Gdje jedu naši omiljeni food blogeri kad ne kuhaju?

10.02.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ako ste se ikada našli u situaciji da baš želite spontano otići nekamo na ručak ili večeru, onda ste se sigurno susreli i s vječitom dilemom gdje jesti i pitanjem što se u gradu isplati probati. Moja metoda je ta da, u tom slučaju, za mišljenje prvo pitam dobri, stari Google što se obično ispostavi kao potpuni gubitak vremena, a najčešće rezultira pronalaskom restorana koji je zatvoren još od 2018. Druga opcija je da s istim pitanjem zasipam ljude u privatnim grupama što, također, često ima tek polovični uspjeh. Ono što se na koncu, gotovo uvijek, dogodi jest da ili ostanem doma i pogrijavam ručak od dana ranije ili odem na mjesto na kojem sam već “kuhana i pečena”, zakinuta za novo iskustvo. Kako bih izbjegla sličan scenarij u budućnosti (i pomogla supatnicima koje vjerojatno muči isti problem), odlučila sam pitati naše poznate food blogere gdje oni jedu kada ne kuhaju. Na moje sveopće oduševljenje, dobila sam pregršt sjajnih prijedloga, od egzotične do domaće kuhinje, preko ideja za brunch, veganskih i vegetarijanskih opcija, street fooda, pa i pizzerija. 

NATAŠA RAJČEVIĆ

@burbon_i_borovnice

Kao veganki, izbor mjesta gdje mogu s guštom nešto pojesti mi je često ograničen. Srećom, kroz godine sam otkrila nekoliko jako simpatičnih restorana i bistroa u kojima se osjećam jako ugodno i ne trebam od priloga pokušati složiti glavno jelo. (smijeh)

Kut radi upravo onakvu hranu kakvu ja i privatno preferiram- jednostavnu, s hrpom sezonskog povrća, nimalo pretencioznu, ali baš jako ukusnu. Svaki dan imaju barem jedno vegansko jelo (jelovnik se mijenja svaki dan) i sve što sam probala je bilo fenomenalno. Osim toga, vlasnica i glavna kuharica Ivana Bekavac je jedna od najsimpatičnijih ljudi koje sam upoznala i znam da je srce i dušu dala u ovaj restoran. Uvijek ću rado dolaziti u restorane s dušom i jesti savršeno spremljenu hranu na zidiću ispred restorana (da, ljudi doslovno čekaju u redu da ih Ivana nahrani). 

Broom 44 je jedno od onih opuštenih mjesta u kojima biste mogli provesti sate pijuckajući matchu i gledajući šušur na Dolcu. Sva jela su im plant based (vegetarijanska i veganska) , sve namirnice su sezonske, lokalne i jako promišljeno pripremljene. Osim slanih jela, Broom često u ponudi ima i veganske slastice koje potpisuje moja draga prijateljica i kolegica Iva Savić, kao i najpopularnije krafne u Hrvatskoj moje također drage prijateljice i kolegice Janje Benić. Osim hrane, imaju predivan keramički pribor i šalice. Vjerujte mi, kao food blogerici to mi je jako bitna stavka.

Iako sam ga otkrila relativno nedavno, Food Divison mi je jako brzo postao jedno od omiljenih mjesta u Zagrebu. Predivan interijer, otvorena kuhinja i gotovo ceremonijalni pristup hrani je razlog zbog kojeg ću bez problema potegnuti do Novog Zagreba. Iako se na jelovniku mogu pronaći jela iz cijelog svijeta, veganska jela su azijska ( što je meni dodatni plus), a osim hrane imaju i super pića i koktele. Možda zvuči banalno, ali rijetko gdje u Zagrebu mogu popiti dobar Aperol Spritz. A Food Divison ga odlično radi! Uglavnom, jedan jako zanimljivi koncept kojeg svakako vrijedi posjetiti. 

KASANDRA DRAGANIĆ

@vilicomkrozhrvatsku

Rijetki su dani kad ne kuham, ali smo i toliko često po restoranima da tek nekolicinu stižem ponoviti s vremena na vrijeme. Imam tih svojih nekoliko dragih mjesta kojima se vraćam ovisno o prigodi. Zaželim se često pizze, a kako znamo da ona iz dostave nije ni približno nalik onoj u pizzeriji, moj odabir su uvijek dva mjesta, Papavero kad se poželim one sourdough pizze sa svježom šunkom i mozzarellom, ali i Franko’s sa svojim odličnim izborom namirnica.

Kad je u pitanju comfort food, po to idem u Bicko. Od iznutrica koje rijetko tko ima do svježe ribe, kozlića ili janjeće koljenice, pobožno pratim objave na društvenim mrežama da vidim što se tamo sprema. Po malo drugačije okuse volim svratiti u Kai koji me osvojio sa svojim noodlesima, ali i drugim jelima, nema ih mnogo, no sva su maštovita. Burgere i steakove tražim kod M Brothersa koji imaju svoju farmu Angus goveda pa sam uvijek sigurna u kvalitetu namirnice. Kad smo kod kvalitetnih namirnica, ali i kreativnosti, tu je i Kut genijalne Ivane Bekavac koji me uvijek razveseli, ali i iznenadi vege dnevnim jelima.

Gastronomska scena u Zagrebu je svake sezone sve bolja i bolja, teško je izdvojiti nekoliko restorana jer zaista u svakom kvartu imam već nekog svog favorita, a trenutno mi je otkriće i Sopal sa svojim jednostavnim, a božanstvenim jelima, ali i vinima. Tu je i nova istarska konoba Burin. poprilično mi blizu kuće. koja do sad u Zagrebu najbolje dočara tu atmosferu, ali i okuse dragog mi našeg poluotoka.

MARIE WASLER

@mariewasler

Foto: Marija Gašparović

Kut, obožavam jesti hranu tamo jer koriste jednostavne namirnice, ali okusi su toliko fantastični da se svaki put oduševim. Osim toga, kuhala sam s Ivanom Bedeković zajedno na HRT-u u kulinarskom showu “Kuhan i pečen” pa mi je i zato draga. Super mi je i njihov Instagram, jednostavno obožavam ekipu koja se ne shvaća preozbiljno i stvaraju prijateljsku atmosferu uz prefinu klopu.

Zrnu je vrlo vjerojatno najbolja i najkvalitetnija veganska hrana u Zagrebu. Obroci su balansirani i odlična mi je cijela njihova priča kako nabavljaju namirnice s njihovog Zrno eko imanja. Svi koji još nisu probali njihov cordon bleu – ne znate što propuštate!!

ZRINKA ZEKULIĆ

@gladusasamja

Foto: Alexander Štrbac

Saralee’s thai street food je najbolje mjesto u gradu za probati izvornu tradicionalnu tajlandsku kuhinju! U zadnje vrijeme, ovo je moje najdraže mjesto za otići po super ručak, sa super porcijama. Lokal je smješten u malom kiosku pokraj Importane galerije, a ispred njega ćete gotovo uvijek naići na red ljudi koji čekaju svoju vrećicu za ponijeti. Obzirom na to da lokal nema opciju sjedenja, osim 2-3 barske stolice, računajte na opciju take-outa, pronađite neku lijepu lokaciju u gradu i uživajte u obroku. Nisam nikad jela bolji Pad thai s kozicama. 

Broom 44 ima sve što najviše volim: finu kavu s biljnim mlijekom i ukusnu hranu koja je nutritivno lijepo izbalansirana. Nadam se da će se u gradu otvoriti čim više ovakvih simpatičnih lokala jer u Broom nikad ne stanu svi koji žele uživati u ponudi koje nude, pogotovo vikendom. Osim slanih jela, obožavatelji domaćih krafni i kolača, ovdje će doživjeti ostvarenje svojih snova.

Soi Fusion donosi dašak egzotike u naše tradicionalno podneblje. Budući da smo isprobali svu ponudu s menija, odgovorno tvrdimo da s niti jednim izborom nećete promašiti. Moji favoriti su svakako Tuna poke ili Pad thai. Osim što oduševljavaju hranom, cijeli prostor ima dobru vibru, a vlasnik Vedran će uvijek iznenaditi nekim novim “foraged” koktelom od najnevjerojatnijih sastojaka.

Curry bowl je simpatični kutak koji donosi fantastičan šrilankanski street-food u naše krajeve. U restoranu imaju otvorenu kuhinju pa možete gledati kako Šrilančani pripremaju fantastičnu hranu. Njihova jela su tradicionalno dosta začinjena, no vrlo ljubazni kuhari će sve prilagoditi raznim ukusima. Nećete pogriješiti niti s jednim izborom, ali Kothu roti je zaista spektakularan.

Green point je sjajan vegetarijanski fast-food u samom centru grada. Odličan izbor kada trebate pojesti nešto na brzaka, a da to ipak bude zdravo i ukusno.U ponudi imaju wok, juhe i variva, ali i odličan tofu burger ili burger od konoplje.

Nemam običaj naručivati hranu, ali kada se zaželim domaće, tradicionalne kuhinje (poput sarmi i bunceka sa zeljem), naručim iz Bakinog čušpajza. Porcije su velike, zasitne i sve je jako ukusno.

MILE BUTORAC

@hungry_mile

Foto: Vigor Klaić

KAI street food je maleni lokal u centru s puno dobrih i zanimljivih okusa većinom inspiriranih Azijom. Hrana je obilata, kvalitetna, drugačija i stvarno fina.

Broom 44 izdvajam zato što obožavam brunch, a njihova ponuda hrane odlično spaja jela tipična za doručak i ručak u pravu brunch ponudu. Njihovi slasni tanjuri dokazuju kako je plant based kuhinja itekako zanimljiva i fina.

Kut je mjesto s možda najboljom hranom u Zagrebu. Gableci u potpuno izokrenutom ruhu, s novim slojevima okusa i zgodnom prezentacijom. Definitivno mjesto na kojem se dobro jede.

Food Division je mjesto gdje će uživati i obožavatelji steaka i vegani. Kombinacija jela iz cijelog svijeta, vrlo zabavni i zanimljivi, te jako fini tanjuri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: