Na druženju u MM kantini gostovao je chef Marko Gajski

Prošlog nas je tjedna u svojoj MM kantini ugostio vlasnik Marijo Mendek. U ugodnom prostoru nesvakidašnje kuhinje, podružili smo se, popričali i kušali najbolje od najboljeg. U rukama chefa Marka Gajskog, pet ribljih slijedova dobilo je neobičan twist, a mi smo kući otišli siti i zadovoljni
17.12.2022.
IMAGE SOURCE: Privatni album

Otkada se otvorila, zna se da je MM kantina dom vrhunskih namirnica jer se upravo njima bavi Selekcija MM, tvrtka na čijem je čelu Marijo Mendek. Njegov je posao na stol staviti samo ono izvrsne kvalitete i to čini u ponajboljim fine dining restoranima. Za jednog od najpoznatijih hrvatskih distributera hrane, ništa nije problem pa se diči svojim ekstravagantnim izborom svjetskih vina i inozemnih brendova hrane. 

MM kantina je mjesto na kojem se sva ta čuda pretvaraju u stvarnost i to u vrhunskom fine dining restoranu. Ovdje možete probati svašta iz bogate ponude u kojoj nam je posebnu pažnju privukao wagyu steak kojeg ne viđamo svaki dan. Operativna voditeljica, Martina Grahovac, ispričala nam je nešto više o svojim proizvodima od kojih ističe pata negru ilitiga crnu iberijsku svinju od koje se radi najbolji pršut na svijetu. 

Iako ovog puta nismo probali pršut od crne svinje, uživali smo u morskoj večeri od pet slijedova koju potpisuje chef Marko Gajski. MM kantini nisu strana gostovanja chefova, dapače, vole ugostiti najbolje na sceni, a oni onda preuzimaju stvar. Kako nam otkriva Gajski, s ekipom iz kantine je dugo godina dobar prijatelj pa se rado odazvao pozivu. U kuhinji otvorenog tipa pripremio nam je pravo osvježenje od inače ustaljene adventske hrane i na tren nas odveo do Palače Lešić Dimitri u kojoj vodi michelinski LD restoran. 

Apetit nam je otvorio maslac s crvenim paprom na kruhu i čaša prosecca. Maslac je bio toliko bogatog mliječnog okusa da smo se suzdržavali od traženja repeta. Zatim je na red došao poširani oslić koji inače ima jako blagi riblji okus, ali obogaćen gazpachiom od krastavaca koji mu je dodao svježu notu i kavijarom, bio je pun pogodak. Tanjur je upotpunio consomme od cikle kao malo i neočekivano iznenađenje.

Drugi slijed bio je za pamćenje.Riječ je o signature jelu Marka Gajskog, crnim gyozama punjenim kozicama. Takvu boju dobile su od crnila sipe, a poslužene su na mousseline umaku od ljuštura kozice uz daikon ukiseljen u korčulanskoj kvasini i šalšu od sušenih rajčica.  Umak na bazi maslaca često se koristi u pripremi ribljih jela jer je lagan i kremast, no ovdje je bio iznenađujuće dominantan. Ljušure kozica su mu dale jak okus kojeg je kiselinom izbalansirao hrskavi daikon, a mala doza čilija učinila je jelo kompletnim. 

Sljedeći slijed bio je nalik curryju uz kremu od cvjetače s korijanderom na vrhu. Curry od škampa i školjaka bio je zvijezda tanjura, a cvjetača je po običaju bila blaga, tek toliko da primiri curry i jaki okus korijandera. Sve u svemu, jelo je zanimljivo koncipirano i dobro nastavlja na temu. Na grdobinu u tempuri chef Marko Gajski se dosjetio staviti guanciale, talijanski suhomesnati proizvod napravljen od svinjskog obraza i time je završio s glavnim dijelom večere. Uz to je došla krema od češnjaka i peršina uz dehidrirani žumanjak. Kremica od češnjaka toliko paše uz okus ribe i zapravo je, kad bolje razmislite, logičan odabir u mediteranskoj kuhinji u kojoj su češnjak i peršin svakodnevne namirnice.

Desert je zaokružio večer, a radi se o tamnom biskvitu s kremom od čokolade, pastom od badema i tučenim vrhnjem, okruženim s krokantom. Chef nam je desert predstavio kao igru na temu splitske svadbe koja tradicionalno za tortu ima crkvu sv. Duje napravljenu od krokanta. Prilikom razbijanja krhke strukture, ovisno o strani na koju padne, krokant odlučuje o spolu bebe. Naš se razbio na sve strane pa smo se dobro nasmijali i priveli ovu prekrasnu večeru kraju. 

SAZNAJ VIŠE: