Kako umiriti anksioznost uz pomoć video igrica?

23.02.2022.
RECOMMENDED

Svijet odraslih – čudan, izazovan, težak, ne uvijek zabavan, ali istovremeno prelijep, iznenađujući, brdovit s pregršt staza na kojima nema znakova, ali na čijim krajevima se uglavnom nalazi lijep vidikovac na kojem naposljetku sjednemo, izdahnemo i izgovorimo za sebe: „Sve je u redu.”

Na tom putu često ne možemo tako rasterećeno disati, pluća su nam tijesna, doživljavamo napade panike, a anksioznost se uveliko, nepozvano uselila u naše biće. I tu uglavnom nema ama baš ničeg zabavno, osim onih trenutaka kada imamo osjećaj da smo te osjećaje makar na kratko pobijedili ili se barem s njima na neko vrijeme pomirili, mada do tog momenta osjećaj iscrpljenosti prevladava nad bilo kakvom naznakom zabave.

Stvari doslovno možete preuzeti u svoje ruke igranjem nekolicine video igara, nekih kreiranih upravo s namjerom za ublažavanje simptoma anksioznosti, do nekih koje su slučajno to postale, ali jednako dobro rade svoj posao. Iskoristimo tu malenu spravu koju ne ispuštamo iz ruku na konstruktivan način.

TSUKI ADVENTURE

Jeste li spremni da postanete čuvari jednog malog slatkog bića na njegovom putu bijega iz gradskog i užurbanog života u mirnije krajeve i s njim stignete na tu destinaciju? Tsuki je na putu ka selu gljiva gdje ga čeka ležerna lista zadataka: čitanje, pecanje i uživanju u ramenu s njegovim prijateljem Pandom.

LUNAR FLOWERS

Jahanje zmajeva možda na prvu ne zvuči kao opuštajuća aktivnost, ali s ovom igricom to na neki način postaje. Ovdje ćete se vi i princeza upustiti u svijet nježnih mora i nebeskih pejzaža da biste riješili zagonetke i izazove, a sve to u ritmu mira. Telefon u desnu, šalica čaja u lijevu ruku i prepustite se opuštanju.

SKY: CHILDREN OF THE LIGHT

U pitanju je višestruko nagrađivana igrica u kojoj stvarate bogata iskustva dok rješavate misterije, sklapate prijateljstva i vraćate palo svjetlo nazad u sazviježđa pomažući drugima. Zvuči kao paralelni svijet u kojem je dobrota osnovna valuta življenja, a ova igrica je prečica do istog.

MY OASIS

Bez gubljenja vremena na prenatrpan i stresan sadržaj, igrica je smještena u zen okruženje i umirujuću atmosferu posebno napravljenu za ljude koji su anksiozni. Ono što trebate napraviti je da prikupite sve vrste divljih životinja da biste naselili svoj komadić raja. No pressure!

STARDEW VALLEY

Naslijedili ste staru farmu svog djeda u dolini Stardew, imate nekoliko ručnih alata i par zlatnika i spremni ste da započnete novi život. Od farme koju ste naslijedili napravite onu iz snova po vašim parametrima, naučite kako da živite od svoje zemlje, upoznajte lokalnu zajednicu, a među njima možda i nekog nadasve posebnog s kojim ćete taj idiličan život do kraja dijeliti.

PENGUIN ISLE

Netaknuti Arktik i njegovi umirujući pejzaži i dalje postoje… Pa makar u svijetu video igrica. Slatki i simpatični pingvini čekaju na vas, kako da vi njima uljepšate dan, tako i oni vama.

FLOWER

Cvijeće samo po sebi donosi mir – vaza puna šarenih ili jednobojnih pupoljaka udiše život svakom prostoru. Ova igrica vas u potpunosti vodi u spokoj prirode, dok akumulirate latice cvijeća i gledate kako se svakim potezom okruženje mijenja.

SAZNAJ VIŠE: