Burne reakcije stižu na seriju „The Idol“ nakon petominutnih ovacija u Cannesu

Serija "The Idol" dobila je petominutne ovacije u Cannesu nakon prikazivanja prvih dviju epizoda, no reakcije o zgražanju na scene u seriji se samo množe
24.05.2023.
IMAGE SOURCE: Instagram @likethejetsons/ @theidol
RECOMMENDED

Prije dva dana na filmskom festivalu premijerno su prikazane dvije epizode od njih pet HBO serije o kojoj se već mjesecima naveliko priča: „The Idol“. Serija koja je nastala u produkciji pjevača Abela Tesfayea i redatelja serije „Euphoria“, Sama Levinsona, povukla je za sobom brojne kontroverze, a da još nije ni ugledala svjetlo dana. I mi smo se jednom prilikom osvrnuli na radnju ovog nadolazećeg spektakla, pribojavajući se da ćemo svjedočiti projektu punom mizoginije i pretvaranja seksualnog nasilja u fetiš. Serija je napokon prikazana u Cannesu, nakon čega je dobila petominutne ovacije pa su se mnogi zapitali: je li serija doista zaslužila entuzijastičan odgovor publike ili je toliko šokirala gledatelje da nisu znali kada prestati pljeskati?

Odmah ćemo reći da po pitanju šokantnosti, serija nije razočarala. Prve dvije epizode serije koju su prozvali „uvrnutom pornografijom mučenja“ sadržavale su izrazito eksplicitne scene i seksualni sadržaj koji je šokantan čak i za standarde HBO-a. Za sve koji ne znaju, radnja serije prati mladu pjevačicu Jocelyn (Lily-Rose Depp) koja se pokušava uspeti u zabavnoj industriji te započinje romansu sa zagonetnim vlasnikom kluba i vođom tajnog kulta, Tedrosom (The Weeknd). Sam Levinson zamislio je Jocelyn kao pop fenomen koji doživljava psihički slom nakon smrti njezine majke. Njezini gramzljivi menadžeri i producenti žele što prije snimiti novi album i poslati je na turneju kako bi postala najveća pjevačka zvijezda Hollywooda. Za vrijeme snimanja otrcanog spota, Jocelyn upoznaje Tedrosa koji će imati veliku ulogu u njezinim ambicijama i razvoju karijere.

Jocelyn je fizički i seksualno iskorištavana, izgubljena je u željama da je vide kao umjetnicu. Serija je zapravo trebala satirički prikazati kaljužu od Hollywooda, realnost kroz koju mnogi ženski izvođači i dan danas prolaze. No, sudeći po reakcijama, ta je poruka prikazana dosta nespretne. Kontroverze oko serije krenule su kada se pročulo da je izvorna redateljica Amy Seimetz napustila seriju s nekoliko već snimljenih epizoda zbog promjene kreativnog smjera. Tada se tvrdilo da je Abel Tesfaye smatrao da serija previše naginje „ženskoj perspektivi“, što je pjevač zanijekao. Sam Levinson je taj koji je seriji doveo nakaradne scene, a njegova kompletna prerada radnje navodno je produkciju koštalo 75 milijuna dolara.

Iako je serija dobila petominutne ovacije, mnogi koji su sjedili u publici su zgroženi prvim dvjema epizodama. Twitteraši su se odmah raspričali na platformi o svojem iskustvu, a „The Idol“ trenutno ima score od 20% na Rotten Tomatoesu pa možete zaključiti o kakvim je recenzijama riječ. Prema recenzijama, navodi se da se serija „opasno, odvratno otela kontroli“ i opisana je kao „bilo koja fantazija o silovanju koju bi imao svaki toksični muškarac“. Nakon svih ovih reakcija, hoćete li pogledati seriju 4. lipnja?

SAZNAJ VIŠE: