Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotizirala

Serija koja će vas natjerati na razmišljanje o vlastitom privatnom i poslovnom životu
27.04.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ukoliko samo pogledate kadrove iz nove serije Severance, brzo ćete ostati omamljeni. Dovoljna je otvarajuća špica da odmah shvatite da je ovo jedna od serija koja će postati kultna. Sterilni minimalistički kadrovi su u isto vrijeme toliko divni i opijajući, ali i prijeteći i uznemiravajući. Sjajni medicinski čisti brutalistički poslovni interijeri ispunjeni fenomenalnim kastingom, učinit će da se ova serija što prije nađe na vašoj must watch listi.  Glavnog junaka igra Adam Scott, a tu su i Britt Lower, Patricia Arquette, John Torturo, Christopher Walken i još nekoliko zvučnih imena. Režiju potpisuje poznati glumac, a sada i reditelj – Ben Stiller. Koga god da njegovo ime požulja ili možda očekuje ostvarenje koje je po ugledu na njegove uloge, nije u pravu i trebao bi mu dati šansu. 

Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotisala (фото 1)

Na taj prvi pogled možda zaključite da je u pitanju vizualno unaprijeđena verzija serije The Office: ljudi u odjelima sjede za kompjuterima, sat na zidu otkucava koliko je radnih sati prošlo, a čak i ime glavnog lika Marc Scout, pomalo podsjeća na Michael Scott, ili bar dijele iste inicijale. Međutim, ono što instant razlikuje poznati sitcom serijal od ove sci-fi distopijske drame jesu fiksirani pogledi i zamrznutost bilo kakvog odavanja ljudskosti kod likova. A u prvoj epizodi brzo saznajete i zašto. 

Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotisala (фото 2)

Prva sezona prati pomenutog Marca Scouta (Adam Scott), udovca koji radi u malom odjeljenju velike korporacije Lumon Industries. Pošto se njegova kancelarija bavi i dolazi u dodir s osjetljivim materijalima, protagonista se podvrgava proceduri poznatoj kao “severance” (otpremnina, razdvanje). Njemu se u mozak ubacuje čip, koju mu stvara podjelu između posla i života. Kada nije na poslu, ne može se sjetiti ničega o njemu ili vremenu koje je proveo tamo. Kada je u kancelariji, ne može se sjetiti bilo čega o svom privatnom životu. Procedura kojoj je podvrgnut u suštini stvara dvije odvojene osobe i sve to zbog očuvanja interesa kompanije.

Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotisala (фото 3)

Ovo nije serija koju ćete izbingeovati za jedno nedjeljno popodne. Iako se isprva učini kao banalna drama na radnom mjestu, Severance je izrazito napeta znanstveno-fantastična horor serija u kojoj ta napetost samo raste, kao i knedla u grlu dok pratite događaje koji ne mogu biti stvari, a opet vam se čine tako blisko. Svaka nova epizoda nudi nešto više i dok gledate, kao da kopate sve dublje po mračnim dubinama u koje nas kapitalistička mašina gura svakim novim danom. Ova serije učinit će da se osjetite usamljeno, poljuljano, i vrlo vjerojatno ćete možda i neke važne životne odluke donijeti poslije nje. Zapravo, bilo bi jako zanimljivo da netko isprati statistiku davanja otkaza u korporacijama nakon njene premijere.

Gutanje jedne epizode za drugom možda je ipak preveliki zalogaj, jer ćete poželjeti malo prostora i zraka između da biste sve isprocesuirali i naravno satima poslije razlagali koncept serije u svojoj glavi i upoređivati s vašim osobnim poslovnim navikama i vladajućim etikama. 

Zašto nas je nova serija Severance sve hipnotisala (фото 4)

Iako ovo nije istinita priča niti to može biti zbog sci-fi momenta, surovost i realnost ove serije je to što nas je ošamarilo i u isto vrijeme navuklo da je gledamo. Ta jeziva sposobnost kojom je prikazana poslovna kultura od devet do pet i što sve ona uopće od nas zahtjeva, uzdrmala nas je i natjerala da neke neupitno usvojene koncepte preispitamo. U najširem smislu, Severance je priča o tome koliko je teško uskladiti poslovni i privatni život i dozvoliti da se ta dva u nekom trenutku ne isprepliću. Ona je također jedna opsežna kritika kapitalizma i prelijepo izrežirano, vizualno savršeno upozorenje na njegove posljedice po pojedinca, koji će na kraju izgleda i prestati postojati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: