Ovo je lista 50 najboljih svjetskih kuhinja

Taste Atlas je objavio listu 50 najboljih svjetskih kuhinja, a na njoj se pronašla i Hrvatska. Pogledajte na kojem je mjestu Lijepa Naša
01.01.2023.
IMAGE SOURCE: Taste Atlas
RECOMMENDED

Taste Atlas možemo nazvati iskustvenim turističkim vodičem za tradicionalnu hranu koji spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim jelima te onda sve spaja u jedan “foodie” atlas. Sadrži interaktivnu globalnu kartu hrane na kojoj se navodno nalazi preko 10 tisuća jela uz minijaturne sličice svakog. Matija Babić, hrvatski novinar i poslovnjak, osnovao je koncept Taste Atlasa na kojem je radio tri godine prije objave projekta 2018. Ovaj se vodič nikako ne kosi s michelinom već se fokusira na tradicionalna jela i promociju lokalnih restorana uz rigorozna istraživanja stručnjaka. Nedavno su objavili listu 50 najboljih svjetskih kuhinja 2022. godinu, a lista je dobila različite reakcije ljudi budući da se u top 10 našla američka kuhinja i time premašila tajlandsku i kinesku. Tweet kojime je objavljen popis, dobio je više od 20 milijuna pregleda i nekoliko tisuća lajkova, a javnost je oštro kritizirala rezultate. U nastavku vam donosimo listu najboljih 10 kuhinja svijeta u ovoj godini.

ITALIJA

Zasluženo prvo mjesto dobila je talijanska kuhinja koja stoljećima vodi u Europi i svijetu. Jednostavna i vrlo poznata, prisutna je i u našim domovima. Prema ocjeni Taste Atlasa, najbolja talijanska hrana je, naravno, pizza, i to ona u pizzeriji L’antica pizzeria da Michele u Napulju. Najpopularnija namirnica je tjestenina, a na listi su se našli i parmezan i espresso. 

GRČKA 

Druga na listi je još jedna mediteranska prijestolnica, Grčka. Njena hrana je lagana, zdrava i nama lako dostupna i zaslužuje se naći visoko na listi. Najbolje što tamo možete probati je Gyros u restoranu Pitogyros u gradu Oiji na Santoriniju. Najbolji tzaziki možete pojesti u O Thanasisu u Ateni, a musaku u Noussi u Firi na Santoriniju.

ŠPANJOLSKA

I dalje se zadržavamo u Europi i to u prekrasnoj Španjolskoj. Sva naša omiljena jela poput gazpacha i churrosa su se našla visoko na listi popularne španjolske hrane, a prvo mjesto drži paella u restoranu 7 Portes u Barceloni. Najbolja namirnica je pršut Jamon Iberico od cene Iberico svinje, a tu je i mnoštvo sireva poput manchega i cabralesa.

JAPAN

Japanska kuhinja doživjela je pravi boom u Hrvatskoj uz toliko restorana koji se otvaraju u zadnje vrijeme, a nama to nije teško sjelo. Sushi je naravno na prvom mjestu kao što smo očekivali, a onda slijedi ramen, yakiniku i sashimi. Prema vodiču sushi se jede u Ginzi Kyubey u Tokiju tako da dodajemo to na listu mjesta za posjetiti ako napokon odemo u Japan.

INDIJA

Isto zasluženo visoko pozicionirana na listi, dom je naana, basmati riže i nama najdražih curryja. Najpopularnijim jelom smatra se Roti, tanki beskvasni kruh napravljen od integralnog brašna pečen na tradicionalnoj željeznoj tavi zvanoj “tava”. U indiji je bitan gotovo kao i riža, a odmah iza njega je naan.

MEKSIKO

Daleki Meksiko je šesti na listi s tacosima na prvom mjestu najpopularnije hrane. Restoran Mariscos el Mazateño u Tijuani navodno sprema najbolje tacose, a na listi možete pronaći i najbolja mjesta za pojesti nachose, burrite i guacamole.

TURSKA

Na prvu pomisao odmah se sjetimo baklave i sarme kao njihovih zaštitnih jela, ali prvo je mjesto zauzeo dondurma, turski sladoled. Ako za njihov sladoled niste čuli, on je relativno otporan na topljenje i posebno gust, a možete ga probati na svakom koraku. Posebna se gustoća postiže korištenjem salepa, brašna napravljenog od korijena mlade orhideje. Nakon dordume tu su burek, sarma, kofte, a baklava je na petom mjestu.

AMERIKA

Oko osmog mjesta Amerike na ljestvici je nastala kontroverza. Prijestolnica brze hrane završila je ispred Francuske, Perua i Kine s čime se čitatelji nisu složili. Taste Atlas je ovim potezom dobio žestoku kritiku javnosti koja smatra kako su izgubili vjerodostojnost. Bilo kako bilo, prvi na listi je burger, a slijede cheeseburger, barbecue meso i cupcakesi.

FRANCUSKA

Dom je visoke kuhinje i svima nam je pojam kad se priča o gastronomiji. Legenda francuske kuhinje, kroasan, zasjao je na prvom mjestu, a navodno je najbolji u Ble Sucre u Parizu. Odmah nakon kroasana našli su se quiche, baguette i svima dragi macaronsi.

PERU

U tradicionalnoj peruanskoj kuhinji odražava se duh drevnih naroda Inka i ostalog autohtonog stanovništva i jedna je od zanimljivijih na prostoru Južne Amerike. Najpoznatiji na listi je jelo ceviche, nacionalno jelo Perua koje se sastoji od začinjene sirove ribe marinirane u limeti. Najbolje je probati ceviche u Limi, u restoranu Chez Wong. 

Preskačemo nekoliko mjesta i idemo do 17. na kojem se našla hrvatska kuhinja. Visoko smo pozicionirani, a ispod nas su Argentina, Koreja, Vijetnam i susjedna Mađarska. Taste Atlas najboljim jelom ističe zagorske štrukle do kojih ne moramo puno potegnuti jer su najbolje navodno u hotelu Esplanade. Od ostalih ističemo dalmatinski brudet, peku, mađaricu, pašticadu i fritule. Možda biste ih vi drukčije posložili ili ubacili na listu nešto vaše, ali u svakom slučaju imamo se čime pohvaliti. Cijelu listu pogledajte na Taste Atlas službenoj web stranici.

SAZNAJ VIŠE: