Zašto nam retinol ne pomaže? Ova dermatologica ima odgovore

Američka dermatologica Dr. Dray otkrila je deset razloga zbog kojih ne vidimo efekte retinola na svojoj koži
30.01.2023.
IMAGE SOURCE: BURO.
RECOMMENDED

Dr. Dray je američka dermatologica koja je među prvima počela osvajati YouTube skincare arenu i na svojem kanalu danas ima 1.79 milijuna pratitelja. Njeni videi su obavezno štivo svakog beauty entuzijasta, a pošto se već duže vremena bavi ovim poslom često ćete naći i više videa na istu temu, kao i update-ane teme, i zato je njena arhiva jedno od prvih mjesta koje pretražujemo kada imamo neku dilemu. Ovaj put, pažnju nam je privukao video o retinoidima i retinolima i razlozima zbog čega ovi dokazani i hvaljeni sastojci nekada izgledaju kao da nemaju efekta.

#1 NE KORISTITE GA DOVOLJNO DUGO

Retinoidu i retinolu je potrebno vrijeme kako bi proizveli efekt, a ovo je posebno važno imati na umu ukoliko koristite formulacije koje su u slobodnoj prodaji i ne idu na recept dermatologa. Ukoliko koristite proizvod koji ide na recept, potrebno je okvirno oko 3 mjeseca kako bi rezultati postali vidljivi, što zna biti frustrirajuće zato što retinoidi često na početku izazivaju iritacije. 

Brzina kojom se vide rezultati, ovise i od tome što vam je cilj: ukoliko ga koristite zbog akni, potrebno je oko 3 mjeseca, ali za anti-aging učinke potrebno je duže, u prosjeku oko pola godine.

Ukoliko koristite retinol koji se nalazi u slobodnoj prodaji, za vidljive rezultate potrebno je dosta duže, u prosjeku 6 mjeseci.

#2 KORISTITE RETINOL I ČINI VAM SE DA SITNE BORE IZGLEDAJU GORE

Ovo se događa relativno često iz jednostavnog razloga što ovaj sastojak može jako isušiti kožu, a što je koža više suha, to se bore više vide (pogotovo oko očiju). Treba imati na umu da se ne radi o tome da retinoid/retinol pogoršava bore, već da isušuje kožu. Zato su hidratantne kreme izuzetno važne kada koristite ovaj aktivni sastojak jer privlače i zadržavaju vodu u površinskim dijelovima kože te čuvaju njenu zaštitnu barijeru i pomažu u obnavljanju stanica.

#3 KORISTITE GA POVREMENO, A NE U KONTINUITETU

I ovo se događa vrlo često, češće nego što su ljudi spremni priznati. Nije lako koristiti neki proizvod svaku ili svaku drugu večer mjesecima i godinama. Nažalost, od ovog konkretnog sastojka nećete imati koristi ukoliko ga ne koristite stalno, disciplinirano i dosljedno. Retinol nije povremeni tretman (na primjer, ne funkcionira ako ga stavite samo na bubuljicu kada se pojavi) i ne funkcionira ako ga tako koristite.

#4 POJAČAVANJE HIPERPIGMENTACIJA

Za ovo postoje dva moguća razloga:

1. Hiperpigmentacijske mrlje postoje u različitim dubinama kože, a kako retinoid/retinol zaglađuje površinu kože, mrlje na većoj dubini postaju vidljivije. Ukoliko se mrlje nalaze na većoj dubini, retinol sam po sebi neće riješiti problem, već su za to potrebni laserski tretmani i upotreba drugih aktivnih sastojaka, naravno sve po protokolu koji prepisuje dermatolog.

2. Svaka iritacija može pogoršati hiperpigmentaciju, a ukoliko vas retinoid/retinol toliko iritira da stvara i pogoršava mrlje (što je često slučaj s tamnijom kožom) preporučuje se njegovo izuzetno sporo uvođenje i upotreba niskih koncentracija.

#5 PORE IZGLEDAJU VEĆE UMjESTO DA SE SMANJUJU

Time što zaglađuje površinski sloj kože retinoid/retinol može demaskirati pore tako da one postanu više vidljive. Dakle, on ih ne povećava već jednostavno čisti i otkriva.

#6 BUBULJICE SE POGORŠAVAJU

Tretinoin koji se izdaje na recept je lijek za akne. Na početku upotrebe često de događa da se koža intenzivno “čisti” što je potpuno normalno i očekivano, a naizgled se manifestira kao pogoršanje koje traje nekoliko tjedana (maksimalno 4 do 6). Izdržite.

Ukoliko bubuljice traju duže, postoji vjerojatnost da je njihov uzrok i iritacija kože koju izaziva tretinoin.

#7 KOŽA IZGLEDA MASNIJE

Retionid/retinol sam po sebi ne pospješuje lučenje lojnih žlijezda, ali se zaista događa da se koža od njega s vremenom počne više sjajiti. Prvi mogući uzrok je tekstura samog proizvoda, kremaste teksture znaju učiniti masnu kožu sjajnijom i zato je bolje za takav tip kože koristiti gelove. Drugi uzrok je to da retinol zaglađuje površinski sloj kože (ne istanjuje ga, to je zabluda), a na glatkoj površini sebum se lakše “širi” i sjaj je intenzivniji.

#8 NEMATE PROBLEME PA NE VIDITE NI DRASTIČNA POBOLJŠANJA

Ljudima koji ne koriste retinoid/retinol da bi riješili neki akutni problem nekad se čini da on “ništa ne radi” i pitaju se je li vrijedan truda. Odgovor je da, vrijedan je. Kada se koriste dugo i redovno, ovaj sastojak u kombinaciji s optimalnom SPF zaštitom, smanjuje oštećenja od sunca, usporava pojavu znakova starenja kože, “čuva” kolagen i sprječava njegovo razaranje, a postoje i tvrdnje da sprječava pojavu nekih predkancerogenih stanica.

#9 NE VIDIM NIKAKVE PROMjENE KADA SU BUBULJICE U PITANJU

Moguće da je tako zato što ne koristite odgovarajući proizvod, odnosno kozmetički proizvod umjesto onog namijenjenog liječenju akni tj. retinoida na recept. Glavna razlika je u tome što retinoid već dolazi u aktivnoj formi i koža ga ne mora pretvarati u aktivnu formu (što usporava i oslabljuje djelovanje). Retinol koji je u slobodnoj prodaji nije dokazan (niti službeno odobren) lijek za akne.

#10 POTREBNI SU VAM I DRUGI TRETMANI

Ako koristite retinoid na recept, ali akne ne nestaju ili se ponovno pojavljuju – vrlo je moguće da topikalna terapija jednostavno nije dovoljna, što je čest slučaj kada su akne u pitanju. Akne su kompleksan problem koji se u mnogim slučajevima rješava kombinacijom različitih terapija. 

SAZNAJ VIŠE:
BURO.
| 25.04.2021.