8 novih restorana u Parizu koje ne smijete zaobići

Imamo listu s 8 novih restorana u Parizu u kojima ćete dobiti vrhunsku uslugu, stylish ambijent i što je najvažnije, najukusniju hranu francuske i svjetske kuhinje
01.10.2023.
IMAGE SOURCE: @marielle_gaudry/ @pierrelucetpenato/ @louisemarinig/ @lecyranoparis/@saintlazareparisnyc/ @benoit_linero/ @Joiabunparhelenedarroze/ @kaito.paris/ @Mistinguettparis/ @angelesassy/ @ aube.matinmidi
RECOMMENDED

Pariz je grad mode, ali i gastronomije. Svaki dan poput gljiva niknu novi restorani, snack barovi i zalogajnice. Francusku kuhinju jednostavno morate doživjeti svim svojim osjetilima, no pronaći će se i restorani u kojima ćete probati najbolje verzije svjetskih jela: od mediteranske pa sve do azijske hrane. Ako se trenutno nalazite u Parizu radi Tjedna mode, željet ćete posjetiti nove restorane s našeg popisa gdje ćete doista doživjeti čari ovoga prekrasnoga grada.

Rhodia

Elegantni restoran Rhodia otvorio je svoja vrata ove godine unutar prekrasnog muzeja Bourdelle nadvijajući se nad prekrasne vrtove. Muzej je  bio atelje francuskog kipara iz 19. stoljeća Antoinea Bourdellea, gdje danas njegove goleme skulpture još uvijek krase vrtove i nižu prostor njegovog starog ateljea koji se sastoji od nekoliko soba. Impresivan restoran koji je dobio ime po kiparovoj kćeri, savršeno je mjesto za ručak ili brunch.

Pod vodstvom kuhara Jean-Renéa Chassignola koji stoji iza Isane, pariškog restorana koji je inspiriran Latinskom Amerikom, Rhodia upija kuharevu strast prema zanatu koja se može osjetiti u sezonskom i organskom jelovniku. Restoran ima vrlo ukusne salate i izdašnija jela poput govedine Bourguignon.

Velika terasa na gornjem katu muzeja vodi do unutarnje blagovaonice, prethodnog umjetnikovog stana s Art-Deco nijansiranom limun-žutom školjkom i drvenim stolovima i stolcima koji imaju samostanski štih Olavija Hänninena ili Pierrea Gautiera Delayea. Rhodia je sjajno mjesto koje možete imati u rukavu kada tražite mirno mjesto za jelo, piće ili snove u blizini Montparnassea, daleko od vreve užurbane četvrti.

Le Cyrano

Le Cyrano je dugogodišnje omiljeno mjesto lokalaca zbog piva i vina po povoljnim cijenama i vrlo ljubaznoj usluzi. Bar se nalazi u trendovskoj ulici Biot prošaranoj street artom i sve do sada je nekako prošao ispod radara.

Lokal je zatim preuzeo samouki kuhar Charleyne Valet, koji je skinuo prašinu i obnovio njegove zlatne cvjetne mozaike i dotjerao ogromna ovalna ogledala, temeljito očistio cijeli prostor i pretvorio ga u bistro s jelima prožetim Mediteranom koje su savršene za svako doba dana ili godine.

Prešana govedina s piquillos papričicama i lješnjacima, kukuruzni kruh s kremom od kukuruza i čilija, lagana šafran panacotta…jela na meniju kojih bismo sada tako voljeli probati. Le Cyrano je malo mjesto samo s nekoliko stolova na vanjskoj terasi pa treba što ranije rezervirati stol.

Bistro des Dames u hotelu L’Eldorado 

Ove godine hotel L’Eldorado ponovno otvara svoja vrata nakon što su novi vlasnici, trio Elodie i Pierre Moussié i Sophie Richard, iza lokalnih favorita kao što su Hotel Providence i Bouillon Pigalle, pretvorili hotel i restoran u zeleni raj u srcu grada.

Prethodno hostel u Rue des Dames, jednoj od najživljih ulica u području Batignolles i nekoliko koraka od užurbanog trga Place de Clichy, sada je uglađeno mjesto za spavanje s tapetama od poda do stropa House of Hackney i baršunastim presvlakama cvjernog uzorka s vintage prizvukom.

U prizemlju, stari Bistro des Dames također je dobio cvjetni tretman. Stolovi se nižu duž zelenih baršunastih zidova, a sjedenje se nastavlja vani u divljem vrtu. Usred grmlja i drveća, zeleno-bijeli prugasti suncobrani pružaju hlad za večeraše koji će sjediti za bijelim stolovima i stolicama od kovanog željeza.

Na meniju očekujte escargots, jaja od mimoze, burratu i kamenice za početak, a zatim omlete, meunière lista na žaru, tatar biftek i Eldorado club sendvič. Vol au vent sa školjkama i šparogama također izgledaju poprilično uzbudljivo.

Joia Bun

Francuska kuharica Hélène Darroze ima tri restorana koja su pohvaljena s Michelin zvjezdicama, a ove godine je otvorila baskijski snack bar s hamburgerima u blizini Opere Garnier u Parizu. nazvana „Joia Bun“, ova zalogajnica svojim puderasto ružičastim uređenjem odiše šezdesetim godinama prošloga stoljeća.

Kao i u drugim restoranima Hélène Darroze , ovdje su proizvodi većinom iz Francuske s fokusom na njezinu rodnu regiju, Baskiju.

Svi izdašni hamburgeri imaju baskijska imena i punjeni su govedinom iz Aubraca ili žutom piletinom iz les Landesa i sirevima koje sazrijeva Beñat, Hélènein proizvođač sira u Saint-Jean-de-Luzu, stavljenim između domaćeg kruha.

Kaïto

Kaïto je stylish japanski handroll bar koji postaje savršeno mjesto za brz i zdrav obrok tijekom razgledavanja Pariza i shoppinga u Saint-Germain-des-Prés kvartu. Za ledenoplavim mramornim pultom, sushi pripremaju rolice punjene oradom, lososom ili specijalitetom kuće, plavoperajnom tunom.

Koncept je ovdje, za razliku od drugih handroll sushi barova u Parizu, jesti stojeći za šankom ili oko mramornih otočića, kao u nekim ribljim barovima na ribljoj tržnici u Tokiju. Kaïto, što znači „čovjek mora“ , zajednički je pothvat između Takuye Watanabea, koji stoji iza restorana Jin s Michelinovom zvjezdicom, i Davida Memmija, osnivača nekoliko mjesta za hranu kao što su Mems i Birdy Hamburgers, u Kaïtu. Njihova je ideja bila obraditi ribu do vrlo visokih standarda, baš kao što bi Watanabe to napravio u Jinu.

Mistinguett

Mistinguett je smješten na vrhu Casino de Paris, starog kabareta zvanog Le Perroquet (Papiga) u blizini Place de Clichy, gdje je slavni izvođač Minstinguett zaslijepio publiku na pozornici. Ovdje posjetitelji sjede za stolovima okrenutim prema ogromnom prozoru od obojenog stakla koji prikazuje vrt pun cvijeća.

Iza uređenja restorana stoje arhitekti Adèle Nourry i Hugo Vince iz Ateliera koji su dali prostoru eleganciju koja evocira glamur Pariza 1930-ih.

Iza jela stoji kuhar Etienne Daviau i ona uključuju ne previše masne slane madeleine od parmezana za dijeljenje, svježi predjelo od vahnje i graška i ribu Saint Pierre u meunière stilu koja se poslužuju s fregola tjesteninom i komoračem. Mistinguett je jedno od onih mjesta gdje se nećete osjećati čudno odjeveni u ležerne traperice ili u elegantnoj odjeći za izlaske.

Lou Paris

Ako želite probati pravu američku kuhinju, Lou Paris je pravo mjesto za to. Kalifornijska kuharica Mailea Weger prvo je otvorila Lou u Nashvilleu, a zatim se odlučila njegov produžetak smjestiti u Paris.

Weger će vas ovdje voditi na putovanje do svojih rodnih kalifornijskih korijena kroz svoja jela, ali i kroz suptilno moderan i ukusan dizajn prostora. Vrlo primamljivo, prostor djeluje kao da je negdje između periferije Pariza i užurbanog centra Los Angelesa.

Lou Paris je mjesto gdje ćete uživati u svježim salatama od šparoga, hrskavoj “bijou” riži s novom kombinacijom okusa sa salsa negra, žumanjkom, kurkumom i suhim voćem, kao i moreish pečenim janjećim i kukuruznim tortiljama. Meni završava s iznenađujućim ukusnim sladoledom od zelenog graška.

Aube

Američka kuharica Carrie Solomon udružila se s klanom Au Passage i otvorila divno gastro mjesto Aube. Bistro je smješten u maloj ulici u četvrti Bastille, na mjestu gdje je stajao restoran Buffet, kgdje Solomon priprema doručak i užinu svaki dan do 16.30.

Jelovnik je uglavnom vegetarijanski s mesom i ribom koji se koriste kao začini da jelima daju draž, a ne kao samostalni sastojci. Zvijezde showa su nachosi od heljdinog brašna s dimljenom jeguljom, cijeđenim jogurtom, helianthemumom (rođakom tratinčice) i zaatarom, a ovdje ćete probati i jaja s pastrvom i čilijem te hrskavi lagani krumpir s vrhnjem, koprom i jajima pastrve. Ne propustite palačinke koje su toliko pahuljaste da nikada nećete moći imati nijednu drugu vrstu. Poslužuju se s dodacima mascarponea, jagoda, dukkah pistacija i cvijeta bazge, preliveni hladno prešanim zlatnim sirupom od maslačka.

Samo mjesto nalazi se unutar starog bara s vinima i alkoholnim pićima sa starom fasadom koja je još uvijek na mjestu. Danas više ne postoji telefon za javnu upotrebu, ali postoji zabavna retro atmosfera sa Formica stolovima i suptilnom paletom boja u stilu sedamdesetih (Cadillac-crveni šank i limun-žuti stolovi).

SAZNAJ VIŠE: