Futuristička vila koja se stapa s obalnim krajolikom

Grčki studio KRAK Architects osmislio je projekt za podzemnu vilu koja će biti postavljena između stjenovitih formacija južne obale Krete
23.08.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram @krakarchitects/ dezeen

Jesen polako kuca na vrata, no to ne znači da se moramo riješiti maštanja o toplijim krajevima. Prošlih smo mjeseci uživali u mediteranskoj arhitekturi vila i hotela, a sada smo pronašli nešto potpuno drugačije. Očarao nas je projekt za modernu i futurističku vilu pod nazivom Casa Katana koja se smjestila na liticama južne obale Krete. Ono što ovu vilu čini posebnom je njezina podzemna gradnja što je u potpunosti stapa s njezinim krajolikom.

Casa Katana je kutna podzemna vila koju je osmislio grčki studio KRAK Architects. Kuća je pažljivo postavljena iznad kamenih formacija ona obali i dovoljno visoko da pruža neometan pogled prema Libijskom moru, a istovremeno nudeći potpunu privatnost. Kutni oblik vile Katane ima za cilj oponašati kameni krajolik, a ime je dobila po japanskom maču Katana jer izgledao kao rez koji bi mač napravio.

Održivost i monolitna estetika

Podzemni položaj kuće Katane mogao bi minimalizirati njegov vizualni utjecaj na mjesto te pasivno grijati i hladiti životni prostor kroz toplinsku masu. Posljednjih je godina podzemna gradnja po pitanju održivosti postala veliki trend u arhitekturi. KRAK Architects predviđaju da će Casa Katana biti izgrađena od betona zemljane boje kako bi se postigla monolitna estetika nalik špilji.

Prijedlog za unutrašnjost vile Katana sastoji se od dnevnog boravka i blagovaonice otvorenog plana i četiri velike spavaće sobe s vlastitim kupaonicama, uz veliki ured, parkirna i skladišna mjesta. KRAK Architects zamišlja ove sobe kao slijed prostora ispred kojih se nalaze klizna staklena vrata od poda do stropa čime se potiče besprijekoran boravak u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Betonska struktura Casa Katane prožimat će se kroz cijeli interijer i bit će uparena s velikim podnim pločicama, drvenim detaljima te minimalističkim komadima namještaja. Kuću je upotpuniti dugački infinity bazen koji se proteže i savija preko fasade s pogledom na more.

SAZNAJ VIŠE: