Kako krema za lice zna je li vani dan ili noć?

Ako vas je ikada mučilo pitanje razlikovanje noćne i dnevne kreme, danas je pravo vrijeme da saznate odgovor. Zaista postoji bitan razlog zbog kojeg je dobro razumjeti razliku i ne miješati dnevnu i noćnu kremu za lice u krivo doba dana.
08.01.2023.
IMAGE SOURCE: Pinterest/Douglas/ Chanel

Ova poznata rečenica ima svoje mjesto u našoj pop kulturi. Možda ste se i sami ovo nekada pitali među policama vaše nadraže drogerije dok pokušavate pronaći hidratantnu kremu. Pitanje svih pitanja. Pitanje kojim osoba koja ga pita jasno daje do znanja da je skincare početnik ili nastoji okušati svoju šansu u komičarskim krugovima. No za sve koji su se ovo ikada (ozbiljno, cinično ili duhovito) pitali, došlo je vrijeme da saznate odgovor. Postoje čak 3 dobra razloga za razlikovanjem noćne od dnevne kreme. Ta 3 nivoa o kojima ćemo danas raspravljati, su tekstura, prirodan ciklus kože i aktivni sastojci koji se najčešće nalaze u dnevnoj odnosno noćnoj kremi.

Koja je razlika između teksture noćne i dnevne kreme?

Razlika koju ste vjerojatno čak i sami primijetili. Postoji značajna razlika u teksturi između dnevne i noćne kreme. Teksturu dnevne kreme mnogi će opisati kao vodenastu, laganu ili hidratantnu. Užurbani dan nam često servira nedostatak hidratacije, stoga to najviše tražimo u dnevnim kremama. Isto tako, tokom dana se više znojimo nego noću, nosimo više kozmetičkih slojeva (osim kreme većina nas nosi i puder) stoga nam je bitno da je dnevna krema laganije teksture koja se lako upija. Noćna krema je gotovo uvijek poprilično gusta i u pravom smislu riječi – kremasta. Ponekad je namjerno formulirana tako da se sporije upija kako bi imala i funkciju maske. Cilj noćne kreme je nahraniti kožu nakon iscrpnog dana te djelovati skladno s prirodnim ciklusom regeneracije kože.

Kakve veze ima prirodan ciklus kože s odabirom kreme?

Možda će vas iznenaditi, ali koža ima različite cikluse “ponašanja” preko noći i dana. Preko dana se bori sa suncem, odnosno s onim dijelom UV zračenja koji oštećuje kožu. Nastoji se s prirodnim mehanizmima (stvaranjem melanocita zbog kojih potamnimo) obraniti od štetnog UV zračenja. Zato je većina dnevnih krema stvorena da podupire kožu u ovom procesu obrane. Noću se, s druge strane, koža regenerira i popravlja štetu koja je nastala taj dan. Slično kao što smo ustanovili ranije, uloga noćne kreme je poticanje i pomaganje u ovom prirodnom procesu regeneracije kože. Zato ćemo u dnevnoj i noćnoj kremi pronaći drugačije ključne aktivne sastojke, koji će djelovati skladno s prirodnim kapitalom kože za obranu odnosno regeneraciju. 

Koji su najčešći aktivni sastojci u noćnim, a koji u dnevnim kremama?

Aktivni sastojci zapravo čine najveću razliku između dnevne i noćne kreme. Dnevne kreme, za početak, često sadržavaju antioksidanse. Tokom dana smo nerijetko izloženi UV zračenju koje uzrokuje stvaranja slobodnih radikala. Kako je poznato da antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, dnevne kreme uglavnom sadržavaju neki od najčešće korištenih antioksidansa – vitamin C, ekstrakt zelenog čaja, vitamin E i dr. Drugi čest sastojak krema koje se deklariraju kao dnevne je SPF. Kad proizvod nije primarno promoviran kao krema za zaštitu lica od sunca, riječ je o previše niskoj razini zaštite poput SPF 10 ili 15. Preporučljivo je stoga nakon ovakvih dnevnih krema dodati konkretnu razinu zaštite poput SPF 30. Vjerujem kako će se mnogi od vas složiti da bi zaista bilo smiješno nositi SPF noću, zato dnevnu kremu koristimo za dan. Sad kad smo diplomirali aktivne sastojke dnevnih krema (antioksidansi i SPF) vrijeme je proučimo koji su to najčešći aktivni sastojci noćnih krema. Iz prethodnog poglavlja mogli smo se podsjetiti kako se noću koža oporavlja od raznih štetnih utjecaja nastalih tijekom dana. Drugim riječima dolazi do regeneracije kože. Aktivni sastojci u noćnim kremama podržavaju tu regeneraciju, stoga u noćnoj kremi možemo pronaći sastojke koji potiču stvaranje kolagena, zacjeljivanje kože ili umiruju kožu. Neki od najčešćih su retinol, adenozin, alantoin, vitamin C, peptidi, ceramidi i drugi. Neki od ovih sastojaka su vrlo nestabilni. Pri izlaganju UV zrakama došlo bi do degradacije tih aktivnih sastojaka. Nestabilni sastojci, mogu na koži izazvati iritacije. Zato noćnu kremu koja naglašava neko anti-age djelovanje nemojte nositi preko dana, jer vjerojatno sadržava neke od prethodno navedenih aktivnih sastojaka.

Kad izdaleka promotrimo cijelu sliku, sve postaje jasnije i lakše pamtljivo. Sve se kao i uvijek vrti oko kolagena i elastina koji daju koži elastičnost. Funkcijom dnevne rutine nastojimo zaštititi kolagen i elastin, dok u večernjoj rutini nastojimo pomoći koži da izgradi kolagen i elastin. Elastin je naročito teško izgraditi, stoga je visoki SPF faktor u dnevnoj rutini iznimno bitan za dugoročno zdravlje, čvrstoću i elastičnost kože. Sljedeći put kad netko u vašem društvu nastoji biti podrugljivo šaljiv prema vašoj opsjednutošću kozmetikom, posjednite ga i pročitajte mu cijeli ovaj članak. Da, krema za lice vrlo dobro zna je li vani dan ili noć. Baš kao što to zna i naša koža.

SAZNAJ VIŠE: