Mangia je jedan uspješni obiteljski biznis koji nam je donio talijanske specijalitete u Zagreb

Zagreb konačno ima pravu talijansku Paninoteku koju je teško zaobići
25.05.2022.
IMAGE SOURCE: Danko Šimunović

A zašto biste ju i zaobišli. Baš suprotno – uputite se u novootvorenu Mangia Paninoteku, u Medulićevoj 14, naručite si jedan dobar talijanski panino, mali espresso i guštajte tih pola sata talijanskim stilom. Ipak su Talijani izmislili „dolce far niente“ odnosno pronašli potpuni smisao u dokoličarenju i uživanju u sitnim dnevnim užicima, hrani i piću. Zapravo kada govorimo o hrani i vinu, za Talijane je to prilično ozbiljna stvar tako da čak i samo tri „obična“ sastojka pod uvjetom da su vrhunski; rajčica, mozzarella  i listići bosiljka, na pečenom tijestu postaju slast o kojoj se govori u svijetu. Zagrepčani imaju sreću da na nekoliko dobrih adresa doista mogu uživati u talijanskoj kuhinji. Jedna od njih je Mangia koja se u svega dvije godine prometnula u prepoznatljiv gastro brend što će reći da nešto očito rade dobro. Kako je sve krenulo, priča nam Nikolina Kamalić.

„Mangia je dugo prije otvorenja bila ideja i želja mog supruga Vanje, porijeklom polutalijana, koji je tada već nekoliko godina radio kao distributer s talijanskom hranom. Ja sam tri godine bila vlasnica brenda Love My Space i imala sam trgovinu s dječjim dekorima poznatih skandi brendova u Medulićevoj 14, gdje je današnja Mangia. Desio se potres i pandemija, moj posao je stao, a iskreno već se osjećalo i zasićenje s moje strane. I tako smo počeli razmišljati kako je možda sada trenutak za probati nešto novo – prostor imamo, znanje po pitanju maloprodaje i talijanske hrane imamo, i u fazi lockdowna krenuli smo realizirati ideju.“

Prvo je krajem 2020. otvorena delikatesna trgovina u Medulićevoj, zatim je iduće godine dobila manju „sestru“ u Tomašićevoj da bi se priča s Mangiom ponovno zakotrljala u Medulićevoj. Vrlo brzo Mangia je postala mala obiteljska poslovna priča. „Apsolutno sve, od imena, logotipa, uređenja prostora, ponude i ostalog osmislili smo sami te nam se vrlo brzo priključio i moj brat, Matija Tkalec, koji je trenutno voditelj sva tri lokala i obavlja sve dnevne operativne poslove.  Vrlo brzo smo se pretvorili u pravi mali obiteljski biznis, svjesni smo da radimo za sebe, radimo jako puno i brinemo se oko najsitnijih detalja.“

Čini se kako se i domaćem tržištu svidio odabir proizvoda u Mangi. „Da, nakon što smo otvorili prvu Mangiu, desio se, s naše strane potpuno neočekivani, interes ljudi za takvom vrstom trgovine. I iako je u Zagrebu postojalo već nekoliko delikatesnih trgovina, očito smo pogodili ono što ljudi traže. Mi nismo, niti želimo biti, ekskluzivna fancy delikatesna trgovina s luksuznim proizvodima već topla vedra kvartovska trgovina gdje se svaki kupac kada uđe osjeća ugodno i gdje će naći vrhunske proizvode za svakodnevnu konzumaciju. Ta topla vedra “talijanska” vibra nam je jako bitna.

Planirali smo širenje, ali iskreno ne tako brzo. Međutim, dobili smo ponudu za prostor na top lokaciji koju nismo mogli odbiti i nakon malo manje od godinu dana otvorili smo Mangiu2 u Tomašićevoj 1. Ona je još manja inačica originalne Mangie, ali i to ima svoj šarm.“

Odabir proizvoda u Mangi obavlja Vanja koji već dugi niz godina surađuje s najboljim hotelima i restoranima u Zagrebu tako da ima povratnu informaciju koji su proizvodi top kvalitete i za njih se odlučuju. „Kada planiramo uvrstiti nešto novo svi zajedno s djelatnicima degustiramo i donosimo odluku. Također  slušamo i naše kupce koji imaju svojih želja, te ukoliko se neki proizvod stalno spominje, dajemo sve od sebe da ga i nabavimo i uvrstimo u ponudu. Glavni dio naše ponude su suhomesnati proizvodi od kojih bih svakako istaknula naš bestseller Mortadellu Bolognu IGP, nekoliko vrsta šunki, pršuta, talijanskih salama te razni talijanski sirevi. Dva najpopularnija su Grana Padano i Parmiggiano Reggiano koji nam stižu kao velike forme od 45kg koje se zatim otvaraju i režu na manje komade. Uz navedeno ponuda nam uključuje i suhe, svježe i zamrznute punjene tjestenine, focaccie, vrhunska brašna, vina, začine i slastice od kojih bih istaknula pistacchio kremu koja je hit među našim kupcima.“

Poslovnu priču je lijepo zaokružila Mangia Paninoteka, otvorena prije dva tjedna. „Talijanski panini bili su u planu od prvoga dana, međutim zbog nedostatka prostora i vremena realizacija, u prostoru Mangie nije bila moguća. Kao i sa Mangiom2, tako nam je i ovdje ponuda za prostor doslovno vrata do, stigla neočekivano i jednostavno ju nismo mogli odbiti. Nakon pet mjeseci uređenja i priprema, otvorili smo Paninoteku. I ovaj puta sve smo odradili sami na što sam izuzetno ponosna. Ja sam osmislila ime, logo i uredila prostor, ovaj put u mom omiljenom minimalističkom skandinavskom stilu, a ideje sam pokupila na nedavnom putu u Kopenhagen. Zajedno smo osmislili ponudu i proveli sate i sate smišljajući i isprobavajući kombinacije okusa za naših ’10 veličanstvenih’, kako zovemo iz milja naše panine.“

A ponuda u Paninoteci obuhvaća 10 talijanskih panina pripremljenih od svježeg kruha, peciva i focaccia koje se peku kroz cijeli dan. Tu je i talijanska Segafredo kava, slavne slastice kao što su sicilijanske cannole, brioche, rum baba, nekoliko vrsta torti, profiterole…, a nude i svježe talijanske Sanpellegrino sokove. Panini su zamišljeni kao cijeli obrok, veliki su i bogati, od cca pola kilograma. Sadrže najbolje talijanske sastojke poput pršuta, roastbeefa, mortadelle, porchette… a sočni su zahvaljujući svježoj stracciatelli, burrati, pestu genovese, kremi od artičoka i povrću…U ponudi je i 1 vegetarijanski!

„Paninoteka je zamišljena kao mjesto gdje će se ljudi osjećati ugodno, doći na jutarnju kavicu i topli brioche ili za vrijeme ručka na panino, slušati talijansku muziku, družiti se s prijateljima ili otvoriti laptop i raditi. Sve u Paninoteci je ‘to go’, ali imamo veliki šank koji kroz staklenu stijenu ima pogled na ulicu, kao i zajednički tzv. community table (koji se već sada pokazao kao hit jer nakon pandemije ljudi uživaju sjediti blizu jedni drugima, daje taj osjećaj pripadnosti zajednici…), tako da naši gosti mogu sjesti i u miru pojesti, popiti, podružiti se ili raditi“ govori nam Nikolina za kraj o atmosferi koju su željeli postići na ovoj novoj popularnoj adresi u centru Zagreba. Mi smo već tamo i naručujemo.

SAZNAJ VIŠE: