Mr. Moo – zagrebačka fine dining adresa stvorena za sve one koji su se zaželjeli nečeg drugačijeg

21.02.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Juha od muškatne bundeve i kruške, pačja prsa dimljena na drvetu jabuke, divlja jadranska orada s kremom od poriluka i gelom od mandarine, te juha od mrkve, kukuruza i klementine samo su neki od gastronomskih užitaka koji se kriju na živopisnom jelovniku Mr. Moo restorana, nove fine dining adrese koja je svoja vrata, na samom vrhu Tkalčićeve ulice na broju 84, otvorila sredinom protekle godine. Na čelu kuhinje je jedna od rijetkih chefica na našoj gastro sceni, Ivana Antolković, a ono što karakterizira njezina Mr. Moo jela su naoko neobični spojevi (uvijek svježih, sezonskih i domaćih) namirnica koji se odlikuju kreativnošću, inovativnošću i zbilja zanimljivom prezentacijom. Osim izrazito kreativno osmišljenog jelovnika, jedinstvenog gastro iskustva s jelima koja će vam dugo ostati u sjećanju, ugodne atmosfera i uređenja interijera promišljenog do posljednjeg detalja među kojima dominiraju mramor, mahovina i tamno plavi baršun, ono što ovaj restoran čini posebnim jest i to što je tek jedan od dva zagrebačka restorana koji nude isključivo nude degustacijske menije. S obzirom na to da je Mr. Moo nedavno predstavio novi sezonski menu, a uskoro planiraju i proširenje, o novom meniju, izazovima, konceptu, ali i ambicioznim planovima porazgovarali smo s vlasnicima Dominikom Krpanom i Valentinom Stojanovićem.

MR. MOO JE SVOJA VRATA OTVORIO U LIPNJU PROŠLE GODINE. KOLIKO JE ZAHTJEVNO, PAMOŽEMO REĆI I RISKANTNO, OTVORITI RESTORAN U OVOM NEIZVJESNOM VREMENU PANDEMIJE? S KOJIM STE SE IZAZOVIMA SUSRELI?

U projekt smo krenuli u prosincu 2019. godine ali zbog izuzetno velikog i kompleksnog projekta u kojem smo spojili tri prostora u jedan (prostor u prizemlju i dva stana na 1. katu), kompletno sve radili na novo od instalacija, fasade, krova kuće pa do uređenja interijera i za kraj smo morali izvaditi novu dokumentaciju za prostor, što i sami znate poznavajući hrvatsku birokraciju je trajalo najdulje, oko godinu dana. Na tom putu susrela nas je COVID 19 pandemija koja nam je drastično otežala razvoj, ali zbog teške situacije na tržištu zbog koje su se većina poslodavaca odricali svojih dugogodišnjih radnika put nas je spojio s dvije izuzetno nadarene osobe u kojima smo prepoznali veliki potencijal i talent: Ivana Antolković (glavna kuharica) i Predrag Čavić (glavni somelijer i voditelj servisa). Zaključno, bilo je jako puno loših i teških trenutaka radi COVID 19 pandemije, ali s obzirom na dva dijamanta koja smo dobili mogu reći da je za nas to razdoblje bilo ipak na kraju i više nego pozitivno.

MR. MOO JE TEK JEDAN OD DVA RESTORANA U ZAGREBU KOJI NUDE ISKLJUČIVO DEGUSTACIJSKE MENIJE, KAKO STE SE ODLUČILI UPRAVO ZA OVAJ KONCEPT?

Otkad smo se prvi put našli s Ivanom i Predragom svi smo imali istu viziju o konceptu restorana, a to je da našim gostima pružimo nešto posebno, nezaboravnu gastronomsku avanturu na potpuno novi način za naše prostore te se posvetimo svakom gostu pojedinačno. Degustacijski jelovnik je tematska zbirka jela koja zahtijevaju mnogo različitih tehnika kuhanja, gdje svako jelo naglašava vještine kuhara i doživljaj visoke kulinarske umjetnosti. Tako smo odlučili da poslužujemo isključivo degustacijske menije jer smatramo da je najbolji način da se u potpunosti doživi strast i autorska kuhinja naše Ivane Antolković.

NEDAVNO STE PREDSTAVILI NOVI SEZONSKI MENU. U ČEMU SE KRIJE NJEGOVA POSEBNOST I KOJA JE BILA MISAO VODILJA CHEFICE IVANE ANTOLKOVIĆ PRI NJEGOVOM KREIRANJU?

Kroz i prijašnji jelovnik potpis naše Ivane Antolković je u njenom izvanrednom talentu za spajanje jako neobičnih namirnica u simfoniju gdje se po 4, 5 okusa izmjenjuju u raznim tonovima. Naša vodilja kod izrade svakog novog sezonskog menija je sročena u citat jednog od najpoznatijih chefova svijeta Marca Pierre Whitea, a koja glasi “Mi ne prodajemo hranu, mi prodajemo iskustvo” i toga se držimo.

SVOJU PONUDU TEMELJITE NA, KAKO KAŽETE, “SPOJU SEZONSKIH, LOKALNIH NAMIRNICA KOJE PRUŽAJU ŠIROKU PALETU OKUSA HRVATSKE S DODIROM MOLEKULARNE KUHINJE”. MOŽETE LI NAM TO DODATNO POJASNITI?

Temeljimo našu kuhinju na ISKLJUČIVO svježim sezonskim domaćim namirnicama iz cijele Hrvatske, Hrvatska je bogata nevjerojatno širokom paletom kvalitetnih namirnica koje svakom kreativnom kuharu pružaju neograničene mogućnosti. Ako razumijete kemijska svojstva svake namirnice i imate znanje raznih tehnika kuhanja u takozvanoj “molekularnoj kuhinji” od svake namirnice možete izvući veliki spektar njenih okusa te s raznim teksturama postići drugačije otpuštanje okusa u ustima.

KOLIKO VAM JE VAŽNA KVALITETA NAMIRNICA KOJE KORISTITE, OTKUD IH NABAVLJATE?

Imamo stav da želimo imati gastronomiju nastalu na posebnosti Hrvatske. Zato smo ponosni što je naša Hrvatska bogata s toliko vrhunskih namirnica i što imamo priliku raditi s njima. Kvaliteta i svježina same namirnice je ključ prevage, radimo s puno malih OPG-ova iz cijele Hrvatske na dnevnoj bazi kako bi radili ISKLJUČIVO sa svježim namirnicama. Obišli smo veliki broj domaćih i lokalnih poljoprivrednih proizvođača, da bismo pronašli namirnice zadovoljavajuće kvalitete.

KAKVI SU PLANOVI ZA BUDUĆNOST? ŠTO OD MR. MOOA MOŽEMO OČEKIVATI U MJESECIMA I GODINAMA KOJE DOLAZE?

U mjesecima koji dolaze možete očekivati otvorenje sale na 1. katu restorana, kojem smo dali ime “Vinski kat”. Vinski kat će imati spektakularnu vinsku staklenu vitrinu u francuskom stilu dužine 3.5 metara te još mnogo zanimljivih dizajnerskih detalja koje nećemo još otkrivati. Vrlo skoro glavni sommelier Mr. Moo Bar & Restaurant Predrag Čavić, predstavit će vinsku kartu kojoj će biti u glavnom fokusu presjek najzanimljivijih i najpoznatijih vina Hrvatske. Planovi za godine koje dolaze je zaslužiti svoje mjesto u prestižnom Michelinovom vodiču. Veliku pažnju dajemo iskustvima i dojmovima naših gostiju kako bi mogli raditi na poboljšanju. Iz dana u dan zaista jako puno radimo kako bi stalno napredovali i usavršavali svaki mogući detalj u kuhinji i servisu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: