Market ima novi proljetni meni koji morate probati

Naš omiljeni zagrebački bistro Market street food & drinks izbacio je novi proljetni meni s najvećim brojem jela koja su do sad imali. Zavirite u meni, zvuči božanstveno!
26.04.2023.
IMAGE SOURCE: Karlo Jelić
RECOMMENDED

Market street food & drinks je zagrebački bistro kojeg rado posjećujemo. Ukusna tradicionalna jela s modernim „twistom“ u kombinaciji s opuštenom atmosferom, razlog su zašto smo česti gosti Marketa. Odnedavno Market organizira i Happy Hour svakog petka kada uživamo u omiljenim koktelima po posebnim cijenama. A sada ovaj restoran ima i novi proljetni meni čiji nas je bogati izbor hrane osvojio.

Iz Marketa su nam rekli da se povećao broj ljudi u kuhinji pa su tako uveli dva predjela, sedam glavnih jela i dva deserta, što je najveći broj jela koja su do sada imali. „Željeli smo našim gostima ponuditi više opcija a da naše kuhanje i dalje ostane sa svježim namirnicama“, kaže nam Fran Ćurković, vlasnik Marketa.

Uz klasična predjela, glavna jela i deserte, Market street food & drinks je uveo i dva degustacijska menija od četiri slijeda, jedan mesni i jedan riblji. „Ovo je najbolji način da se isprobaj Market jela i Market filozofija“, kaže Ćurković. Mesni meni sastoji se od dnevne juhe, beef tartare s aromatiziranim maslacem i tostiranim domaćim sourdough kruhom, sous vide lungića s pireom od graška i grilanim mrkvama te deserta po izboru. Riblji meni uz juhu i desert po izboru, sadrži ragu od svježe sous hobotnice sa zapečenim rimskim njokima za glavno jelo i spring soparnik s bijelim umakom kao predjelo. Cijena degustacijskom menija je 22,90 eura. Dnevna juha je 5,60 eura i uvijek se radi sa sezonskim namirnicama s Dolca gdje chef Goran Stanisavljević izbacuje svoje kreativu. U nastavku donosimo detaljni opis čitavog menija.

PREDJELO:

1. Beef tartare s aromatiziranim maslacem i tostiranim domaćim sourdough kruhom 12,90€. Biftek kupujemo na Dolcu u masnici Zagorac gdje je meso uistinu odlično. Uz beef tartare serviramo maslac sa začinskim biljem i naš domaći sourdough tostirani kruh. Idealno predjelo za sve mesoljupce. I da napomenem da kruh sami pečemo, a koliko je fin govori činjenica da većina gostiju misli da kruh kupujemo u nekim od razvikanih artisan pekarnica u Zagrebu.

2. Spring Soparnik s domaćim bijelim umakom (8 kom) 5,90€ je naša interpretacija soparnika pod utjecajem azijskih spring rolica gdje smo željeli postići hrskavost spring rolica a zadržati donekle okus soparnika. Ljubitelji klasičnog soparnika moraju znati da je u našem spring soparniku nalazi i krema od sira, tako da se ne radi o klasičnom soparniku. Uz navedeno, serviramo blago ljutkasti umak na bazi jogurta za svježinu i kick.

GLAVNA JELA:

1. Vegan Market Bowl sa seitanom, kvinojom, mariniranom ciklom, ukiseljenim lukom i povrćem 10,90€. Naše drugo vegansko jelo otkako smo otvoreni je našlo svoju inspiraciju u Poke Bowlovima koji se nudi u restoranima u Zagrebu. Preveli smo to jelo na ‘hrvatski’ i dodali malo našeg Market štiha i eto nam Vegan Market Bowl. 

2. Rižoto s graškom, kremom od kozjeg sira, reduciranim acetom balsamicom i *hrskavim špekom 11,40€. Jedan od naših najpoznatijih rižota koji je bio veliki hit na food festivalima prije koju godinu se vratio na menu. Proljeće u rižotu. Kompleksan i lagan.

3. Otvoreni raviol s piletinom u šugu ala žgvacet 11,70€. Pileći žgvacet blago reduciramo i serviramo uz domaće listove tijesta. Kombinacija comfort fooda i tradicionalnog hrvatskog jela.

4. Rižoto s biftekom, gljivama i grilanim cherry rajčicama 14,90€. Ovo jelo smo nudili kao dnevno jelo i svaki put kao je bilo na meniju se rasprodalo. tako da smo se odlučili uvesti ga na menu. Rižoto s gljivama i cherry rajčicama serviran je sa 80-90g bifteka ala tagliata (tanko narezan) koji stavljamo na vrh rižota.

5. Pašticada od juneće koljenice s domaćim njokima 13,90€. Pašticada s domaćim njokima od špinata i ukiseljenom mrkvom je naša verzija tradicionalne pašticade s njokima s twistom. Ovo jelo smo imali na prošlom meniju no toliko je popularno da smo ga jednostavno morali ostaviti na meniju.

6. Sous vide lungić s pireom od graška i grilanim mrkvama 12,90€. Lungić se prvo sporo kuha sous vide tehnikom i zatim prije serviranja zapeče. Uz kremasti pire od graška i grilane mrkve predstavlja jedno super izbalansirano jelo s dovoljno proteina i manje ugljikohidrata.

7. Ragu od svježe sous vide hobotnice sa zapečenim rimskim njokima 18,90€. Ragu od hobotnice s mekanim rimskim njokima će oduševiti sve ljubitelje hobotnice. Prava riblja poslastica.

DESERT:

1. Krema od vanilije i bijele čokolade s domaćim džemom od rabarbare i jagoda s hrskavim Galette tijestom 5,80€ predstavlja dekonstrukciju Galettea. Pravi proljetni desert koji će zadovoljiti nepce svakog gurmana.

2. Brownie s ciklom i kremom od limuna i naranče 5,40€ je pravi izbor za sve ljubitelje čokolade. Cikla se zapravo ne osjeti ali dodaje kremoznost Brownieu i odlično se slaže s okusom agruma u kremici u kojoj se nalazi. Pravi desert koji ima sve potrebne elemente.

SAZNAJ VIŠE: