El Califa de León je mali kiosk s tacosima koji je dobio Michelin zvjezdicu

Ova priča o uspjehu počinje 1968. godine kada je Juan Hernández González otvorio "El Califa de León"
02.06.2024.
IMAGE SOURCE: @califadeleon
RECOMMENDED

U užurbanoj četvrti San Rafael, zapadno od povijesnog centra Ciudad de Méxica, skriva se jedan neobičan lokal gastronomske scene. “El Califa de León” je skroman kiosk, jedva 9 četvornih metara, koji je uspio postići ono što nijedan drugi kiosk s tacosima nije – osvojiti Michelinovu zvjezdicu. Ova priča o uspjehu počinje 1968. godine kada je Juan Hernández González otvorio “El Califa de León”. Danas njegov sin Arturo Rivera Martínez vodi ovu taqueriju koja je postala simbol jednostavnosti i kvalitete.

El Califa de León

Mali kiosk s tacosima – El Califa de León

Četvrt San Rafael je poznata po svojoj boemskoj atmosferi i ponešto zapuštenom izgledu. Na ulicama dominiraju šareni natpisi, a pločnike zauzimaju prodavači koji nude sve, od čarapa do dodataka za mobitele. Usred tog kaosa, “El Califa de León” privlači pažnju svojim nenametljivim izgledom i redovima ljudi spremnih dugo čekati na svoj red. Unutar skromnog kioska, Arturo i njegov asistent stvaraju čaroliju na roštilju. Njihov pristup kuhanju je nevjerojatno jednostavan, ali upravo ta jednostavnost je ključ njihovog uspjeha.

Arturo svakodnevno peče meso na nevjerojatno vrućem čeličnom roštilju koji doseže temperature do 360 stupnjeva. Kvaliteta mesa i preciznost u njegovoj pripremi ono su što izdvajaju njihove tacose. Meso je narezano na tanke kriške, bačeno na roštilj s prstohvatom soli i pola limete. Nakon što se meso kratko peče, servira se na svježe pečenim tortiljama. Meni je vrlo jednostavan – samo jedna vrsta tortilje, crveni i zeleni umak te četiri vrste goveđih tacosa. No, upravo ta jednostavnost omogućava da svaka komponenta zasja.

El Califa de León nije mjesto za elegantno jelo. Nema stolova s izvezenim stolnjacima niti umjetnički uređenih tanjura. Umjesto toga, kupci stoje na pločniku, često stisnuti poput sardina unutar malog kioska, dok plastični tanjuri brzo prolaze iz ruke u ruku. No, to ne smeta onima koji su spremni čekati na svoj red. Znaju da ih čeka najbolji taco koji su ikada okusili. Arturova predanost kvaliteti mesa i jednostavnosti pripreme osigurala je da svako jelo bude savršeno.

TAKOSI

Cijene u “El Califa de León” su nešto više od prosjeka za meksičke standarde, otprilike 5 dolara po tacosu. No, kupci su spremni platiti tu cijenu jer znaju da će dobiti vrhunsku kvalitetu. Taco “Gaonera”, nazvan u čast meksičkog toreadora Rodolfa Gaone, postao je zaštitni znak ovog malog kioska. Svaki zalogaj odražava predanost i ljubav prema jednostavnosti koju Arturo i njegov tim ulažu u svaki tacos.

GASTRO

“El Califa de León” je dokaz da veličina i luksuz nisu potrebni za postizanje izvrsnosti u kulinarstvu. Ova taqueria pokazuje da je istinska kvaliteta u jednostavnosti i predanosti svakom detalju. Michelinova zvjezdica nije samo priznanje za njihov trud, već i potvrda da se strast i autentičnost uvijek prepoznaju i cijene. San Rafael sada nije samo još jedna četvrt u Ciudad de Méxicu, već dom prve taquerije na svijetu koja je dobila ovo prestižno priznanje.

SAZNAJ VIŠE: