Ageizam na društvenim mrežama:zašto je za neke pokazivanje njihovog golog tijela umjetnost, dok je za druge degutantno?

10.03.2022.

Iza nas je još jedan Dan žena koji je obilježen marševima diljem svijeta za ženska prava i ravnopravnost. I tolike godine poslije prvih ženskih pokreta, i dalje izlazimo na ulice i borimo se za gotovo iste stvari. 

MOŽDA DANAS NAILAZIMO NA VEĆE ODOBRAVANJE NEGO TADA JER JE IPAK DAN ŽENA MEĐUNARODNO PRIZNATI DAN NA KOJI SMO SVE MI LIJEPE, SNAŽNE, PAMETNE PA ZA NEKE ČAK I KLJUČNA KARIKA ZA NJEGOVANJE OBITELJSKIH VRIJEDNOSTI. A JESMO LI VEĆ IDUĆI DAN JEDNAKO PAMETNE I SNAŽNE? SPOILER ALERT: NARAVNO DA JESMO, SAMO ŠTO JE U SLJEDEĆA 364 DANA U GODINI IPAK MALO TEŽE TO DOKAZATI.

Ali eto, Dan žena je naš za pokazivanje. I iako je borba vrlo slična onoj s početka 20.stoljeća, postoji bitna razlika našeg i tadašnjeg vremena: sufražetkinje nisu imale društvene mreže. Znamo da su društvene mreže mač s dvije oštrice: s jedne strane, ljepota društvenih mreža leži u umreženosti koja omogućava brzo reagiranje, lakšu vidljivost bitnog sadržaja i poruka te dijeljenje istih koje će doći do velikog broja korisnika. 

S druge strane, društvene mreže su idealan prostor za seciranje tuđih života i fotografija koje se objavljuju. 

ŽENINO TIJELO MOŽDA JE U NAJVEĆEM FOKUSU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA PA IAKO BI NETKO ODMAHNUO RUKOM I REKAO „NJIHOV PROBLEM ŠTO SE TAKO POKAZUJU“, TI ISTI ĆE OKRENUTI STRANICU ČASOPISA NA KOJOJ SE NALAZI MLADA POLUGOLA MANEKENKA I PROKOMENTIRATI: „DA, OVO JE UMJETNOST!“

A ključna riječ je: mlada. Ovaj se pridjev toliko uvukao u um društva da za svaku borbu za prava ženskog tijela, kolektivno zamišljamo prekrasna, mlada tijela koja je potrebno zaštititi. Žene, pazite- sa svakom godinom nam se smanjuje mogućnost pokazivanja ljubavi prema vlastitom tijelu!

Prije nekoliko dana na Instagramu je osvanula slika pjevačice Britney Spears kako potpuno gola leži na plaži, nasmiješena od uha do uha i uživa u svom odmoru. Zatim je ova pjevačica objavila sliku gdje također nasmiješena pozira na plaži u toplesu i rukama je prekrila grudi. Izdvojit ću samo nekoliko od mnoštvo sličnih komentara koje je Britney dobila na ove fotografije:

„ Ovo je čudno“
„Za ime Božje, obuci se!“
„ Ovo nije u redu, netko bi joj trebao pomoći. Zar ne vidite da ovo nije normalno ponašanje?“
„ Zaustavite ovo ludilo!“
„ Sram me za tebe.“ 
„ Zašto?? Cijeli Free Britney pokret za ovo??“ 

Ovakvi, i slični komentari se samo nastavljaju. Sudeći prema komentarima, njezinim pratiteljima nisu nimalo „oku ugodne“ fotografije njezinoga tijela. Britney Spears žena je u svojim četrdesetim godinama, a na njezinim se „skandaloznim“ slikama može primjetiti da vrlo vjerojatno nisu prošle kroz nijedan alat za uređivanje. 

ČINI SE KAO DA DRUŠTVENE MREŽE NISU PLATFORMA ZA ŽENE IZNAD TRIDESETIH GODINA, A AKO JESU- SLIKE MORAJU BITI UREĐENE TAKO DA SVA TA „ČETRDESETOGODIŠNJA“ TIJELA IZGLEDAJU KAO DA SU NA SAMOM VRHUNCU DVADESETIH GODINA.

Uzmimo za primjer četrdesetogodišnju Kim Kardashian koja često objavljuje slike ponosno pokazujući svoje tijelo. Na jednoj slici sjedi na krevetu, prekrivajući gole grudi poplunom i rukama. Zvuči li vam ova poza poznato? Tako sličan scenarij na slici ima i Britney samo što je Kim besprijekorno našminkana, njezina kosa, koja je vidno namještena, nehajno pada preko ramena, a tijelo je savršenog izgleda. Razlika u komentarima je očita, a licemjerje vrišti. 

Moraju li se i mlađe kolegice ovoliko potruditi da bi dobile pozitivan feedback? Naravno da moraju, ali se fotografije „golih, mladih tijela“ nesvjesno prihvaćaju i odobravaju kao neka vrsta umjetničkog izražavanja i ljubavi prema vlastitom tijelu. Nisu društvene mreže prve pokrenule umjetnost golih tijela. Naslovnice u časopisima te modne i beauty kampanje navikle su nas na promatranje mladih, golih modela besprijekornog lica i tijela. Pa i sama Britney Spears je kao dvadesetogodišnjakinja osvanula na brojnim naslovnicama pokazujući svoje savršeno tijelo na kojem su joj mnogi zavidjeli. I tada su se isključivala „stvarna tijela“ i kreirao se ageizam u obliku diskriminacije tijela na temelju dobne skupine. Ova kultura „gole umjetnosti“ se samo preselila na društvene mreže zauzimajući svoje mjesto i među privatnim objavama.

MEĐUTIM, UMJESTO DA DRUŠTVENE MREŽE POPUT INSTAGRAMA POSTANU MJESTO UNIŠTAVANJA OVAKVIH PREDRASUDA I SLAVLJENJA ŽENSKIH TIJELA KROZ SVE FAZE ŽIVOTA, ONE SU SAMO JOŠ VIŠE IZRAZILE JAZ MEĐU DOBNIM SKUPINAMA I PERCEPCIJU ONOGA ŠTO JE LIJEPO.

Tako će brojne mlade djevojke ponekad „okačiti“ sliku svoje gole siluete, bilo da je riječ o profesionalnom photoshootingu ili jednostavno godišnjem odmoru negdje na Baliju. I bez obzira na to što se nekome ne sviđa takvo eksponiranje, rijetko koja dvadesetogodišnja djevojka će s takvim slikama ispasti luda i prolupala niti će im itko reći (a ruku na srce, niti će željeti) da se obuku. A drugi će ih braniti s riječima „ i ja bih se tako slikala da imam ovakvo tijelo“ ili „ ona samo pokazuje kako se osjeća dobro u svome tijelu“. Međutim, s prvim znakovima naborane kože nemamo više privilegiju osjećati se dobro u svome tijelu i to s ponosom pokazivati, a ako to i pokušamo ispast ćemo čudni i degutantni.

Zbog ovakvih, naizgled površnih i izdvojenih slučaja kao što su negativni komentari na Britneyinu sliku, već se sredinom svojih dvadesetih godina počinjemo panično primati za kožu da provjerimo je li i dalje dovoljno elastična, brojimo sjede u kosi i jednakom brzinom ih čupamo, počinjemo koristiti razne tretmane koji će nam magično zamrznuti godine na licu, a približavanje tridesetog rođendana nam zvuči kao horor film. I koliko god se pričanje o fizičkom izgledu činilo površnim, ono je ključno za promjenu struje svijesti društva o tome da je „starenje“ privilegija, a ne kazna. Modna ikona Vera Wang je u nedavnom intervjuu rekla da sa svakim danom rastemo i zato smatra ageizam zastarjelim. I upravo tako moramo razmišljati i razvijati svijest društva: trebamo uživati u svakoj godini i to s ponosom pokazivati!

SAZNAJ VIŠE: