SEARCH

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rješenjima u minimalističkom stilu

Jelena Karakaš nas vodi u jedan minimalistički stan u Beogradu. Stan je smješten na Vračaru, ima 83 kvadrata i čak 100 kvadrata dvorišta
31.03.2023.
IMAGE SOURCE: Miloš Martinović
RECOMMENDED

Jednostavno, promišljeno, umjereno i zen. To su prve asocijacije koje vam se rode kada obiđete ovaj stan na beogradskom Vračaru, ono što je specifično jest da je ukupna površina stana 83 kvadrata, a da još čak 100 kvadrata čini dvorište koje u toplim mjesecima preuzima fokus i postaje točka okupljanja i mjesto gdje se odvija život. Arhitekt Miloš Milivojević koji je odgovoran za interijersko rješenje ostao je vjeran svom minimalističkom stilu, a investitor mu je prepustio potpuno povjerenje.

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 2)
Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 3)

Kako Miloš kaže: „U procesu projektiranja sam imao puno povjerenje investitora, čak i u elemente projekta prema kojima je, znam, imao određenu dozu straha“. Jer, dodaje, „prostor za iskorak je upravo ono što na kraju i projektanta i investitora čini sretnim“. Jedina želja investitora, inače uspješnog mladog pilota, bila je da kuhinja i blagovaonski stol budu centralno pozicionirani u stanu. To na neki način i najbolje oslikava njegov privatni život, s prijateljima uz vino i dobru hranu.

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 4)
Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 5)
Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 6)

Apartman 47/1 se nalazi u prizemlju novoizgrađenog stambenog objekta na Vračaru. Dnevna zona, dominantni prostor, je kliznim staklenim zidom u potpunosti povezana s otvorenim prostorom. U dvorištu je formirana komforna zona sjedenja natkrivena bioklimatskom pergolom i ušuškana zelenilom. Interijer apartmana je riješen jasnim i potpuno čistim arhitektonskim potezima. Beton kao osnovni konstruktivni materijal objekta je u svom izvornom obliku, sa svim nepravilnostima i gradilišnim oznakama sačuvan u stanu i čini savršen okvir za Miloševe interijerske igre. Pod i komadi namještaja u hrastovom masivu, svojom toplinom i finom završnom obradom suprotstavljeni su betonu i tako je stvoren balans.

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 7)

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 8)

Kuhinja je lišena svih suvišnih detalja, naglašena markantnom crnom bojom i u vidu kakvog svedenog eksponata, prostorno gledano postavljena na nivou ekscesa. Nasuprot kuhinjskog bloka, u najosvjetljenijem dijelu stana, postavljen je blagovaonski stol, po želji investitora centralno mjesto okupljanja. On svojom neočekivanom konzolnom postavkom stvara tihu dramu i zajedno s kuhinjskim blokom predstavlja najizražajniji dio stana.

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 9)
Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 10)

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 11)

Osvjetljenje je gotovo u svim dijelovima apartmana riješeno korištenjem indirektnih izvora svjetlosti, kako bi se izbjegle oštre sjene, prostor ispunio osjećajem mekoće i postigla iluzija prostornosti na mjestima gdje je to bilo neophodno. Detalji su potpuno svedeni, uglavnom crni, a njihova oskudnost u kvantitetu naglašava njihovu oblikovnost i prisutnost u interijeru.

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 12)
Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 13)

Zaista se radi o stanu koji predstavlja skladnu cjelinu i gdje djeluje kao da nijedan element nije suvišan. Arhitekt je to postigao kroz pametna rješenja gdje je insistirao na funkcionalnosti i skrivanju elemenata za odlaganje kako bi kvalitetan namještaj dospio u prvi plan.

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 14)

Izostanak detalja daje atmosferu cool suvremenog prostora gdje je stanarima ostavljeno da mijenjaju ambijent po volji igrajući se sa svjetlom i glazbom, po želji.

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 15)

Ovaj stan u Beogradu osvaja funkcionalnim rešenjima u minimalističkom stilu (фото 16)
SAZNAJ VIŠE: