Svi obožavaju retinol. Trebaš li i ti?

01.03.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Retinoidi. Retinol. Retinal. Retinoična kiselina. Vitamin A. Sastojak s više alijasa nego tajni agent. Navodno služi za tretiranje akni, briše bore poput botoksa, posvjetljuje mrljice, ujednačava ten – ima li nešto što ne čini za našu kožu? Čini se da ovaj sastojak ima i više tajnih zadataka nego tajni agent. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Iako je ovo pravilo uglavnom dobar alarm za sumnju, kod retinoida imamo jako rijedak slučaj – zaista je predobro i zaista je istinito. Ipak, ni retinoidi nisu savršeno rješenje za sve. U čemu je kvaka?

Retinoid je naziv za skup sastojaka koji su derivati vitamina A. Retinol je slabiji oblik i najčešće ga pronalazimo u koncentraciji od 1%. Retinal je jači oblik stoga ga pronalazimo u manjim koncentracijama od 0,05 – 0,1%. Retinoična kiselina je aktivan oblik kojeg koža može iskoristiti, no kako je ona lijek, možemo ju dobiti samo na recept kojeg izdaje dermatolog. Možda se pitate: Kako je došlo do toga da se retinoidi koriste kao univerzalno rješenje za mnogo toga? Retinoidi su se najprije koristili kao lijek za tretiranje akni, no vidjelo se kako nestaju mrljice i bore nestaju te kako sveukupna tekstura kože izgleda zaglađenije.

Retinoidi su jedni od najistraživanijih sastojaka za njegu kože. Koriste za njegu kože sklone aknama, kao i za privid ‘’brisanja’’ bora još od 70tih, ali je tek prije koju godinu postao mainstream pojam. Čak i ako vas njega kože nimalo ne zanima, vjerojatno ste čuli pojam retinol. Retinoidi su stigli s kraja popisa sastojaka na prednju stranu pakiranja. No od kud takav hype oko djelovanja retinoida?

Jednostavno rečeno, retinoidi ubrzavaju proces stvaranja novih stanica kože. Ako imate akne, ovo će prouzročiti bržu obnovu kože i vidjet ćete da se koža ‘’pročišćava’’. Ako su vam bore najveći problem u životu – prvo vam čestitam, jer to mora da je jako lijep život – a kao drugo korištenjem retinoida vidjet ćete da one postaju pliće i manje vidljive. Retinoidi su jedni od rijetkih sastojaka koji potiču stvaranje kolagena iznutra. Za sve one koji imaju problema s pigmentacijama odnosno mrljicama od sunca, retinoidi također pomažu. Sad kad znamo da se retinoidima potiče stvaranje novih stanica kože, možda možemo naslutiti kako to da ‘’brišu’’ i mrljice. Te novo nastale stanice kože nisu prekomjerno pigmentirane, stoga vidimo učinak ujednačavanja tena. Kod retinoida vidimo kako jedan učinak može donijeti jako puno rješenja za kožu. Hype je apsolutno opravdan.

RETINAL

Zašto onda retinoidi nisu za svakoga? Nažalost, retinoide ne podnosi svaka koža jednako dobro. Nuspojava koja se lako rješava s hranjivim kremama je suhoća kože koju mogu uzrokovati. Nuspojava koja se teže rješava je crvena i iziritirana koža. Podnosi li vaša koža retinoide možete saznati samo isprobavanjem. Ako vam izazove crvenilo, osip i iritacije, retinoidi vjerojatno nisu za vas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: