Meksička vila smještena na litici savršena je oaza mira

Casa Acantilado uzdiže se iz stijena iznad zaljeva Zihuataneja te posjetiteljima služi kao oaza za razmišljanje i spokoj
19.07.2022.
IMAGE SOURCE: Casa Acantilado

Na obroncima zaljeva Zihuataneja u Meksiku uzdignula se nova lokalna znamenitost. Casa Acantilado privlači ribare noću poput svjetionika, vireći iz krajolika bogatog domaćim vrstama biljaka, ptica i ostalih životinja. Acantilado na španjolskom znači „litica“ što je savršen opis kuće koja se smjestila na vrhu obronka na koji se obrušavaju valovi Tihog oceana. Kuća je zamisao arhitektonskog studija Zozaya Arquitectos sa sjedištem u Zihuateneju, koji je, predvođen osnivačem Eriqueom Zozayom, stručnjak za stvaranje idiličnih privatnih domova što spajaju globalno i lokalno.

Casa Acantilado, koja je smještena na parceli pod strmim kutom, dizan je studija kojeg oni opisuju „kao element koji izranja iz stijena, usredotočen na stvaranje mjesta, oponašajući kontekst zahvaljujući lokalnim materijalima, prakticirajući zanatske tehnike i vernakularnu arhitekturu mjesta“. Kuća je skladan spoj modernističkih i suvremenih oblika te vernakularne arhitekture i građevinskih tehnika koje se oslanjaju na nasljeđe Meksika.

Glavni volumen kuće blago je nagnut u odnosu na parcelu i padinu litice, kako bi se maksimalno iskoristio pogled na Tihi ocean i okolnu prirodu. Ovdje posjetitelje dočekuje velika palapa, odnosno građevina na otvorenom sa slamnatim krovom od suhog palminog lišća, nudeći rashlađenu sobu na otvorenom za opuštanje i zabavu. Studio Zozaya Arquitectos pametno je koristio tradicionalne metode za unakrsnu ventilaciju te je osigurao puno otvorenog prostora i hladnih materijala poput kamena, drveta i palminog lišća. Ovim metodama arhitekti se nadaju da će pomoći u smanjenju potrošnje energije u kući.

U drugom dijelu Case Acantilado nalaze se spavaće sobe, kao i prepoznatljivi vanjski prostor gdje posjetitelji mogu uživati u privlačnom bazenu čiji položaj daje osjećaj kao da se kupate u Tihom oceanu.

Drugom se bazenu pristupa preko niza betonskih stepenica ispod kuće. Taj je bazen okružen s betonskim zidovima u obliku dasaka i nudi iskustvo plivanja u špilji dok se pogled proteže na plavi morski beskraj i zelene krošnje. Casa Acantilado prava je oaza za razmišljanje i pronalaženje vlastitog mira i spokoja.

SAZNAJ VIŠE: