Koliki je zapravo značaj društvenih mreža u ovim vremenima?

Kako zabrana Instagrama utječe na ruski narod
21.03.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram, Youtube

Ušli smo u dvadeset i peti dan ruske invazije na Ukrajinu. Više od tri milijuna Ukrajinaca je izbjeglo iz svoje zemlje, a svakim danom cijeli svijet sluša o novim napadima i bombardiranjima Ukrajinskih gradova te o žrtvama ovih neoprostivih radnji. Ovakvi prizori mnoge prisjete na njima već poznata stradanja jer je nažalost, očito neizbježno da u svom životnom vijeku doživimo bar jedno nesigurno i opasno vrijeme. Međutim, ovaj je rat drugačiji od ostalih zbog jedne ključne stvari: društvenih mreža.

DRUŠTVENE MREŽE NAM OMOGUĆAVAJU DA DOBIJEMO INFORMACIJU BRZINOM MUNJE, GLEDAMO NECENZURIRANE, „SIROVE“ SNIMKE RATNIH ZLOČINA, SLUŠAMO ISPOVIJESTI SAMIH ŽRTAVA PUTEM NJIHOVIH PROFILA TE NA KRAJU KRAJEVA- I SAMI SUDJELUJEMO U RATU NA NEKI NAČIN.

To ne znači da se doslovno nalazimo u vatrenoj paljbi na bojištu niti se s time možemo poistovjetiti, ali virtualna vatrena paljba je itekako prisutna. Pa smo tako zadnja tri tjedna svjedoci brojnih kampanja na društvenim mrežama koje zagovaraju prekid rata, dijeljenju savjeta ratnih veterana i onih koji su proživjeli istu ili sličnu sudbinu, ispravljanju netočnih informacija, iznajmljivanju Airbnb smještaja u Ukrajini kako bi se financijski pomoglo napadnutom narodu….lista se samo nastavlja. Međutim, znamo da su društvene mreže mjesto slobode govora što se često pretvori u anarhiju…pa su u ratno vrijeme ove platforme izrazito skliski teren koji može postati okidač za nezamislive sankcije. I kada su sankcije po pitanju društvenih mreža izvršene- u kojoj mjeri to šteti društvu? Jesu li društvene mreže toliko važne da društvo bez njih ne može funkcionirati ili smo se samo navikli „oslanjati“ na njih?

U zadnja tri i pol tjedna svjedočili smo brojnim sankcijama Rusiji pa su se tako brojni brendovi povukli iz Rusije zatvarajući svoje radnje. Ruski narod ostao je bez većine zapadnjačkih brendova na koje je unazad nekoliko desetljeća toliko navikao. Međutim, Rusija je već počela nadomještati izgubljene lance pa je tako nakon masovnog zatvaranja McDonald’s restorana, najavljeno otvaranje novih lanaca brza hrane s ruskim potpisom. Ruski političar Vyacheslav Volodin obznanio je otvaranje novog ruskog restorana Uncle Vanya’s koji će zamijeniti McDonald’s restorane, a logo ovog najavljenog restorana ironično podsjeća na McDonald’s-ov logo što je, možemo se složiti, i bila namjera. 

SIGURNO ĆEMO BITI SVJEDOCI JOŠ MNOGIM OVAKVIM PROVOKACIJAMA, ALI JEDNO JE SIGURNO- MOŽDA RUSKI NAROD NEĆE BITI POVEZAN S OSTATKOM SVIJETA PREKO BIG MACA, ALI ĆE VRATITI SVOJE IZGUBLJENE POSLOVE, A HRANA JE IPAK HRANA, DOBRO JE DOK JE UOPĆE IMA.

Rusi se snalaze po pitanju ovakvih sankcija, ali može li se isto primijeniti i na potpunu zabranu društvenih mreža?

Prošli je tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin službeno zabranio Instagram u svojoj zemlji. Ova je odluka donesena nakon što je Meta dopustila korisnicima Facebooka i Instagrama da javno pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije nad Ukrajinom. Ovakav potez isključio je 80 milijuna Rusa od ostatka svijeta. Ruski narod nije bio isključivo korisnik ovih zapadnjačkih društvenih mreža. Štoviše, jedna od najvećih europskih društvenih platformi koja dolazi ravno iz Rusije je VK (Vkontakte) koja broji više od 100 milijuna korisnika među kojima je najviše Rusa. Ova je platforma u Rusiji možda čak i popularnija od Facebooka, ali je li ona dovoljna ako Facebooka nema? Vkontakte i Telegram su alternativne društvene mreže koje se i dalje smiju koristiti među ruskim stanovništvom, ali one ne igraju značajnu ulogu u životima Rusa koliko ju igraju Facebook i Instagram. Rusija se kao socijalistička zemlja, značajno približila zapadnjačkoj kulturi i to velikim dijelom zahvaljujući društvenim mrežama.

BROJNIM JE RUSIMA INSTAGRAM POSAO, A OVA IH JE ODLUKA BACILA NA KOLJENA. POSAO NISU SAMO IZGUBILI RUSKI INFLUENCERI, VEĆ I STOTINE MALIH I SREDNJIH TVRTKI KOJIMA JE INSTAGRAM PLATFORMA BILA GLAVNI PRODAJNI ALAT. ALTERNATIVNE DRUŠTVENE MREŽE NE MOGU POKRITI GUBITAK VELIKOJ BROJA PRATITELJA KOJI DOLAZE IZ RAZLIČITIH DIJELOVA SVIJETA, A UPRAVO JE INSTAGRAM PLATFORMA KOJA IH SVE SPAJA.

Nije samo gubitak posla jedina šteta koja je nanijeta ruskom narodu s ovom odlukom. Zabrana korištenja Instagrama napravila je možda najveći potez u kontroliranju naroda- isključivanjem društvenih mreža putem kojih su Rusi izravno povezani s ostatkom svijeta izolirala je Ruse u potpunosti.

UMJESTO DA SE CIJELI NAROD PREMJESTI NA PUSTI OTOK, DOVOLJNO IM JE- ISKLJUČITI DRUŠTVENE MREŽE. SVAKA OSOBA U RUSIJI KOJA JE POKUŠALA OBAVJEŠTAVATI SVIJET O TOME ŠTO SE DOGAĐA U NJIHOVOJ ZEMLJI, KOJA JE KRITIZIRALA RAT, PROZIVALA RUSKE NAPADE TE POZIVALA NA PREKID RATA, VIŠE TO NE MOŽE UČINITI.

Odluka Mete da se omogućuje „govor mržnje“ na Instagramu došlo je kao naručeno ruskoj vlasti koja je imala povod da još više izolira svoj narod i ojača širenje vlastite propagande.https://www.youtube.com/embed/EfsK1N97n0I

Sve ono čemu svjedočimo danas poput lažnih vijesti, političkih propagandi, poziv na mir te poziv na rat nisu nove stvari. Mediji putem kojih su se širile ovakve poruke su u prošlosti samo bili drugačiji- dominirali su radio i televizija. Ova dva medija su bila ključna u informiranju te izuzetno važna za osjećaj povezanosti s ostatkom svijeta. Štoviše, njihova važnost ne opada, već su i dalje ostali relevantni u današnjem vremenu kao glavni mediji izvještavanja. Međutim, društvene mreže su medij ovoga stoljeća.

I KOLIKO GOD JE INSTAGRAM U POČETKU BILA APLIKACIJA ZA PUKO OBJAVLJIVANJE FOTOGRAFIJA, ON JE POSTAO JEDNA OD VODEĆIH PLATFORMI ZA INFORMIRANJE. DRUŠTVENE MREŽE SU U OVOM VREMENU ISTO ŠTO JE RADIO BIO U PROŠLOM STOLJEĆU. PA TAKO KAO ŠTO SU SE NEKOĆ OBITELJI OKUPLJALE OKO RADIJA DA ČUJU NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ SVIJETA, TAKO SI DANAS ČLANOVI OBITELJI MEĐUSOBNO SHERAJU SADRŽAJ S DRUŠTVENIH MREŽA.

Ključna razlika je u tome tko kreira sadržaj: na društvenim mrežama sadržaj mogu kreirati apsolutno svi. S jednim „scrollom“ ćemo pročitati službeni izvještaj BBC-a o trenutnoj ratnoj situaciji, dok ćemo već  u drugom „scrollu“ ugledati video uradak Ukrajinca koji prepričava svoju stranu priče. Platforma koja daje prostor svima da obavještavaju i izvještavaju važna je u ovakvim vremenima. I ruske sankcije samo dodatno ukazuju na činjenicu da je Instagram, kao i ostale društvene mreže daleko od čiste zabave.

Iako je Instagram ukinut, a šok je preplavio sve njegove ruske korisnike, Rusi su već krenuli pozivati svoje pratitelje da se prebace na druge društvene platforme. I to nije znak da društvo ne zna bez njih funkcionirati, ali su u ratnim vremenima veliki oslonac. Daju osjećaj da te netko čuje i da nisi sam.

KOLIKO GOD JE MOŽDA STVARNOST DRUGAČIJA, POVEZANOST S OSTATKOM SVIJETA ČINI NAS MANJE RANJIVIMA, A MNOGI OSJEĆAJU DA IMAJU VEĆU KONTROLU AKO SU PRAVOVREMENO INFORMIRANI O SVEMU ŠTO SE DOGAĐA

Iako društvene mreže često daju prividnu sigurnost, one su ipak mjesto gdje su se pokrenuli mnogi ustanci, razotkrile laži pa čak i srušili postojeći zakoni. Nije ni čudo što su upravo društvene mreže u ovo ratno vrijeme valjana prijetnja.

SAZNAJ VIŠE: