Domaći studio Size stoji iza novog albuma Swedish House Mafie

Zagrebački studio Size stoji iza glazbene i video produkcije novog albuma Swedish House Mafie čime ispisuje povijest u svijetu elektronske glazbe i stavlja Hrvatsku na mapu glazbene industrije
24.08.2023.
IMAGE SOURCE: Press
RECOMMENDED

Prije nešto više od godinu dana, za oko nam je zapeo domaći kreativni studio Size koji je tada u svojih osam godina poslovanja osvojio brojne nagrade te pod svoje krilo skupio renomirane klijente iz zemlje i svijeta. Nas je privukao njihov rad koji je na svjetskoj razini pa smo morali saznati više o Size timu. Imali smo fantastičan intervju s art direktorom Juricom Koletićem, kreativnim direktorom Andrejom Virantom Sadikovićem te direktorom i brand strategom Ivanom Fistrićem, trojcem koji stoji iza kreativnog studija. U ugodnom razgovoru s dečkima, saznali smo jako puno o njihovim radovima, suradnjama i općenito filozofiji ovoga posla. Zato nas je oduševila vijest da je popularni glazbeni trio Swedish House Mafia ovom kreativnom timu iz Zagreba u potpunosti  prepustio montažu, video produkciju i mix glazbe za nekoliko njihovih najava, projekata kao i nastupa te nakon što ih je Koletić osvojio izradom službenog videa za najavu povratničke turneje “Paradise Again”, zapečatio suradnju sa Sizeovcima. Ova suradnja će domaćem dizajnerskom studiu Size ostati u pamćenju kao najveća nagrada i prekretnica u njihovom radu, barem što se glazbe i video produkcije za glazbenu branšu tiče.

„Svakog ljeta razgovaram sa svojom suprugom o planovima i velikim ciljevima koje bih volio ostvariti. Tog ljeta (2020) sam odlučio da želim dotaknuti SHM svijet. Napravio sam eksperimentalan video kojim sam se htio osloboditi straha i dokazati si da mogu stvarati na toj razini. Kad sam završio video trebao je ostati na mom računalu, ali su me partneri nagovorili da ga podijelim javno. Uz pomoć društvenih mreža video je došao do pravih ljudi kojima se svidio i tu sve počinje”, rekao nam je Jurica.

„Puno se radi, eksperimentira i odbacuje — rekao bih da je proces malo katarzičan, ali na pozitivan način, jer sam finalno napravio čak 26 edita glazbe i videa. Ono na što sam posebno ponosan jest činjenica da im ja miksam muziku za svaki video. Najsretniji sam što radim direktno s Alexanderom Wesselyem, njihovim snimateljem i art direktorom, koji ima jako specifičan stil i čiji vrhunski rad cijenim od svojih samih početaka“, objasnio je.

Potom su kreirali promotivni video za izlazak Paradise Again Live Albuma, kolekcije njihovih najboljih izvedbi pjesama s novog albuma i turneje. U videu je presjek cijele ere koja počinje izlaskom albuma, nastavlja se nastupom na Coachelli s Weekndom i završava svjetskom turnejom. „Cilj je bio izvući najbolje trenutke u zadnjih godinu dana i pretvoriti ih video od 30-ak sekundi. Ja sam radio montažu videa i mix glazbe dok kameru i art direkciju potpisuje Alexander Wessely, a Head of Project je njihov manager Max Holmstrand pa mi je stvarno velika stvar biti u takvom društvu umjetnika. Video je prepušten meni, jer im moj stil montaže potpuno odgovara što mi je vjerojatno i najveći profesionalni kompliment koji sam dobio.“, zaključuje Jurica.

Kreiranje i stvaranje vizualnog „jezika“ njemu je u genetskom kodu stoga ne čudi da mu je prepuštena i izrada serije videa za najave koncerata Steve Angella po sjevernoj Americi, točnije poznatim koncertnim dvoranama i najpoznatijim globalnim klubovima u kojima se „vrte“ upravo videi s Juričinim potpisom, kao i najava turneje Sebastiana Ingrossa diljem SAD-a. Društvene mreže svakog od članova SHM-a i službeni profil poznatog trojca vrve sjajnim komentarima na svaki njihov novi objavljeni video i animaciju, a brojke koje prate ove objave pravi su vjetar u leđa kreativnom direktoru Size-a.

Za studio Size, ova suradnja je potvrda da to što rade ima smisla i daje dovoljno kvalitetno da zadovoljava globalne standarde i očekivanja, kako kaže Jurica. „To također možemo gledati i kao velik motiv za pomicanje granica u svakom budućem projektu s njima ili s nekim drugim klijentom”, objašnjava. Na ovaj način, poznati boutique studio iz Zagreba stavio je Hrvatsku na mapu glazbene industrije, a ova se švedsko – hrvatska „veza“ upisala u povijest elektronske glazbe.

SAZNAJ VIŠE:
Matija Pavleković
| 25.12.2023.