SEARCH

Hoćemo li uskoro od Netflixa saznati istinu o Marylin Monroe?

08.04.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram
RECOMMENDED

Prošlo je 60 godina od prerane smrti glumačke ikone zlatne ere Hollywooda, Marilyn Monroe, a svijet se još uvijek ne može zasititi ove plavokose glumice. Njezino se ime spominjalo u brojnim pjesmama, njezine kultne izjave iz filmskih klasika citirane su u suvremenim filmovima, beauty i modnim kampanjama te u opisima slika mladih djevojaka, a Marilynino lice na pop art slici krasi domove, ateljee i poslovne prostore. Marilyn Monroe je i dan danas simbol ženstvenosti i glamura te održava status jedne od najvećih ikona pop kulture. Koliko god vremena prošlo, njezina je pojava, ljepota i djelovanje u industriji zabave i dalje inspiracija za mnoge projekte današnjice. Iako je Marilynin privatni život bio praktički nepostojeći i čini nam se da znamo sve o njenom usponu te tragičnom završetku,  ipak se konstantno otkrivaju novi detalji njezinog života. Pa tako cijeli svijet luduje kada se objavi nova Marilynina tajna, a često su takva velika otkrića pretočena u obliku filma kojeg progutamo čim izađe. Njezin duh se i dalje provlači kroz brojne industrije koje ovu ikonu oživljavaju na najoriginalnije načine. Projekti se kreću u različitim smjerovima, ovisno o kojoj je industriji riječ pa su tako ovih dana filmska, modna i tehnološka industrija, svaka na svoj način, ponovo vratile Marilyn Monroe u centar pažnje.

U zadnje smo vrijeme mogli pogledati brojne filmove koji prepričavaju živote omiljenih zvijezda pa smo svjedočili briljatnim filmovima o Freddyju Mercuryju, Rayu Charlesu, Judy Garland, Fridi Kahlo… popis se samo nastavlja. Marilyn Monroe svakako nije iznimka. Netflixov tim je udružio snage i snimio svoj prvi film o ovoj plavokosoj glumici. Film pod nazivom „Blonde“ nastao je prema Joyce Carol Oatesinom opus magnumu na 700 strana koji je izašao 2000.godine i New Yorker ga je prozvao „ najboljom studijom američke slavne osobe“. Mnogi govore o ovome filmu da je pravo remek djelo jer će prikazati sve detalje glumičinog života. Redatelj filma Andrew Dominik nije štedio s eksplicitnim scenama i kontroverzama što je film stavilo u kategoriju NC-17, odnosno kategoriju filmova samo za odrasle. Redatelj je dao komentar na oznaku koju je film dobio: „ Ovo je zahtjevan film. Ako se ne sviđa publici, to je njihov problem. Ovo je NC-17 film o Marylin Monroe. To je ono što želite, zar ne?“ Da, upravo je to ono što svi žele. Najsitniji detalji života i gruba istina su ono što će publika progutati. Jer opsesija o otkrivanju tajni glumičinog života nikad neće prestati. U ulozi Marilyn Monroe pronašla se glumica Ana de Armas, a uz nju glavnu postavu čine Adrien Brody, Julianne Nicholson i Bobby Cannavale. Ne postoji još točan datum izlaska filma „Blonde“, ali se svakako može očekivati na Netflixu ove godine.

Opsesija otkrivanja novih detalja života glumice nije jedini smjer kojim se oživljava ova ikona. Marilyn Monroe je prava inspiracija modnim, tehnološkim i grafičkim umjetnicima. Poznato je da je glumica bila jedna od najfotografiranijih žena pa su se neki zapitali kako bi Marilyn izgledala na fotografiji visoke rezolucije? Potaknuti tom idejom, tehnološki startup „Amethyst“, modni časopis „CR Fashion Book China“ i tim za produkciju slika „Now Open“ zajedničkim su snagama oživjeli glumicu na potpuno novoj razini. Naime, Mariylin Monroe koja je stvorena CGI tehnološkim alatima, pojavit će se na osam naslovnica modnog časopisa „CR Fashion Book China“ kojeg je osnovala modna urednica Carine Roitfeld. Mariylin će za naslovnice biti odjevena u fizičke lookove Saint Laurenta, Balenciage, Thom Brownea, Fendija, Davida Kome, Miu Miua, uz digitalnu modu Auroborosa i Tribute Branda. Jim Gibb, kreativni direktor za Marilyn Monroe Estate kaže da je cilj bio ponovno zamisliti Monroein magični “it” faktor za novi, digitalni medij. Također, fotografije će kasnije biti objavljene kao serija NFT-ova, demonstrirajući novi način na koji se tehnologija Web 3.0 može koristiti za oživljavanje prošlosti.

Potpuno je jasno kako je Marilyn Monroe brend koji nikad neće izumrijeti. Ova hollywoodska dama je oblikovala pop kulturu više nego što bismo mogli zamisliti i nepresušni je izvor novih ideja u svijetu glazbe, filma, mode i novih tehnologija u kojima se Marilynin lik iznova predstavlja svijetu. Ona je savršeno polazište s kojega se pomiču granice u svim granama umjetnosti, a to je plodan teren za Web 3.0 tehnologiju koja će nas još u mnogočemu iznenaditi. Marilyn Monroe možda nebi imala ovoliki utjecaj da nije bila omiljena u zabavnoj industriji, odnosno stvorila imidž američke „sweetheart“ ikone. Najvoljenije zvijezde iza sebe su ostavile najveće misterije koje obožavatelji žele riješiti i saznati sve što se može saznati o ikoni koja više nije među nama. Svaki novi film o Mariyln će se masovno popratiti pa makar je prikazana samo jedna nova crtica njezinoga života. Također, iznova se traže novi načini kojima se izražava ljubav prema glumici. Pa su tako nove tehnologije ovoga stoljeća pomaknule ljestvicu u iskazivanju poštovanja prema njezinoj ostavštini. Jimm Gibb, kreativni direktor „Marilyn Monroe Estatea“, rekao je: „ Jedna stvar u vezi Marilyn Monroe je da ona nikad ne izlazi iz mode i da je njezin utjecaj s godinama sam rastao“. I mi se s time ne možemo više složiti.

SAZNAJ VIŠE:
Matija Pavleković
| 02.02.2024.