Moderna engleska kuća koja je pravi primjer održivosti

„March House“ je motažni dom koji čini spoj moderne gradnje i održivosti, a nalazi se u slikovitom krajoliku obala rijeke Temze
10.06.2022.

Održivost je glavni društveni cilj na ekološkim, društvenim i socijalnim dimenzijama. Održivost je budućnost u proizvodnji i gradnji pa se sve više dizajnera i arhitekata okreće upravo tom održivom razviju u svojim projektima. Baš takva je moderna kuća londonskog arhitektonskog studija Knox Bhavan. „March House“ nalazi se na obalama rijeke Temze i pravi je spoj moderne metode gradnje i održivosti.

Čisti i modernistički oblici nove „March House“ ono je što opisuje ovu kuću kao suvremeni dom, a idilična seoska lokacija na kojoj se nalazi zasigurno će učvrstiti njenu poziciju nježnog, ali istinski naprednog komada stambene arhitekture. Ovaj projekt, koji je nedavno dovršen na prirodnoj poplavnoj ravnici na obala rijeke Temze u Velikoj Britaniji, pametni je montažni dom zaštićen od poplava te donosi budućnost održivosti u ovaj slikoviti dio rijeke. „March House“ izgrađena je kao privatna kuća i nastala je korištenjem modernog, montažnog sustava. Ovu tehniku razvio je Knox Bhavan u partnerstvu s proizvođačem modularnih materijala BlockBuild i inženjerima Price & Myers. Cilj je bio napraviti održivi dom koji će „izdržati predviđeni povećani rizik od poplava na lokaciji u sljedećih 100 godina, predstavljajući održivo dizajnersko rješenje za gradnju na mjestima osjetljivim na poplave“, objašnjava tim.

Element održivosti bio je ključni dio klijentovog zahtjeva pa je Knox Bhavan dodatno razvio sustav ugljičnog kalkulatora pod nazivom KBe kako bi mogao usporediti svoje sadašnje projekte i one u budućnosti. Koliko god dizajn bio tehnološki napredan, on se delikatno nalazi u krajoliku obale Temze, poštujući njezin kontekst, koji se sastoji od pašnjaka, poljoprivrednog zemljišta i brežuljaka. „March House“ podiguta je na tanke čelične stupove pa se ispod nje nalazi vrt i voćnjak koji je zasadio klijent i koji se održavao tijekom cijelog procesa izgradnje. Okvir kuće je pažljivo izoliran i obložen obojanim arišom, naglašavajući vertikalnost i lakoću te prirodne materijale. Interijer kuće je otvorenog plana, a danski moderni namještaj, rasvjeta i umjetnine iz srednjeg vijeka pridonose finoći interijera i pametnog stila.

SAZNAJ VIŠE: