Renault 5 ima novi izgled zahvaljujući Pierreu Gonalonsu

Renaultov klasik iz 70-ih godina dobio je novo ružičasto-zlatno ruho s potpisom francuskog dizajnera Pierrea Gonalonsa, a nosi naziv Renault 5 Diamant
06.07.2022.
IMAGE SOURCE: Wallpaper
RECOMMENDED

Renault se ne boji miješati umjetnost, interijere i dizajn automobila, dodajući sjajne i pedantne detalje te time svjesno kombinirajući staru i novu kulturu s ciljem da postane simbol francuske industrije i inovacija. Upravo to pokazuje ova fantastična suradnja Renaultovog dizajnerskog tima i francuskog dizajnera Pierrea Gonalonsa koji su Renaultov klasik pretvorili u blistavu ružičastu verziju pod nazivom Renault 5 Diamant s koje ne možemo skinuti pogled.

Renault 5 lansiran je 1972. godine i pomaknuo je stil Renault 4 atomobila na novu ljestvicu s čišćom i oštrijom estetikom. Dizajnirao ga je Michael Boué i ubrzo je postao najprodavaniji automobil u Francuskoj. Više od dvije generacije i 24 godine prodano je oko 5,5 milijuna automobila, osiguravajući ovom modelu mjesto trajnog komada klasičnog dizajna za masovno tržište. Kako bi obilježio 50. godišnjicu Renaulta 5 te pripremio teren za novi, električni model u sljedećih nekoliko godina, Renault se udružio s francuskim dizajnerom Pierreom Gonalonsom i stvorio jedinstvenu verziju originalnog automobila. Gonalosno je radio zajedno s „Renault Colours & Trims“ timom kako bi u potpunosti prenio stil i stav inspirativnog oblika automobila Michaela Bouéa.

Ovaj jedinstveni izložbeni model naziva se „Renault 5 Diamant“ i ono što se odmah može primjetiti je njegova mat ružičasta boja sa zlatnim detaljima. Renault 5 Diamant prikaz je Gonalonsovog velikog znanja i ljubavi prema dekorativnoj umjetnosti.

Kao što i samo ime sugerira, fini detalji jedni su od najvećih izvora vizualne inspiracije. Dok je silueta automobila identična originalu iz 1970-ih, dizajn detalja je primjetno drugačiji, s ključnim elementima kao što su retrovizori, svjetla i upravljač koji su transformirani koristeći se drugačijim i neočekivanim materijalima. Ispod prednjeg poklopca stvari su također nove jer je izvorni motor zamijenjen električnim pogonom. Karoserija Renault 5 Diamanta ima pomno izrađenu završnu obradu, stvorenu kombinacijom tri sloja boje, počevši od zlatnih pigmenata na ružičastoj podlozi, a zatim prekrivenih mat lakom kako bi se stvorili svjetlucavi zlatni efekti na sunčevoj svjetlosti te izgledali plavkasto u mraku.

Što se tiče unutrašnjosti automobila, ručke na vratima i podizači prozora su u obliku krnjih mjedenih kugli, pozlaćene svijetlozlatnom bojom, dok je jedinstveni upravljač mramornog dizajna uvijenog oblika koji podsjeća Gonalonsa na mapu trkaće staze ili gradske vijugave ulice.

Gonalons se udružio s mnogim stručnjacima i dobavljačima u izradi namještaja po mjeri. Na primjer, proizvođač tekstila  Métaphores kreirao je tkaninu za sjedala, a tu su i pozlaćeni detalji pariškog ateljea Bertin-Auberta. Upravljačka ploča uključuje i mjesto za mobitel koje je okruženo tkaninom od konjske dlake koju je ručno tkao Le Crin. Ostali divni detalji mogu se uočiti u svakom kutu. Logo automobila uključuje zlatne inicijale Pierrea Gonalonsa isprepleteni s poznatim oblikom Renaultovog dijamanta srebrne boje. Na kotačima se nalaze zlatni detalji u obliku sunca koji predstavljaju povijesne željezne konstrukcije što krase fasade pariškog trga Place Vendôme, središte francuske kulture luksuznog dizajna. Renault 5 Diamanat ostat će limitirani model, a naći će se na aukciji za Renaultov projekt Give Me 5 CSR.

SAZNAJ VIŠE: