“Photo dump” je trend koji je osvojio Instagram, ali koliko će trajati?

Ovom trendu ne mogu odoljeti ni poznate ličnosti, a britanska pjevačica Dua Lipa je kraljica foto-deponije
22.04.2022.
RECOMMENDED

Fotografija mačke ili psa

Fotografija s prijateljima

Fotografija neba

Fotografija zagriženog burgera

Buket cvijeća i tenisice slikane iz ptičje perspektive

Selfi

Fotografija cekera sa zanimljivim natpisom

I tako u nedogled. Takozvani fenomen “photo dump” postao je uobičajena pojava na Instagramu, a mi svakodnevni posjetitelji i autori intimnih izložbi nasumično izabranih fotografija sastavljenih u carousel. Sigurno svakodnevno nailazite ili postavljate ove skupine fotografija koje nemaju veze jedne s drugom, nisu obrađene, a ni pažljivo birane i koje su tu da u nekoliko kadrova predstave vaš život i sitnice koje su vam važne.

Jesu li preteča ovog fenomena kolaži s izreckanim slikama iz časopisa koje smo držali na zidu, Tumblr postovi ili albumi na Facebooku koje smo prije svega nekoliko godina opsesivno pravili, ostaje misterija, ali rađanje ovog trenda nastalo je još 2017. kada je Instagram predstavio novu funkciju “slideshow” koja zapravo uopće nije bila nova. Ovime je omogućio korisnicima da podijele do deset fotografija ili videa kao jednu objavu koju listate prstom, i time ih oslobodio pritiska da moraju izabrati jednu savršenu fotografiju kojoj će se svi diviti. Neki ljudi su ovu novootkrivenu slobodu shvatili kao priliku da postanu kreativni, koristeći format za dijeljenje infografika, citata i kompilacija memova. A neki su, međutim, postali “slobodni umjetnici” predstavljajući u ovom formatu različite fotografije s ostavljanjem prostora da njihovo tumačenje ostave onom tko ih gleda.

Popularnosti “foto-otpada” definitivno je pomoglo to što je ljepota ovih fotografija upravo u tome što su dobijene bez napora, forsiranja, filtera i upeglavanja. Tu su da što spontanije i sugestivnije ispričaju priču o našem životu u prethodnih 24 sata, sedam ili mjesec dana.

Trendu nisu odoljele ni poznate ličnosti. Na primjer, Dua Lipa koju slobodno možemo proglasiti kraljicom foto-deponije. Ono što njene objave čini tako popularnim i dobrim je to što se stvarno čini kao da su došle direktno iz njene galerije. Ona nas vodi sa sobom u vožnju, pokazujući nam svaki zamućen ugao bezazlenog trenutka u njenom životu i nevjerojatnu odjeću koju je nosila dok je kroz sve to prolazila. Pokazuje nam fotografije načete hrane, pogled na njeno stopalo iz ptičje perspektive, njene prijatelje koje ne poznajemo. Sigurni smo da su ovakve fotografije i snimke bar malo doprinijele njenoj popularnosti, jer listajući ih, stečete dojam da je njen život, ma koliko glamurozan, ipak normalan, tj živ, a ne isceniran i namješten.
Poslije gomile nepisanih pravila koja su vladala Instagramom (nikad ne postavljaj selfi do selfija, ne postavljaj dvije fotografije u danu, i neka bar jedna fotografija od osam bude avokado tost ili kroasan), fenomen sirovih fotografija u nizu prihvaćen je raširenih ruku, jer u njemu nema pravila, očekivanja, a nesavršenosti su čak i dobrodošle i za njih ćete dobiti više lajkova. Kroz ovaj trend, svi smo počeli cijeniti male stvari: prosutu šalicu kave, ožiljak na koljenu, nespretni selfi sa psom ili ružičasto nebo pred zoru dok se vraćamo kući iz izlaska. Svi ovi kadrovi postali su suptilni podsjetnici da je život ipak van društvenih mreža.
Iz “photo-dump” fenomena ćemo sigurno učiti još dugo i vjerojatno će se on održati još neko vrijeme, ali je važno da ostane vjeran onome zbog čega je nastao,a to je da opovrgne postojanje jedne idealne slike čijoj ćemo kreaciji posvetiti mnogo vremena i strepjeti od ishoda njene popularnosti. Ne znamo kuda će se sa slatkim izložbama svakodnevice otići. Hoće li vremenom početi sve ličiti jedna na drugu, hoće li se ustaliti redoslijed i ikonografija postova koje su kul i one koje nisu, hoće li potreba za savršenstvom ipak nadjačati sve i natjerati nas da umjesto jedne poželimo postaviti deset idealnih fotografija? Hoćemo li se osjetiti loše i usamljeno ukoliko nemamo dovoljno otpad-adekvatnog materijala?
Odgovore čekamo, a do tada, uživajmo u svakodnevnim trenucima, našli se oni na otpadu ili ne.
SAZNAJ VIŠE: