Muzej na Baliju istražuje budućnost ekološkog dizajna

MoSA je poseban projekt kreativne platforme „Space Available“ koja izložbama i radionicama želi doprinijeti stvaranju budućnosti kružnog življenja
26.07.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram/hypebeast
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Da smo već zakoračili u kritičnu zonu klimatskih promjena, trebali bismo svi biti svjesni. A opet, toliko se malo toga poduzima u zaustavljanju uništenja planete Zemlje. Ipak, sve se više ljudi prebacuje na takozvano kružno življenje, odnosno uvođenje recikliranja te što veće ponovne iskoristivosti stvari u svakodnevicu. Kako tehnologija i dizajn mogu pomoći u kružnom življenju i ekološki ispravnoj budućnosti, pokazuje novi muzej na Baliju koji je posvećen profiliranju dizajna kao alata za buduća razmišljanja. Ime mu je „Museum of Space Available“ i njegov prostor je kreirala kreativna platforma Space Available zajedno s indonezijskom praksom Sidarta i Sandjaja. Muzej je domaćin nizu izložbi koje istražuju baš sve, od biodizajna do radikalnog recikliranja.

Kreativna platforma Space Available koja stoji iza koncepta muzeja, predstavlja kolektiv ekološkog dizajna koji ima misiju stvoriti kružnu budućnost temeljenu na regenerativnim principima prirodnog svijeta. Krajem lipnja, kolektiv je otvorio „Museum od Space Available“ ili skraćeno MoSA, novu galeriju i centar za kružni dizajn na Baliju koji se globalno povezuje putem Web 3.0 ekosustava. MoSA je više od muzeja, to je platforma koja arhivira buduće mogućnosti za kružni život. Tamo se izlažu radovi studija, s doprinosima međunarodnih zajednica umjetnika, dizajnera i znanstvenika specijaliziranih za bio-inovacije, radikalno recikliranje i zanate budućnosti. Dvokatni prostor sadrži bar za recikliranje i stanicu za recikliranje koja nudi besplatne usluge popravka svih SA proizvoda, držeći ih unutar kružnog sustava. MoSA također služi kao ustanova za učenje kroz radionice za lokalnu zajednicu.

Po pitanju arhitekture, zasjale su vještine Sidarte i Sandjaje. Kada je Space Available kupio zgradu, ona je bila u potpunosti zapuštena. Radeći zajedno s arhitektonskim stručnjacima, tim je zgradu transformirao u fleksibilan prostor s neutralnim interijerima kako bi postao savršena pozadina za posao koji planira profilirati.

Na njegovoj je vanjštini iskorišteno više od 200 000 plastičnih boca za izradu fasade na kojoj je ispisano ime muzeja. Ove su boce reciklirane u suradnji s indonezijskom kružnom tvrtkom Robries, a cilj im je dati ton muzeju i prije nego što posjetitelj uđe kroz njegova vrata. Na dan otvorenja, Space Available je kurirao izložbu pod nazivom „Plastic people“ koja istražuje priču o sintetičkoj plastici, njihov utjecaj na potrošačku kulturu, planet i naše zdravlje. Sav profit od projekta ići će u stvaranje novog pogona za recikliranje tvrtke Space Available u Javi, području koje je navedeno kao drugi najgori zagađivač plastikom na svijetu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: