Ova moderna grčka vila odražava ljepotu mediteranske prirode

Vila Apollos svojom je strukturom okrenula leđa gradu te se otvorila prema moru i mediteranskim zelenilom
19.06.2022.
IMAGE SOURCE: archdaily, Yiorgos Kordakis

Na južnoj litici grčkog otoka Lefkade, među mediteranskim zelenilom, mirno se smjestila vila Apollon s koje pogled puca na beskrajno Jonsko more. Ova moderna kuća za odmor osmišljena je da čini upravo ono što savršeno morsko utočište treba činiti- predstavlja oazu opuštanja kombinirajući suvremenu estetiku s bezvremenskim materijalima što daje sofisticiranu mješavinu minimalističke arhitekture i očaravajuće prirode.

Autor ove kuće je arhitektonski studio smješten u Ateni Block722. Studio su 2009. godine osnovali arhitekt Sotiris Tsergas i dizajnerica interijera Katja Margaritoglou. Ovaj dvojac spaja grčki i skandinavski stil u tumačenju suvremene mediteranske arhitekture koja djeluje bezvremenski, minimalistički i organski. Takav pristup vidljiv je u projektiranju vile Apollon u čijoj su niskoj gradnji korišteni prirodni materijali te su ukomponirani meki i neutralni tonovi boja što sve zajedno predstavlja vilu kao produžetak zelenog okoliša.

Lokaciji se pristupa s gornje strane litice, a posjetitelje zatim široka rampa spušta do glavne kuće. Odatle niz popločanih terasa i uska, prirodna staza vode do male, osamljene stjenovite plaže koja se nalazi tik ispod vile. Formacija kuće ne ometa pogled, baš naprotiv; osigurava i otkriva zadivljujući pogled. Arhitektura prati prirodne topografske linije koje su u konačnici definirale tlocrt i krovnu liniju. Ne samo da se time osigurava neprimjetno uklapanje u krajolik i da se čini gotovo nevidljivim s ulice iznad, već također omogućuje da unutrašnjost bude orijentirana prema pogledu na more. Ovo utočište okrenulo je leđa gradu te se otvorilo prema Jonskom moru i zelenom okruženju.

Struktura kombinira veći, glavni volumen u kojem se nalazi glavna rezidencija i sekundarni volumen koji sadrži četiri sobe za goste. Dvije zgrade povezane su vanjskim prostorom kao što su zasađene površine, popločane terase i vodeni elementi koji se međusobno isprepliću i stvaraju koherentnu cjelinu. U gradnji su korišteni prirodni materijali koji nadopunjuju betonske konstrukcije glavne kuće i gostinjskih pansiona. Podovi su od prirodnog kamena ili terazza kojeg su izradili lokalni majstori. Suvremeni drveni strop napravljen je od tikovinih letvica te postaje središnji element i stambenim prostorima. U glavnoj kući se nalazi veliki dnevni boravak otvorenog plana, okružen glavnim apartmanom i s još dvije spavaće sobe. Svaka prostorija je orijentirana prema pogledu na more, sadrži prirodno osvjetljenje i izlaz na otvorenom, što je karakteristika mediteranske arhitekture.

Vanjski prostori imaju različitu namjenu, pružajući time način života na otvorenom. Potpuno opremljena vanjska kuhinja smještena pored bazena ima blagovaonicu i nekoliko mjesta za sjedenje koja su natkrivena i izložena suncu. Sekundarni volumen sadržava četiri neovisna pansiona koja se mogu koristiti zasebno i imaju vlastiti vanjski prostor te pogled na beskonačno more.

SAZNAJ VIŠE: