko prokuhati šećerac u mlijeku.

U stolni blender stavite 50 g maslaca, ocijeđeni kukuruz, malo kurkume, sol i papar. Dobro izblendati dok se ne dobije pasta. Pastu protisnuti kroz fino sito da se dobije krema.

Napravite čips od raštike tako da odrežete vrhove listova i popržite ih u ulju na nižoj temperaturi, do 130 stupnjeva.

U širokoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk. Dodati malo soli da brže omekša. Na tavu položiti zarolane filete. Ne okretati! Kada se rolice malo zalijepe za tavu podlijte s vinom. Čim alkohol ispari podlijete s malo temeljca.

Dodati narezanog 50 g maslaca. Kada se maslac otopi, žlicom kupati rolice umakom od vina, temeljca i maslaca dok se  umak ne zgusne. Po potrebi dodavati temeljac i začiniti po svom guštu. Servirajte na kremi od šećerca s hrskavom palentom te na kraju prelijete žlicom umaka i garnirajte s čipsom od raštike.

Dobar tek želi vam David Skoko!

SAZNAJ VIŠE: