Novi jelovnik u gradu koji ne smijete zaobići!

Zagrebački bistro Beštija predstavlja novi projetni meni
09.04.2022.
IMAGE SOURCE: Privatni album

Proljeće je stiglo na novi meni Beštije.  Savršenu dekonstrukciju chef Ljudevit Blažević složio je od medveđeg luka, artičoka, grdobine, janjetine, jadranskih kozica, šparoga. Stopio je mnogima omiljene darove ovog godišnjeg doba s pomno biranim namirnicama organskog porijekla s domaćih farmi te ih servirao na vaše tanjure.

Da s Beštijinom timom nema šale, svjedoči već vrlo zanimljiv izbor predjela. Juha od paljene mrkve i bourbon vanilije vrlo je zanimljivog i neobičnog okusa. Tu su i gnudi u kombinaciji s medvjeđim lukom, gorgonzolom i čipsom od crne palente koji donose rapsodiju okusa i boja na tanjuru te dočaravaju i savršeno opisuju proljeće.  U stopu ih slijede artičoke s espumom od lješnjaka serviranih uz hrskavi celer i kavijarom od ikre pastrve.  Jelo koje će bez sumnje postati hit u središtu grada, ali i šire jesu čvarci od grdobine s grilanim mladim lukom, aioliem od češnjaka i snijegom od bučinog ulja. Ovdje se chef Blažević vodio činjenicom da su čvarci omiljeni izbor mnogih, pa se odlučio crveno meso zamijeniti nježnom grdobinom i napraviti znatno laganiju opciju omiljenog balkanskog snacka.

Navedena predjela savršen su uvod za jedno od glavnih jela ovog nepretencioznog, a opet iznimno kreativnog menija.  A kakav bi proljetni meni bio bez janjetine?  Pitanje je kojeg će postaviti svaki iole ozbiljan gurman, a na koje kuhinja Beštije ima odgovor u vidu janjećih kotleta sa sporo pečenim krumpirom, varijacijom gljiva i umakom od kokosa i pistacija.  Bistro u Masarykovoj ima i idealan odgovor na mesoljupce koji su se zasitili uobičajene ponude i čije je nepce u potrazi za novim okusima. Ramstek od ždrebetine u kombinaciji s divljim šparogama, guancialeom i kremom od ždrebeće jetrice jelo je kojem će se iznova vraćati.

Meso nije zauzelo svo mjesto na proljetnom meniju, ostaloga je i za ribu. Tako je za ljubitelje nježnijih okusa, kraljica proljetnog menija grdobina sa španjolskim kroketima, pireom od cvjetače i lješnjacima.  Grdobinu po senzacionalnom okusu u stopu prati rižoto s jadranskim kozicama u neočekivanoj kombinaciji s limetom i stracciatellom. U ribljem tonu je i ručno rađena tjestenina koju Beštija nudi na proljetnom jelovniku  i koju puni jadranskim školjkama koje su tog dana svježe stigle u ribarnicu na Dolcu. Da se o vegetarijanskim željama mislilo tijekom stvaranja menija svjedoči još jedno jelo s pažnjom pripremljeno u tom duhu. Pastrnjak i grilani dimljeni sejtan s kremom od čičoke i pestom od bosiljka i oraha ozbiljno konkurira da postane omiljeno jelo i onima koji do sada nisu koketirali s vegetarijanstvom.

Bez slatkog na kraju naprosto ne ide, a da desert bude doživljaj o kojem će se dugo pričati, pobrinula se sous chefica Ela Ožić. Prvi desert novog menija je čokoladni biskvit s pralin pastom, miso namlekom i čoko lješnjak glazeom, koji se poslužuje sa sladoledom od vanilije i espresom s amaretom.  Riječ je o kolaču čiji prvi griz ne prolazi bez jednog dugog i ekstatičnog ‘mmmm’, i kojem se iznova vraća.  Drugi slatki grijeh u novoj ponudi krije se u keksu od badema, kremi od citrusa i gelu od kamilice i neizbježne meringe.

SAZNAJ VIŠE: