SEARCH

Možda i nije dobra ideja da koristiš tretinoin

Retinol je najpopularniji sastojak u njezi kože i nalazi se posvuda. Tretinoin odnosno retinoična kiselina je lijek i možemo ga dobiti samo preko doktora. Ova dva pojma su slična, ali nisu sinonim. Između njih ima mnogo razlika. Otkrijte koje su to najbitnije razlike između retinola i tretinoina.
01.05.2023.
IMAGE SOURCE: Pinterest, Dermalogica, Olival, Medik8, Superskin, Obagi, jamienelson, caviarfeelings
RECOMMENDED

Manje je više. Ova poslovica ne vrijedi samo u svijetu mode. Primjenjiva je i na beauty sferu. Lako je pogubiti se u koncentracijama, kao i povjerovati da će veća koncentracija donijeti brže rezultate. U naletu nestrpljenja posegnemo za maksimalnom koncentracijom ne razmišljajući o nuspojavama. Znam da živimo u kulturi u kojoj se potiče stalan rad nad sobom što često uključuje posezanje za većim ambicijama, no ovaj modus operandi nije idealan za njegu kože. Nježno, postepeno i polako. Tri imperativa nužna kod učinkovite skincare rutine, pogotovo kad se igramo s aktivnim sastojcima.

Jedan od najomiljenijih aktivnih sastojaka je retinol. Pomaže kod svega što nam može pasti na pamet, od akni i bora pa do pigmentacija. Istovremeno primijetila sam zanimljiv trend na društvenim mrežama. Retinol odjednom nije dovoljan. Treba li nam nešto jače? Kao odgovor, društvene mreže nude tretinoin.

ŠTO JE TRETINOIN?

Tretinoin ili retinoična kiselina jest aktivni oblik kojeg koža koristi kako bi ubrzala proces stvaranja nove kože. Na samim stanicama kože postoje receptori na koje djeluje retinoična kiselina. Ova sposobnost direktnog djelovanja zaslužna je za nevjerojatan učinak retinoične kiseline. No retinoična kiselina odnosno tretinoin (pojam kojeg ću koristiti dalje u tekstu) nije isto što i retinol. Koža retinol mora obraditi i pretvoriti u retinoičnu kiselinu dok je tretinoin oblik koji je aktivan odmah. Drugim riječima, tretinoin ne treba prolaziti nikakve procese pretvorbe.

Retinol također ima mnogo manji potencijal za izazivanje iritacija u odnosu na čisti tretinoin, no najbitnija razlika jest sljedeća. Retinol se može kupiti na svoju ruku u slobodnoj prodaji, dok se tretinoin (retinoična kiselina) može kupiti samo na recept od strane doktora odnosno dermatologa. Prema sadržaju kojeg viđam na društvenim mrežama, čovjek bi pomislio da je tretinoin još jedan oblik retinoida kojeg ćemo lako kupiti u drogerijama.

TREBA LI MI TRETINOIN ODMAH?

Želja za pomicanjem granica učinka retinoida mnoge je odvela da nabave tretinoina kako god znaju i umiju. No to nije tako jednostavno. Znajući da se tretinoin ne može dobiti tako lako, mnogi nalaze čudne načine kako bi došli do njega. Tražena roba uvijek pronađe i krivotvorine na čudnovatim webshopovima. Ne dođe li tretinoin s prave adrese (čitaj: liječničke) može se desiti da proizvod kojeg smo kupili nije ispravan. Tretinoin je lijek i s razlogom je dostupan samo na recept u cijelome svijetu. Dermatologinja Dora Madiraca Glasović nam je objasnila točno koje nuspojave može imati. 

“Razlog zbog kojeg se izdaje isključivo prema preporuci liječnika/dermatologa je što može izazvati nuspojave (ponekad i ozbiljne) ako se ne koristi prema uputi i pod nadzorom. Najčešća nuspojava je iritativni kontaktni dermatitis, pojačana suhoća kože i crvenilo. Također, radi teratogenog djelovanja kontraindiciran je tijekom trudnoće. Derivati vitamina A i sunce su neprijatelji, koža postaje osjetljivija na izlaganje UV zračenju te je tijekom korištenja nužna stroga fotoprotekcija” -  dr.med. Dora Madiraca Glasović

Koliko ima benefita, toliko ima i nuspojava. Kad nam doktor pripisuje tretinoin, on određuje koncentraciju koja je idealna za potrebe naše kože. Činjenica je da su neke koncentracije kod nas dostupne samo preko recepta, dok u SAD-u idu u slobodnoj prodaji. Kod usporedbe američkog i hrvatskog tržišta Jelena Batić, vlasnica DermaCare centra po struci profesorica biologije i kemije, rekla nam je sljedeće:

“Mi, kao uvoznici američkih brendova, dobro znamo da koncentracije visokoaktivnih sastojaka koji u SAD-u prolaze kao OTC (slobodna prodaja bez recepta) kod nas moraju biti registrirani kao proizvodi na liječnički recept. Stoga, ako je kod njih tretinoin (retinoična kiselina) dostupan samo na liječnički recept, nema dvojbe da moramo biti oprezni. Tretinoin je „najstariji“ retinoid ne samo po primjeni nego i po broju kliničkih studija. Najjači je i najbrže djeluje. Međutim, nuspojave poput crvenila, suhoće, iritacije, ljuštenja i zatezanja su najizraženije. Ni retinol nije benigan prema koži, pogotovo u većoj koncentraciji, ali je daleko nježniji oD tretinoina. Ako je sudbina retinola da se pretvori u retinoičnu kiselinu, čemu žurba. Dobit ćemo slične rezultate, samo malo sporije, ali s manje nuspojava.” - Jelena Batić, vlasnica DermaCare centra

Mnogi se zalete pa nakon 3 mjeseca retinol seruma žele probati nešto jače. Gas do daske ni u vožnji nije dobra ideja, a kamo li u rutini njege kože. Klasični retinol serum, dovoljno je jak da se koristi godinama. Čak se usuđujem reći da u 20tima prepustimo mjesto retinolu, u 30tima možemo prijeći na granaktivni retinol, a tek kasnije u 40tim i 50tima možemo se posavjetovati s doktorom oko potencijalnog prijelaza na tretinoin. Čak i tad se može desiti da ćemo dobiti uputu kako su retinoidi iz slobodne prodaje sasvim dovoljni. Bez upute doktora, nabavljanje tretinoina može dovesti do mnogih neugodnih posljedica, bez obzira na to što nam je feed društvenih mreža pun hvalisanja ovog sastojka. 

“Nemalo puta sam čula: Prijateljica mi je u ljekarni dobila tretinoin na recept, rezultati su bili genijalni. Zamolila sam je da svoj recept nabavi i meni, ali sam imalA jako loše iskustvo. Priča nije završila nabavkom „čarobne formule.“ Ako cijeli proces, koji može i treba trajati mjesecima (do zadovoljavajućih rezultata) nije pod kontrolom stručnjaka, može završiti katastrofom i neželjenim posljedicama, poput pojačane osjetljivosti ili hiperpigmentacija. Dakle, nešto čega smo se htjeli riješiti se pogoršalo.” - Jelena Batić, vlasnica DermaCare centra

Kao i uvijek, kad nam nešto stvara osjećaj FOMOa (strah od propuštanja), najbolje je ukloniti izvora straha i podsjetiti se najvažnijeg dijela njege kože. Rutina je tu za opuštanje. Nema žurbe i nema pritiska. Ja ću noćas koristiti samo 1% retinola i to mi je sasvim dovoljno.

SAZNAJ VIŠE: