Pripremite ciklu na posebno ukusan način s receptom Sopala

Dolazi sve hladnije vrijeme i tragamo za bogatijim jelima pa je zato zagrebački restoran Sopal podijelio svoj recept za ukusno i okusima bogato vegansko jelo od cikle
09.10.2022.
IMAGE SOURCE: Sopal/ Unsplash

Duboko smo zagazili u jesen kada postaje sve hladnije pa nam trebaju nutritivno bogata hrana koja će nam ojačati imunitet i zaštititi nas od bolesti što dolaze s hladnijim vremenom. Već smo jednom podijelili recept za ciklu u obliku tartara kao lagano ljetno jelo koje je potpisalo restoran Foša. No, sada je se cikla pronašla u novome ruhu uz ukusne i zdrave sastojke poput mrkve i cvjetače. Ovaj recept donosi nam poznati zagrebački fun dining bar Sopal, a osoba koja stoji iza izvrsnog jela je chefica kuhinje Katarina Vrenc. Osim što je jelo ukusno i zdravo, također je potpuno vegansko, tako da u njemu mogu uživati baš svi. Isprobajte već ove nedjelje savršeni recept s ciklom!

Sastojci

2 cikle srednje veličine
1 žuta mrkva
100 g cvjetače
4 dcl zobenog mlijeka
1 dcl maslinovog ulja
1 žličica kala namak soli
Prstohvat crnog papra
Polovica manje ljutike
1 žlica barique jabučnog octa
Žličica praha dehidriranog kumquata
Sol
Cvijet soli
1 žličica dimljena paprike
1 žličica dijon senfa
1 žlica veganske majoneze od češnjaka *
1 žlica svježeg limunovog soka
1 žlica sojinog umaka

Priprema

Ciklu u kori nauljimo maslinovim uljem i začinimo krupnom soli, zamotamo u foliju te pečemo 20 minuta na 195C. Kada se ohladi, ogulimo koru i narežemo na kockice veličine graška.

Cvjetaču lagano karameliziramo na maslinovom ulju pa je prelijemo vodom te kuhamo dok ne omekša. Začinimo je cvijetom soli i izblendamo do svilenkaste teksture.

Isti postupak ponovimo sa žutom mrkvom kojoj na kraju dodajemo kala namak sol. Ova crna indijska sol zbog sadržaja sumpora, mirisom i okusom neodoljivo podsjeća na kuhani žumanjak.

Ciklu začinimo žlicom majoneze, dimljenom paprikom, jabučnim octom, prahom kumquata, senfom, cvijetom soli, maslinovim uljem i soja umakom. Sve skupa dobro promiješamo i poslužimo uz kremu od cvjetače I žute mrkve!

Priprema veganske majoneze od confitiranog češnjaka:

Cijeli češnjak stavimo u suncokretovo ulje. Confitiramo ga na 100 C 2h, protisnemo kroz sito i dodati mu maslinovo ulje te ga koristimo kao bazu za vegansku majonezu. Majonezu radimo tako da u zobeno mlijeko dodajemo ulje s češnjakom i pomoću štapnog miksera dobijamo emulziju. Začinimo je soli i paprom.

SAZNAJ VIŠE: