Čarobno: Osam lokacija modnih revija koje želimo POSJETITI

Sve više brendova održava svoje modne revije na nekim dalekim, egzotičnim destinacijama. Mi smo izdvojili osam veličanstvenih mjesta modnih revija koje bismo odmah posjetili
19.05.2023.

Ove ikoničke modne kuće znaju kako da transformiraju prostore na otvorenom u pistu.

Mjesec mode je vrijeme za inspiraciju i progresivno razmišljanje. Tradicionalno u skladu sa striktnim rasporedom po kojem se stilovi kreću između New Yorka, Londona, Milana i Pariza, brend mora napraviti nešto posebno da bi se istaknuo. Kako se industrija razvija, čini se da je sve manje brendova koji se vežu za mjesta u centru grada. Sve više njih prave revije na dalekim, egzotičnim destinacijama koje će garantirano ostaviti dojam. Ovo je nivo kreativnosti koji podrazumijeva sagledavanje šire slike. Pitanje “gdje?” izaziva interes mnogo prije nego što poziv stigne, a čavrljanje o tom iskustvu diže nivo uzbuđenja koji nadmašuje odjeću. To je trenutak s kojim su Chanel i Fendi koketirali godinama, ali sada Jacquemus i Christian Dior predvode ovaj trend, otkrivajući kolekcije na nekim od svjetskih lokacija koje oduzimaju dah.

Neotkrivene, nepretenciozne ili jednostavno prelijepe, ovo su destinacije inspirisane Tjednom mode, koje možete dodati na svoju travel listu.

SALIN DE GIRAUD, CAMARGUE, FRANCUSKA

Jacquemus (2022)

Čarobno: Osam lokacija modnih revija koje želimo da posetimo (фото 1)

U lipnju 2022, Simon Porte Jacquemus je odveo svoje goste na planinu u Salin de Giraud, Camargue na jugu svoje rodne zemlje – Francuske. Bio je to širok, slikovit pejzaž s upečatljivo bijelom pozadinom za kolekciju prikladno nazvanu „Le Papier“. Kolekcija se sastojala od prirodnih tkanina i prigušene, neutralne palete boja. Upravo je odjeća dizajnirana da oponaša pejzaž regije koji se stalno mijenja, a također je to bio i razlog odabira lokacije za reviju. Iskopavanje soli dovelo je do razvoja oblasti Camargue-a u 19. stoljeću i njegova prirodna ljepota je nusproizvod. Njegov neravni teren nastaje kada cirkulirajuća morska voda ispari i sol se stvrdne u slojevima različite debljine. Susjedni park prirode je dom ružičastih jezera, flaminga i jata divljih bijelih konja.

VELIKI KINESKI ZID

Fendi (2007)

Čarobno: Osam lokacija modnih revija koje želimo da posetimo (фото 2)

„Prva modna revija vidljiva s Mjeseca“, riječi su kojima je francuski kolekcionar umjetnosti Bernard Arnault opisao Fendijevu kolekciju iz 2007. godine. Revija se održala na Kineskom zidu, točnije na dijelu zavoja Juyongguana sjeverozapadno od Pekinga, na visini od 88 metara. Veliki zid se prostire na kolosalnih 1.600 kilometara i jedan je od najvećih građevinskih projekata u svjetskoj povijesti. Pista je možda bila samo dijelić njene dužine, ali je ipak ušla u povijest. Fendi je na ovoj reviji ugostio više od 500 osoba iz cijelog svijeta, koji su se divili njegovim upečatljivim kreacijama prikazanim pri zalasku sunca.

PASEO DEL PRADO, KUBA

Chanel Cruise (2016)

Čarobno: Osam lokacija modnih revija koje želimo da posetimo (фото 3)

Još 2016. godine, maštovitih lokacija za revije (i naizgled neograničenih budžeta) bilo je u izobilju. U svibnju te godine, prema instrukcijama Karla Lagerfelda, Chanel je prebacio 700 gostiju na mirne ulice Kube, radi revije. Modeli ukrašeni siluetama inspiriranim Karibima hodali su Paseo del Pradom – centralnim šetalištem koje dijeli novi grad i staru jezgru Havane sa zaštićenom baroknom i neoklasičnom arhitekturom. Ulica, odnosno ovo šetalište datira iz 1772. godine i poznata je po tome što je jedno od rijetkih mjesta koje je u hladu u ovoj oblasti. Krasi je zeleno drveće, kamene klupe i radovi lokalnih umjetnika.

CHÂTEAU DE CHENONCEAU, LOIRE DOLINA, FRANCUSKA

Chanel (2020)

Čarobno: Osam lokacija modnih revija koje želimo da posetimo (фото 4)

Pariska moćna kuća Chanel voli da sve bude relativno lokalno, kada su u pitanju revije glavnih kolekcija. Château de Chenonceau u Loire dolini, inače poznat kao „Le Château des Dames“ ili „zamak za dame“, bio je mjesto održavanja revije u prosincu 2020. godine. Ova revija je predstavljala mnogo više od odjeće. Bio je to snapshot vremena predstavljen samo jednoj gošći – Kristen Stewart – tokom karantene u toj zemlji. Mjesto je arhitektonsko čudo i djelo je generacija moćnih žena, uključujući Catherine de’ Medici. Kuća i teren su otvoreni za javnost.

EL BADI PALATA, MARRAKECH, MOROCCO

Christian Dior (2019)

Čarobno: Osam lokacija modnih revija koje želimo da posetimo (фото 5)

Diorova modna pista 2020. godine bila je najsveobuhvatnija do tada, a njeno mjesto održavanja, palača El Badi u Marrakechu, imala je jednak značaj. Bio je to omaž Yves Saint Laurentu, koji je usavršio svoje modne vještine pod vodstvom Christiana Diora i proveo veliki dio svog života u gradu. Tri tisuće treperavih svijeća bacalo je meko, romantično svjetlo na mjesto održavanja, a modeli su na pisti prikazali više od 113 modnih kombinacija. Zgrada je zadržala element veličanstvenosti uprkos zapuštenosti. Prvobitno izgrađen po nalogu sultana Ahmeda Al Mansura iz 16. stoljeća i popločan raskošnim materijalima, kasnije mu je oduzeta veličina kada je sultan Moulay Isma’il naredio da se njegovo zlato, tirkiz i kristal prenamijene. Danas je dom umjetničkih i fotografskih izložbi. Zidovi palače odražavaju tradicionalnu marokansku arhitekturu, a njena površina se prostire na osam hektara, nudeći miru od vreve susjedne Medine.

PjEVAJUĆE PjEŠČANE DINE, DUNHUANG, KINA

Pierre Cardin (2007)

Čarobno: Osam lokacija modnih revija koje želimo da posetimo (фото 6)

Pierre Cardin SS08 revija u Kini ostaje jedno od najmaštovitijih i najjedinstvenijih destinacija do sada. Održala se na krivudavoj bijeloj pisti koja se prostirala kroz dine Dunhuanga. Jednostavnost estetike ovog prostora bila je ono što je reviju učinilo tako upečatljivom, a ističe se i da je dizajner rekao da je to bilo kao „prikazivanje mode na rubu beskonačnosti“. Valovita brda se nalaze usred pustinje Gobi, a zovu ih „pjevajuće pješčane dine“ zbog zvuka koji vjetar proizvodi. Sada su turistička destinacija za sebe, privlače posjetiteljkoji se voze autima ili devama kako bi posjetili čuveno jezero Crescent Moon u podnožju.

DOLINA HRAMOVA, AGRIGENTO, SICILIJA

Dolce & Gabbana Alta Moda (2019)

Čarobno: Osam lokacija modnih revija koje želimo da posetimo (фото 7)

Dolce & Gabbana je kuća poznata po implementiranju drame u modni pejzaž. U srpnju 2019. bila je domaćin otkrivanja Alta Mode na Unescovoj listi svjetske baštine, u Dolini hramova na Siciliji. Ova dolina sastoji se od osam grčkih hramova i ruševina okruženih visokim kamenim stubovima i jedno je od najpoznatijih arheoloških nalazišta na otoku. Povodom revije, realizirano je strogo istraživanje lokacije kako bi se osiguralo zaštita njegove unutrašnjosti.

NEW YORK PUBLIC LIBRARY, NEW YORK

Marc Jacobs (2022)

Čarobno: Osam lokacija modnih revija koje želimo da posetimo (фото 8)

Marc Jacobs je dve godine za redom održao revije u javnoj knjižnici Velike jabuke – 2021. i 2022 godine. Jacobs oličava estetiku glavnog grada/centra glavnog grada SAD-a i postoji nekoliko brendova koji su pravili revije u jednoj od njenih najpoznatijih zgrada. Smještena na petoj aveniji, knjižnica se može pohvaliti grandioznom mramornom arhitekturom i prirodnim svjetlom koje dopire kroz velike zaobljene prozore. Otvorena je za posjetitelje tijekom cijele godine, a također radi i kao jedna od najvećih svjetskih javnih knjižnica.

SAZNAJ VIŠE: