Zapamtite ove naslove – 2022. obećava stvarno dobre dokumentarce

09.02.2022.

Puno je novih filmova kojima se radujemo u ovoj godini, ali dokumentarci ipak zauzimaju posebno mjesto. To je onih sat, dva koje rado odvajamo da film pogledamo s nepodijeljenom pažnjom, znajući da ćemo ostati dirnuti, zatečeni, pametniji, informiraniji. Zapamtite ove naslove, o njima će se sigurno pričati.

WE NEED TO TALK ABOUT COSBY

Politički komentator i voditelj CNN-a, Kamau Bell, istražuje život i rad Billa Cosbyja, komičara i nekadašnjeg glavnog aktera “The Cosby Show” Sitcoma, koji je 2018. godine osuđen za seksualni napad, ali 2021. oslobođen nakon što je Vrhovni sud poništio osudu iz pravno tehničkih razloga. Nakon toga, preko 60 žena se javilo s detaljima o napadu koji prati često podmukle i odvratne obrasce.

THE JANES

Poražavajuća je činjenica da tema filma koja pokriva period između 1969. i 1973. ostaje relevantna i neriješena sve do danas. Naime, dokumentarac prati tajnu žensku organizaciju u Chicagu: sedam žena koje su činile The Janes bile su dio kompleksne mreže, koristile šifrirana imena, poveze za oči i sigurne kuće, izgradivši podzemnu službu za žene koje traže sigurne, pristupačne, ilegalne abortuse i naposljetku bivaju uhapšene.

NOTHING COMPARES

Bilo je samo pitanje trenutka kada će se dokumentarcima koji su iznijeli na vidjelo istinu o slavnim glezbenicima i glazbenicama pridružiti Sinead O’Connor. Film duboko uranja u njenu duhovnu i zagonetnu karijeru, a ne zaobilazi ni neke od njenih najistaknutijih političkih padova.

CALENDAR GIRLS

U društvu u kojem se starenje sve teže prašta, a u vrijeme dijaloga pokrenutih na tu temu, stiže jedan relevantan naslov. Starenje obrađeno na divan način: u fokus stavljajući grupu šezdesetogodišnjih žena, članica plesne grupe Floride. Sentimentalno, drugačije, tematski snažno, filmski poetično, poentirajuće – “Calendar Girls” pokriva sve što tražimo od jednog dokumentarca.

MEET ME IN THE BATHROOM

Još jedan glazbeni dokumentarac 2022: Analogni zapisi zlatne ere indie rockmuzike s potpisom režisera Dylana Southerna i Willa Lovelacea, donose priču o alternativnim umjetnicima koji su oblikovali njujoršku scenu dvijetisućitih. Važan dio ove priče jesu Karen O, članica Yeah Yeah Yeah benda kao i LCD Soundsystem, koji su suštinski činili bazu indie rock-a.

SAZNAJ VIŠE: