Otkrivamo vam skrivena mjesta koja Parižanke obožavaju

Radi se o lokalima koje obožavaju svi oni koji vole dobar provod i fantastične slučajne razgovore koji se tamo zapodjenu
19.11.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram

Istraživanje Pariza je uvijek čarobno iskustvo, bilo da se krećete između dobro poznatih adresa ili da šetate i otkrivate lokacije slučajnom metodom. Ipak, mi vam u ovom slučaju predlažemo malo strateškog planiranja. Ucrtajte mapu, ali dozvolite sebi i da se povremeno izgubite. Uz BURO, lutanje neće biti daleko, jer vam danas poklanjamo listu mjesta koje su nam otkrile chic Parižanke. Radi se o lokalima koje obožavaju svi oni koji vole dobar provod i fantastične slučajne razgovore koji se tamo zapodjenu. Krećemo!

BAR HEMINGVAY

Hemingvay bar je “to see and to be seen”, a lokal od samo 25 mjesta pojačava njegovu ekskluzivnost. Poručuje nam da se udobno smjestimo u fotelju, naručimo legendarni koktel s bogate liste alkemičarskog spiska i… nazdravimo životu! Najsličniji je konceptu finog privatnog kluba i predstavlja mjesto hodočašća za ljubitelje koktela. Parižanke ga posjećuju isključivo poslije 9 sati navečer.

DOKI DOKI

Otkako je Doki Doki otvoren prije nekoliko mjeseci, ispred ovog lokala viđamo samo prelijepe ljude koji posvećeno uživaju ispred monumentalnog betonskog bara, nove suši senzacije u Parizu. Iza ove atraktivne industrijske kantine stoji ideja Tomasa Moreaua koji se vratio iz New Yorka da na pariški način kreira brend inspiriran modernim njujorškim restoranima koji slave novu poslasticu japanskog menija – hand roll. Nakon zaluđenosti sushijem, globalnim valom chirashi i opsesije ramenomhand roll je novi japanski fenomen, a Doki Doki i prvi bar u Parizu koji ima sve atribute da zadovolji najkritičnije Parižane. I što je hand roll? Taco verzija sushija od tople riže i tartara od sirove ribe pripremljen na licu mjesta, umotan pred vašim očima u alge.

LA MAISON RUSSE

Dolazi iz sna, iz bujne, praznične, svjetlucave Rusije, na pola puta između fantazije i stvarnosti. La Maison Rousse zovu i novom pariškom strašću. Provjerili smo i zašto! Ovaj Restoran će vas podsjetiti i na nevjeru Ane Karenjine, na prvi dejt Carrie i Aleksandra Petrovskog, na princezu Anastasiju, na rusku hladnoću u momentu dok vam srce gori. Ruski klasik u ovom lokalu nije Tolstoj, klasik je najfiniji kavijar, cikla koja flertuje sa srcem lososa, remek djelo Pavlove torte i naravno, najfinije etikete francuskog šampanjca. Flert Francuske i Rusije u ovom restoranu budi čarobnu ljubavnu avanturu.

LA PLAGE PARISIENNE

Iz svjetlucave, carske Rusije se selimo na obalu Seine, na jedinstvenu parišku plažu, doslovno La Plage Parisienne. La Plage Parisienne predstavlja renesansu francuskog guinguette-a, ili starinskog kabarea, jedinog kafića u mjestu u novoj, šik i šarenoj verziji, pod kreativnom direkcijom grupe Beaumarly. Dekor potpisuje Martin Brudnizki, dizajner interijera Jardins du Presbourg u Parizu i privatnog kluba Annabel’s u Londonu. Freske od biljaka, tkanine u svim nijansama crvenog ruža, bujna vegetacija, rešetke, vintage osvjetljenje i šareni tepisi teleportiraju nas u Pariz neke druge ere. I kao vrhunac, predivna terasa za uživanje s pogledom na Seinu. Parižanke kažu – novo mjesto za stvaranje, a gastro kritika recitira Apollinairove stihove.

LA PLUME À PARIS – MADAME REVE

Lagani kao pero, slijećemo u La Plume de Paris i tu nalazimo odu otkriću i putovanju, japansko kulinarsko iskustvo kombinirano s francuskim ukusima. Smješten iznad krovova od cinka, ovaj panoramski kulinarski dragulj nudi i prekrasan pogled na grad. La Plume Paris poziva na emotivno i živopisno putovanje, počevši od izoliranog, privatnog ulaza u ulici Etienne Marcel 43. S trećeg kata se pruža izuzetan prizor horizonta, gdje god da se nalazite u restoranu. La cuisine splendide (spektakularna kuhinja), koju priprema chef Benjamin Six, predstavlja fusion zadovoljstvo za sva čula. Parižani su ga upoznali u restoranima Zuma u Londonu i u Dubajiu, a u Pariz je donio ono za što se Francuzi oduvijek bore – slobodu.

L’HÔTEL DE L’ABBAYE

Najbolje čuvana tajna Saint Germaina, najhrskaviji Croque Monsieur, u srcu šestog arondismana. Povijest ovog mjesta podsjeća na zaplet romantičnog trilera. Sredinom 17. stoljeća, časne sestre benediktinke su pobjegle iz ratova u Lorenu da bi došle i našle utočište u Parizu. Našle su ga baš u ovoj zgradi, u ulici Cassette, pod patronatom kraljice Ane, majke Luja XIV. Spomenuta zgrada prepuna je ljubavnih priča, skrivanja, kraljevskih intriga, a danas predstavlja omiljeno mjesto intelektualne elite za pauzu u epicentru Rive Gauche.

L’EBAUCHOIR

Termin “bistronomique”, skovao je Artur Deevs, a odnosi se na novu generaciju pariških bistroa koji nude kreativno, nepretenciozno, gurmansko kuhanje. Le Quartier d’Aligre, nedaleko od Bastilje, postaje jedan od najmodernijih dijelova Pariza, a jedan od pionirskih “neo bistroa” upravo L’Ebauchoir. Na najjednostavnijem meniju za ručak ćete otkriti staromodna tradicionalna jela – coq au vin, dinstana svinjska rebra i neodoljivi krem karamel – dok navečer, a la carte formula chefa Tomasa Dufoura dočarava inventivnije recepte. Pravi, jednostavni, iskonski, francuski užitak! Vive la simplicite!

DATSHA 

Svi su ove zime zavoljeli Datshu! Datsha Underground, koktel bar skriven u podrumu. Rusko ime, Spootnik bar, portugalski I francuski chef – Joao DaSilva i Vincent Bessy postali su sveto trojstvo pariške večernje scene. Datsha Underground krije svijetli, radoznali duh „eklektične kuće u kojoj se ljudi okupljaju kako bi podijelili jedinstveno kulinarsko i čulno iskustvo“, kako je to definirao Honoré de Balzac u djelu iz 1839. „Fille Eve“. Kohezija koja se može osjetiti u serviranim jelima s majstorskim ali smjelim asocijacijama ukusa, kao i u dekoru gdje su plemeniti i sirovi materijali omekšani pažljivo odabranim muzičkim listama. Datsha Underground; ona je sve ili ništa – kažu Parižanke, a mi smo im u potpunosti povjerovali!

SILENCIO DES PRÉS

Saint-Germain-des-Pres, u 6. arondismanu, viševjekovni je magnet za kulturu i umjetnost. U kasnom 19. stoljeću, Pablo Picasso i Alber Camus su razmjenjivali ideje u Cafe de Flore, a slijedili su ih Yves Saint Laurent, Brigitte Bardot i Karl Lagerfeld, koji su se tamo često okupljali 60-ih. Od tada, nasljeđe ove zone kao epicentra novog vala nije ni najmanje izblijedilo. Ima smisla… Legendarni klub Silencio s Monmartra (dizajnirao ga je David Lynch), kao i sa Ibize dobiva svog nasljednika. Povodom desetogodišnjice, osnivač Arnaud Frisch odlučio se za hrabri potez te je lansirao Silencio des Pres – restoran i kino, dizajniran kao poligon za susret sa strancima, poticanje uzbudljivih ideja, gdje se mogu dogoditi srećne nezgode, a gdje posao postaje zadovoljstvo. Sve dok je Frisch tu, duh Rive Gauchea će biti ozbiljno razigran.

L’ECRIN

Dragulj najfinije francuske kuhinje. Haute couture, haute French. C’est ca!

L’OUZERI

Potpuno neočekivan. Večerica kao na Mikonosu. L’Ouzeri, bez ukrasa. Minimalistički dekor, sav u drvetu i kamenu, raspareni tanjuri, ostavljaju prostor za užitak nepca. Usred Pariza, nazdravljamo sledećim ljetnim praznicima uz bocu ultra-lake grčke crvene Alte. San jedne Mikaele, francusko-grčke kuharice, osvojio je Parižane, a njena hobotnica na žaru zamalo je blokirala Instagram! Jamas!

SAZNAJ VIŠE: