SEARCH

Bakuchiol ili retinol: što je bolje koristiti?

Ako ste u dilemi i istraživanju, za čim radije posegnuti - bakuchiol ili retinol - donosimo danas odgovore na sva pitanja vezana uz ova dva izvrsna sastojka za njegu lica.
07.12.2022.
RECOMMENDED

Od trenutka kad je svijet čuo da postoji sastojak prirodnog biljnog podrijetla koji može činiti sve što i retinol, ulovio ga se kao pijan plota. Prvotno oduševljenje, je nakon godinu dana malo splasnulo. Kad je društveno triježnjenje prošlo, shvatili smo kako taj genijalni sastojak znan kao bakuchiol i nije baš toliko moćan. Retinol je ipak zlatni standard, no ni bakuchiol ne treba odmah otpisati. Bakuchiol ima regenerativna i pročišćujuća svojstva te zaslužuje svoje posebno mjesto u rutini njege kože.

Što je retinol i kako djeluje?

Retinol je derivat vitamina A. Koristi se još od 70tih godina prošlog stoljeća u svom aktivnom obliku poznatom kao retinoična kiselina koja je u svijet njege kože ušla kroz dermatološka vrata kao lijek za akne. Kako se uspostavilo da uspijeva “brisati” bore, daje koži lijep sjaj te ujednačava ten, brzo se proširila u kreme i serum preparativne kozmetike. Mehanizam djelovanja dotiče samu DNA u stanicama kože.

Retinoična kiselina potiče ubrzavanje procesa dijeljenja stanica kože, odnosno stvaranja nove mlade kože i time se koža brže oporavi. Retinol je oblik dostupan bez recepta, a retinoična kiselina se može u našem sustavu dobiti samo na recept. Kad retinol dospije u kožu, ona ga pretvori u retinoičnu kiselinu, stoga ćete vidjeti stvarne rezultate, ali sporije nego s dozom koju može preporučiti samo doktor. To je s razlogom tako. Većini nam nije potrebna ta najaktivnija doza, već je za uobičajne probleme kože koji ne zahtijevaju liječnički nadzor, dovoljan retinol kojeg uglavnom susrećemo u dozi od 0,3% do 1%.

Što je bakuchiol i kako djeluje?

Bakuchiol je uljni botanički ekstrakt indijske biljke bakuci (lat. Psoralea Corylifolia). Ovaj lijepi ljubičasti cvijet poznat je u indijskoj narodnoj medicine, a popularnost je stekao s navodima kako djeluje isto kao i retinol, ali bez isušujućeg učinka. Bakuchiol kao i mnogi biljni ekstrakti mogu izazvati, alergijske iritacije, no ako to uglavnom nije nikad bio vaš problem, ne morate brinuti i slobodno možete uživati u serumima s bakuchiolom. Bakuchiol se uglavnom uspoređuje s retinolom zbog regenerativnih sposobnosti, ali ja bih ga čak usporedila i sa salicilnom kiselinom, jer ima mogućnost pročišćavanja pora.  Možda ste sad u dilemi, što onda koristiti?

Je li bolji bakuchiol ili retinol?

Odgovor nije jednoznačan. Ovisi o puno toga. Bakuchiol nije dostojna zamjena za retinol, ali ako ste trudni, dovoljno je dobra nadoknada kako vaša rutina ne bi ispaštala tijekom trudnoće. Tijekom trudnoće se savjetuje izbjegavanje korištenje retinola, no o razlozima možemo drugi put. Također, nekim je ljudima retinol čak i uz prilagođenu rutinu i dozu, suviše jak, pa pribjegavaju bakuchiol proizvodima za njegu lica kao zamjenu. S druge strane, sve više viđam savjeta da se retinol i bakuchiol koriste zajedno. Neki retinoli su formulirani tako da već sadržavaju dodatak bakuchiola u sebi, a drugi preporučuju dvofazni sustav, gdje se retinol serum koristi navečer, a bakuchiol serum u jutarnjoj rutini. Za zreliju kožu, ovaj miks je ponajbolje rješenje za brže i vidljive rezultate. Ako ste u 20tima i 30tima, nije nužno da koristite toliko intenzivnu regenerativnu rutinu.

Bakuchiol i retinol se nadopunjuju, stoga ih slobodno možete koristiti zajedno. Oba sastojka sami za sebe imaju svoje mjesto u svijetu njege kože, no budite svjesni dosega oba sastojka. I svakako ne zaboravimo ujutro nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom.

SAZNAJ VIŠE: