Texas dobiva prvi 3D printani hotel na svijetu

U Marfi u Teksasu započet će gradnja prvog hotela i apartmana izgrađenih 3D printerom usred pustinjskog krajolika
23.03.2023.
IMAGE SOURCE: Big/ ICON
RECOMMENDED

3D printanje se posljednjih nekoliko godina sa stolova prebacilo na gradilište te se tako probija u veće, ambicioznije arhitektonske projekte. Prošlo ljeto smo podijelili priču o Tecli, kući s niskim udjelom ugljika koju je izgradio 3D printer u pomoć gline. Ona predstavlja vrhunac naprednog istraživanja između materije i tehnologije što je doista nevjerojatno postignuće. Sada 3D printanje kreće dalje i ulazi u svijet luskuznog ugostiteljstva. Arhitekt Bjarke Ingles radi s 3D printerom Icon i vlasnicom hotela Liz Lambert na stvaranju 3D printanog hotela u Marfi u Teksasu.

3D PRINTANI HOTEL

Architectural Digest je otkrio da će se hotel nalaziti na 62 hektara pustinje Zapadnog Teksasa i zauzeti mjesto Lambertinog postojećeg hotela El Cosmico od 21 hektara. Tamo gdje je El Cosmico nudio glorificiranu atmosferu kampiranja, novi će projekt sadržavati apartmane s kupolom, zajedničke sadržaje, okrugli infinity bazen te kupke i kuhinje na otvorenom. Osim hotelskog aspekta, posjed će uključivati kuće za odmor s dvije, tri i četiri spavaće sobe, dostupne za kupnju, savršene kao bijeg od gradske vreve.

Svaka rebrasta rezidencija i soba dizajnirane su kako bi maksimalno pretočile doživljaj pustinje s krovnim prozorima i pogledom na planine Davis. Pustinjska zemlja dodat će se u smjesu „Lavacrete“ Icon 3D printera kako bi se strukture dodatno povezale s pustinjskom lokacijom hotela. Svaka će građevina biti ispisana Iconovim golemim strojevima Vulcan s kojima se strukture mogu izgraditi u kraćem vremenu od standardne zgrade.

3D isprinatne zgrade proizvode manje otpada i 350% su jače od domova i hotela izgrađenih tradicionalnim metodama. Strukture izgrađene 3D printerom Icon su također emergetski učinkovitije od standardnih zgrada. No, treba napomenuti da je proizvodnja betona, poput stvaranja Lavacrete smjese, drugi najveći svjetski izvor emisije ugljika, iako je ekipa tražila načine za smanjenje proizvodnje ugljika. Još uvijek nije rečeno kada će se hotel otvoriti, ali mi ćemo strpljivo čekati tu informaciju.

SAZNAJ VIŠE: