„Love bombing“: signali zbog kojih odmah morate izaći iz veze

Jeste li se pronašli u vezi gdje vas vaš partner pretjerano obasipa poklonima, komplimentima i pažnjom, a vama se sve čini nekako krivo? Moguće da ste pronašli u „love bombing“ situaciji i trebali biste iz nje izaći odmah
11.05.2023.
RECOMMENDED

Živimo za ljubav, ali ruku na srce, ona je komplicirana stvar. Zaljubiti se i voljeti je lako, no za stabilnu vezu potrebno je u nju ulagati. Ipak, u zdravoj vezi biste se trebali osjećati dobro, čak i kada dođu teški dani. No, što ako vam intuicija govori da je u vašoj vezi nešto krivo? Partner vas obasipa darovima i komplimentima, želi da vašu vezu vrlo brzo dignete na novu razinu, a vi svejedno osjećate da sve ide nekako prebrzo preozbiljno i da se udaljavate od svoje obitelji i prijatelja?

Ako vam je prošla glavom rečenica „ovo je predobro da bi bilo istinito“, moguće da ste zapeli u „love bombing“ situaciji. Dopustite da objasnimo.

Što je „love bombing“?

„Love bombing“, u prijevodu „bombardiranje ljubavlju“ na prvu zvuči bajkovito, no u stvarnosti predstavlja taktiku zlostavljanja u kojoj jedna osoba drugu obasipa nježnošću, komplimentima, darovima i pažnjom kako bi zadobila njihovo povjerenje i u konačnici ih kontrolirala. Ovaj termin se u psihologiji koristi od 1970-ih i opisivao je taktike koje su koristile vjerske organizacije i kultovi kako bi privukli i indoktrinirali nove članove. Posljednjih se godina termin „love bombing“ sve više prepoznaje kao taktika korištena u slučajevima međuljudskih zlostavljanja, poput romantičnih veza i prijateljstava. Termin je također dobio veliku pozornost na TikToku gdje hashtag #lovebombing ima 360 milijuna pregleda.

„Love bombing“ prividno izgleda romantično, no zapravo je riječ o psihičkom i emocionalnom zlostavljanju te manipuliranju. Bombardiranje s poklonima, komplimentima i pretjeranom pažnjom, može navesti žrtvu da se mora više potruditi kako bi zaradila naklonost svog zlostavljača. Tako „love bombing“ postaje dio ciklusa zlostavljanja. „Love bomberi“ su najčešće osobe koje imaju narcisoidni poremećaj osobnosti, probleme s privrženosti, a često neka ponašanja uče i od svojih roditelja, poput pasivne agresije što prenose na svoju vezu.

Kako prepoznati takvu vezu? Nije lako jer se manipulacija lako može zamaskirati u ljubav, no postoje signali, otkrijte ih u nastavku.

Kupuje vam nepotrebne i pretjerane poklone

Vaš partner vas neočekivano obasipa darovima u znak svoje naklonosti. Iako je darivanje za neke ljude znak ljubavi, to postaje problem kada su pokloni neželjeni, nepotrebni, ekstravagantni ili pretjerani. Ako date to znanja da ne želite te darove, a on vam ih svejedno daje tvrdeći da ste nezahvalni, moguće da ste se pronašli u „love bombing“ situaciji.

Jako brzo s vama želi ozbiljnu vezu

„Love bomber“ će vam jako brzo reći da ste njegova srodna duša, kako je susret s vama bio njegov životni san. Odmah će željeti započeti ozbiljnu vezu, upoznati vaše roditelje i prijatelje. Sve bi vam se to moglo učiniti prebrzo i „neprirodno“, no on će željeti preskočiti sve normalne faze veze i požuriti prema „vašem sretnom kraju“. Na taj način vas doista može „zaključati“ u ozbiljan odnos iz kojega je teže izaći.

Ne prihvaća „ne“ kao odgovor

Ako kažete svom partneru da vam se ne sviđa njegovo ponašanje ili ako pokušate postaviti zdrave granice, no on postane izuzetno svadljiv, shvatite to kao veliki red flag. „Love bomber“ će pokušati dovesti u pitanje vaš način razmišljanja te vas čak pokušati natjerati da povjerujete kako ste u krivu što ste rekli „ne“.

Više mu se sviđa kada ste samo s njim

„Love bomberu“ se neće sviđati što se družite sa svojim prijateljima i obitelji bez njega te će pokušati to spriječiti. Zapravo ne želi da se uopće družite i s kim osim s njim. Izolirajući vas od prijatelja i obitelji, „love bomber“ pojačava svoju kontrolu nad vama i aktivnostima u kojima sudjelujete. Ponekad to može biti vrlo očito, primjerice da vam ne dopusti da obavljate određene aktivnosti, idete na određena mjesta ili provodite vrijeme s drugim ljudima bez njegove prisutnosti. U drugim je slučajevima njegova izolacija suptilnija, primjerice postane razdražljiv, neraspoložen, tjeskoban i tužan kad god pokušate učiniti nešto bez njega. Na kraju vi odustanete od svojih planova zbog njega.

Pretjerano vam dijeli komplimente i previše komunicira svoje osjećaje prema vama

„Love bombing“ se ne iskazuje samo poklonima i veličanstvenim gestama. Ono ponekad može biti puno suptilnije u svakodnevnom razgovoru. Kao što smo već i ranije u tekstu spomenuli, „love bomber“ će vam govoriti da ste savršeni za njega, da vam je bilo suđeno, da ne može vjerovati da ima takvu osobu pored sebe i da ne zna što bi bez vas. U pretjeranim dozama ovo vas može početi gušiti, a često je takvo iskazivanje osjećaja popraćeno radnjama poput provjeravanja što radite, gdje ste i što objavljujete na društvenim mrežama.

Ako je to vaša situacija, bježite iz takve veze koliko god teško bilo, obratite se svojoj obitelji i prijateljima jer će vam njihova podrška olakšati prekid veze. Zapamtite, niste sami.  

SAZNAJ VIŠE:
Ana Pavić
| 22.03.2017.