Vodimo vas u adventsku turu Budimpeštom!

Stižu nam blagdani, a s njima i razna putovanja po gradovima Europe koji su se u prosincu pretvorili u magična mjesta. odveli smo vas u Beč i Edinburgh, a sada je red na Budimpeštu
08.12.2022.
IMAGE SOURCE: Nikola Milović / Matild Palace/ Instagram

Prosinac je tu, ubrzanje kreće, Tik Tok je već najavio da je adventska sezona službeno počela, tako da smo se pridružili trendu i posjetili susjedni Advent. Nakon što smo vam otkrili gdje možete popiti najbolju vruću čokoladu u Beču, vodimo vas u turu okićenom Budimpeštom. Praznici nam definitivno stižu!

Koji božićni sajam posjetiti?

Pored adventa u Beču, Zagrebu, mađarska prijestolnica skreće veliku pažnju i vrlo smisleno kreira brending svog Adventa, što je i razlog primjetno velikog broja turista ovog prosinca u gradu. Da uželjeli smo se svega, mirisa KÜRTŐSKALÁCS s kakaom, kuhanog vina, te dobre gužve i guranja u prolazu kroz pažljivo pripremljene ručne radove i delicije koje su mali proizvođači spremili za ovu sezonu.

Preporuka: uputiti se na Advent Basilica, nekako je posebniji u odnosu na drugi u ponudi u Vaci ulici, večernje 3d projekcije na samoj Bazilici, kipove Orašara, vizualizacije snijega i svi Xmas starter pack hitovi koji vas momentalno bacaju u Diva-Holmark okruženje, ali stvarno. Foodie prezentacija najbolja na Smokers Beer and BBQ.

Advent Basilica, Szent István tér 4-5

Gdje spavati?

O taj hotel, jesmo dobro pročitali na ulazu: Dobrodošli u zimsku bajku. Ok ne piše to, ali s prvim korakom uskačemo u jedan predivan hotel, renoviran i novootvoren 2021. godine koji ponosno stoji ispred Elizabetinog mosta, i jednostavno ne znamo da li da se divimo arhikteturi i detaljima na restauriranoj fasadi ili da se izgubimo u zaleđenom kraljevstvu koje su pripremili unutar hotela. (budući hotel Bristol Beograd, uzmite olovku, možemo dosta toga da naučimo). Dio Luxury Collection izdanja Marriott Hotelskog lanca, ovaj unikatni dragulj pruža potpunu eklektiku starog dobrog duha i potpuno nove vrijednosti i traga vremena u kojem živimo. Dodajmo da je za dizajn zadužen MKV studio (znamo ga po Esplanadi Zagreb svakako). Pametno smješten u središnjoj ulici, odlična je polazna točka za istraživanje Budimpešte, smjestili smo se u lobi, uz odabrane knjige Assouline kolekcije listamo save folder i krećemo.

Preporuka: doručak u ambijentu za koji ne možemo točno reći nalazi li se u Beču ili, preskačemo vrlo suptilno osmišljen buffet dio, i bacamo se na a la carte opciju Eggs Benedict with avocado a sideMatild Palace, a Luxury Collection Hotel, Váci u 36

Što istražiti?

Kao u svakom gradu, najbolje je izgubiti se, tada kreće prava zabava, tu se kriju zanatski koncepti, mali kafei, grafiti, ušuškani trgovi, kreativan svijet koji se samo želi skloniti od euforije i pružiti alternativu kupovini savršenog suvenira.

Da vam ne otkrijemo sve tajne lokacije, imamo dojam da se iza svakog sljedećeg ugla krije potpuno novo mini carstvo ideja, koncepata, tako da je naše putovanje dobilo dodatnu vrijednost.

Preporuka: Male riznice poput Rododendron Art & Design Shop, Semmelweis u. 19, Pauza store Vitkovics Mihály u. 7, ili A La Gringa Café and Food Bar, Vitkovics Mihály u. 3-5, Kontakt – speciality coffeeshop, Károly krt. 22. Lista je duga, ostavljamo da sami otkrijete nešto ali smo zadovoljili ljubitelje dizajna, dobrih zalogaja i kvalitetne kave.

Gdje se sakriti od hladnoće i provesti dan?

Priznajemo volimo hotele, pogotovo kada u svom sklopu imaju novootvoreni i potpuno renovirani cafe, tako da se vraćamo u Matild Cafe and Cabaret. Realno skratićemo vam vrijeme nema potrebe da stojite u redu sa turistima 40 minuta da biste ušli u New York Cafe, ovdje možete dobiti cijeli paket, cijeli vibe uz pijanista i savršeni stol za promatranje grada iz prvog reda. Četvrtkom, petkom i subotom imaju kabare, tako da ko voli, zaista nek izvoli jer je kompletan doživljaj.


Preporuka:
 starom dobrom šarmu nije kraj, upravo u jednoj od šetnji, otkrili smo potpuno parišku scenografiju malog bistroa u kojem služe bečki melange, konobari nose leptir mašne i sve je, baš kako treba. Gerlóczy Kávéház és Restaurant, Gerlóczy u.

Vrijeme je za večeru

Rijetko kad ostajemo u hotelskom restoranu, rijetko kad izdržimo da ne istražimo gastro ponudu ali kada ispred sebe imamo Spago Budapest by Wolfgang Puck, kalifornijski koncept, sa Šefom IstvánSzántó, dovoljno fine dine, za sve ljubitelje open kitchen koncepta, bar ostavlja bez daha ali prezentacija hrane i usluge je besprijekorna, opet vrlo relaksirajući ambijent, tako da nikako nije još jedan uštogljen overpriced koncept.

Preporuka: ponose se novim dodatkom u desert meniju, SOMLÓI GALUSKA, tradicija i klasik ali u novom izdanju, prezentirani su na bonsai drvetu, da, na bonsai drvetu. Potpuno simpatično. Spago Budapest, Váci u 36

Želimo trešnjicu na torti, našli smo je

Je li moguće da ostajemo u istoj zgradi, samo ne idemo kod gospođice Matilde nego na krov grada, na krov hotela, u bar The Duchess.

I zapravo to, Budimpešta na dlanu, zavodljivi kokteli, intimna atmosfera, suptilan miks lokalne publike i gostiju hotela, potpuni “The White Lotus” trenutak, mislimo da je na pravi način završena ova naša adventska tura po Pešti uglavnom, Budim ostavljamo za drugi put ( ako vam baš treba za feed, Fisherman’s Bastion nikad monumentalniji i sjajniji za dobar kadar).

Preporuka: koliko god uživamo u pogledu, interijer lounge dijela je potpuno očaravajući, perje, džungla, zlato, potpuno neočekivano, jesmo već rekli The White lotus?

SAZNAJ VIŠE: