Hrana nas inspirira na najljepše moguće načine. A kako ona vas inspirira?

Hrana je postala mala umjetnost i omogućila je da se putem nje izražavamo na razne kreativne načine, a vlastitu inspiraciju u hrani otkrila nam je poznata food blogerica Janja Benić
21.05.2022.
IMAGE SOURCE: Danko Šimunović

Ljubav prema hrani je posebna i jedinstvena. Obožavanje hrane možemo nazvati upravo tako: ljubavlju. Jer hrana je iz osnovne ljudske potrebe prerasla u umjetnost stvaranja, a most koji je dao hrani novi smisao je čista emocija. Ljubav koju gajimo prema hrani potaknula nas je da pomičemo granice u pripremi jela, da kreiramo nove i zanimljive okuse te stvorimo magičan svijet gastronomskih užitaka. Hrana je najljepši oblik upoznavanja novih kultura, zbližavanja te pokazivanja nježnosti prema nekome do koga nam je stalo. Ona je univerzalni jezik i baš zato nas svakim danom iznova inspirira u dijeljenju kulinarskog iskustva s drugima.

Haljina Answear Lab

Hrana kao umjetnost: od kuhanja do fotografije s Janjolinkom

Hrana je kao inspiracija rezultirala stvaranjem novih poslova i zanimanja koja se međusobno isprepliću. Pa tako ne postoji dobra fotografija hrane ako jelo nije lijepo stilizirano, a prezentacija jela ništa ne znači ako je okus promašen. Priprema hrane je prava umjetnost: od kuhanja, preko stiliziranja pa sve to fotografiranja hrane. U vrijeme društvenih mreža kada se gastro profesionalci žele „probiti“ do svoje publike, zadnje dvije komponente su ključne. Mi smo vizualna bića pa čak i da je okus vrhunski, izgled hrane nas može odbiti. Prava profesionalka u kuhanju, stiliziranju i fotografiranju hrane je Janja Benić- zvijezda virtualne gastro scene. Poznatija kao Janjolinka, ova food blogerica sa svojim pratiteljima dijeli svoje recepte te podiže ljestvicu u izvrsnom virtualnom načinu prezentiranja svojih jela. Svoju ljubav prema hrani pokazala je na najbolji mogući način.

Eva Solo – Cjedilo

„Kao i svaka prava ljubav, zapravo je ljubav prema hrani prirodno rasla kroz neke prilike u kojima sam se našla i koje su me “pogurale” da samu sebe unaprijedim i budem još zaljubljenija u kuhanje“, rekla nam je Janja iskreno kada smo je pitali kada je zavoljela kuhanje. Inspiracija joj najviše dolazi kada dobije zadovoljstvo i ushit hranom koju je pripremila od njoj dragih ljudi. „Volim isprobavati nove okuse, pomiješati neke nove kombinacije, ali to dobiva smisao tek kada i drugi ljudi probaju tu hranu i dožive neko zadovoljstvo okusima“, objasnila je Janja. „Kod hrane i kuhanja je sjajno što se vrlo brzo dogodi reakcija – povratna informacija da je nešto dobro ili manje dobro i zapravo brzo napredujete ako se malo posvetite radu s hranom.“ Kuhanje i hranu općenito, Janja smatra senzoričkom umjetnošću, odnosno umjetnošću kroz koju ćemo osjetiti vrlo snažne emocije trenutnog zadovoljstva, iznenađenja, radosti, a ponekad i ostvariti poveznicu s nekim trenutkom ili osobom. „Voljela bih da u što većoj mjeri ljudi imaju prilike probati hranu zbog koje se tako osjećaju“, kaže Janja.

Kao netko tko svoja gastro remek-djela objavljuje na društvenim mrežama, Janjolinka zna da dobra fotografija privlači pažnju, ali kaže da je puno važnije ono što dolazi prije i poslije fotografiranja. Jedna od tih stvari je svakako stiliziranje, a Janja je profesionalna stilistica za hranu. Što to uopće znači, pitali smo je. A ona nam je odgovorila sljedeće: „Stiliziranje hrane podrazumijeva pripremu “kadra”, namirnica, hrane, podloge, “Propsa” odnosno dodatnih elemenata koji će upotpuniti prezentaciju jela. Ključna je sama stilizacija i izgled gotovog jela koje fotografiramo ili snimamo, naročito ako je riječ o snimanju reklame što uključuje duže periode snimanja. Stiliziranje je bitno kako bi se hrana prezentirala u što primamljivijem i atraktivnijem obliku, ali meni je najvažnije da je hrana koju stiliziram zaista ukusna, a ne samo da “dobro izgleda”. Tako mi uvijek bude lakše i potruditi se oko stilizacije.“ Dakle, i sama Janja potvrđuje da jedno bez drugog jednostavno ne ide. Fotografije nema bez stiliziranja, a stiliziranje nema smisla bez dobrog okusa hrane.

A kako tebe hrana inspirira? Pokaži nam!

Bez obzira na algoritme koji se prilagođuju svakome ponaosob, gotovo da i nema osobe kojoj Instagram ili TikTok nije izbacio video uratke s hranom. I priznajte, uživate u njima. Bilo da se radi o kuhanju, recenzijama ili jednostavno gledanju nekoga kako jede (da, i to je trend), hrana nas dočekuje na svakom uglu i zaluđenost videima o hrani samo raste. To znači da se podigla nova ljestvica u načinima stiliziranja hrane i fotografiranja iste kako bi bila što privlačnija na nečijem feedu.

Bloomingville Nož
Miss Etoile Etažer

Mi vjerujemo da je puno vas već magistriralo iz kojeg kuta se slika tanjur te kakva je svjetlost potrebna za dobar efekt. I baš zato što smo inspirirani hranom i razvili svoje fotografske vještine kako bismo zabilježili ljepotu jela, Answear je pripremio natječaj pod nazivom Art Food Inspirations kojemu je za cilj potaknuti ljude da istraže nove okuse i potraže inspiraciju u hrani. Zadatak je poprilično jednostavan: fotografirajte ili snimite video u kojem pokazujete kako pronalazite inspiraciju u hrani. I da pritom naravno, uživate! Autori najboljih inspirativnih videa i fotografija, osvojit će lijepe nagrade. Sve detalje o natječaju možete pronaći na Answear web stranici. Ovaj poseban natječaj podupiru tri stručnjaka i velika ljubitelja hrane, među kojima se našla i Janja Benić. Uz Janju, žiri čine kreativni poduzetnik i fotograf Marko Gregurić te grafička dizajnerica i TikTok recenzentica hrane Lada Kušec Deči. Ovako kreativan žiri podijelio je s nama savjete koji će vam dobro doći ako se želite okušati u inspirativnom natječaju.

Na što ćete se najviše fokusirati u pregledavanju fotografija hrane koje će poslati sudionici natječaja?

Marko: Fokusirat ću se na originalnost i kvalitetu prijavljene fotografije ili videa. Želim vidjeti nešto više od tipičnog Instagram tanjura.

Janja: Voljela bih vidjeti raznovrsne i možda jedinstvene uratke, koji neće biti samo kopija Instagram ili Pinterest objava.

Lada: Najviše ću se fokusirati na ono što bih najradije pojela.

Miss Etoile Lopatica za posluživanje kolača

Koji bi savjet dali svima koji se žele okušati u natječaju Art Food Inspirations?

Marko: Dat ću savjet po pitanju samog fotografiranja. Dobro svijetlo je pola obavljenog posla. Ako ne posjedujete rasvjetu predlažem da svoje fotografije okinete ili rano ujutro kada sunce izlazi, ili navečer kada sunce pada (tzv. golden hour). Svoj set up stavite pokraj prirodnog izvora svijetla (prozora) i eksperimentirajte.

Janja: Neka probaju izaći izvan okvira trendova u fotografiji hrane i da nas hrabro očaraju svojom inspiracijom i doživljajem hrane.

Lada: Hrana ne bi trebala izgledati kao da je umjetna. Ipak svi najviše uživamo u okusu hrane koji se može vjerno prenijeti kroz fotografiju. Bolje i da nije savršeno nego da je umjetno!

Fotografije snimljene u Miele Experience centru.

SAZNAJ VIŠE: